Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΝΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 02: ΜΙΑ ΨΥΧΟ-ΛΟΓΙΚΗ ΙΔΕΑ ΠΕΡΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ

 Ψυχολογικός Φιλοσοφικός Στοχασμός 02

Μιά Ψυχο-Λογική ιδέα περί της Συκοφαντίας

«Η Συκοφαντία συνήθως χτυπάει τους αξίους ανθρώπους, όπως τα σκουλήκια ρίχνονται επάνω στα καλύτερα φρούτα». (Τζ. Σουίφτ: 1667 έως 1745 – Ιρλανδός δοκιμιογράφος, σατιρικός, πολιτικός, αρθρογράφος, μυθιστοριογράφος και ποιητής).

Ο Φθόνος τίκτει την Συκοφαντία. Η θυγατέρα κυρά-Συκοφαντία γεννοβολάει αμέτρητα κακά και οδύνες στην ανθρωπότητα.
Η Συκοφαντία είναι: ένας χείμαρρος ψευδολογιών κατά τινός δικαίου ή σοφού ανθρώπου υπό τινών κακόβουλων και δολερών συκοφαντών. Όπου μόλις κοπάσει η εν λόγω τυφωνοειδής ή παρανοειδής ή σχιζοειδής άδικη και εμπαθέστατη δολερή επίθεση της Συκοφαντίας από τάδε ή δείνα δεινούς συκοφάντες, μία σταγόνα Αληθείας του δικαίου και σοφού συκοφαντημένου, κατασβήνει ωκεανούς και λιμνοθάλασσες ψευδολογιών και συκοφαντιών.
Ο Φθόνος, ο πατέρας της Συκοφαντίας, εμπίπτει πλέον στα Κλινικά ψυχικά νοσήματα. Την Συκοφαντία όμως, την θυγατέρα του, δεν θα την εντοπίζει κανείς εύκολα στα εγχειρίδια της Κλινικής Ψυχιατρικής ή Κλινικής Ψυχολογίας. Εξάπαντος ο Φθόνος και η Συκοφαντία φαίνεται να εμπίπτουν στις Κλινικές διαταραχές, συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές, διπολικές διαταραχές, ειδικές κοινωνικές και ατομικές φοβίες (εξ ού και το buylling, δηλ. o εκφοβισμός κατά τινός προσώπου από φθόνο) κ.ο.κ.
Η Συκοφαντία, λένε οι αρχαίοι Φιλόσοφοι και λογικοί Σοφοί είναι χειρώτερη και από τον φόνο! Καθότι ο φόνος μπορεί να χωρίζει το σώμα από την ψυχή, ο φόνος πλήττει την ζωή ενός ατόμου. Αλλά η φοβερή συκοφαντία δολοφονεί ηθικά την τιμή ενός ανθρώπου. Και ως γνωστόν κατά τον Φιλόσοφο Σωκράτη, η τιμή ενός ανθρώπου είναι ανωτέρας αξίας από την ζωή του. Η Συκοφαντία και ο Φθόνος βέβαια οδηγούν πολλές φορές, πέραν από την ηθική εξόντωση του Άλλου, αλλά και στην βιολογική εξόντωση του στόχου τους, και αυτό το γεύτηκε πολύ καλά και από πρώτο χέρι ο Σωκράτης.
Τι είναι εν τέλει η Συκοφαντία;
Συκοφαντία είναι μία σατανική επινόηση. Μια διαβολική στρατηγική από πανούργους νόες, οι οποίο διαστρέφουν την βούληση και εξυπνάδα τους πρός το κακόν, αφού ως γνωστόν η Συκοφαντία είναι το όπιο ένα σκληρό διεγερτικό ναρκωτικό των θρασύδειλων ατόμων αφού εξυφαίνεται προμελετημένα-συνειδητά και στοχευμένα.
Εξάλλου είναι ένα δωρεάν ναρκωτικό ονόματι Συκοφαϊντίνη. Το λαμβάνεις δωρεάν, το σνιφάρης δωρεάν, και το μεταπουλάς δωρεάν στα χαϊβάνια ως καλός «ντίλλερ» της συκοφαϊντίνης.
Είναι επίσης, μία δόλια-ψευδής-φθονερή επινόηση και δημιουργία ψευδών ή ανυπόστατων κατηγοριών, από παραχάραξη, αλλοίωση και διαστροφή προφορικών ή γραπτών λόγων, γνωμών και πράξεων του Άλλου, ώστε να προκληθεί μεθοδευμένα μήνις ή οργή εναντίον τινός και να διαδοθούν σωρηδόν έωλα πράγματα σε βάρος του, για να διωχθεί και καταδιωχθεί σαν τις μάγισσες, τους επιστήμονες και τους σοφούς της ιστορίας, και επιπλέον να υποστεί διαδοχικά περαιτέρω απροσμέτρητες μαρτυρικές συνέπειες στον βίο και την πολιτεία του.
Απο Θεολογικής και Πνευματικής οπτικής η συκοφαντία πώς αντιμετωπίζεται και που επισημαίνεται;
Στην συντριπτική πλειοψηφία των «Μακαρισμών» του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, επισημαίνεται στα ιερά Ευαγγέλια άλλοτε συνεσκιασμένα, άλλοτε εμμέσως πλήν σαφώς, αλλά θίγεται και σαφώς το ζήτημα της Συκοφαντίας και του Φθόνου:
1. «Μακάριοι οἱ πεινῶντες καί διψῶντες τήν δικαιοσύνην ὅτι αὐτοί χορτασθήσονται.»
1.1. Είναι μακάριοι όσοι άνθρωποι πεινούν και διψούν για την δικαιοσύνη καθότι αυτοί θα χορτάσουν και θα ξεδιψάσουν με αυτήν. Και ποιός άραγε είναι εκείνος που πεινά και διψά για την περιπόθητη δικαιοσύνη εκτός από τον αδικημένο και συκοφαντούμενο άνθρωπο;
2. «Μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι ἕνεκεν δικαιοσύνης, ὅτι αὐτῶν ἐστίν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν».
2.1 Θα είναι μακάριοι εκείνοι οι άνθρωποι που τους ασκείται αδίκως μία δίωξη, μία συκοφαντική δυσφήμιση εξ αιτίας του φθόνου τινών άλλων, διότι για αυτούς τους αδικημένους και συκοφαντούμενους ανθρώπους αξίζει η βασιλεία των ουρανών. Δηλαδή οι συκοφάντες δεν έχουν θέση στην βασιλεία των ουρανών.
Οι τελευταίοι «Μακαρισμοί» δίνουν μεγάλο προβάδισμο στην συκοφαντία των δικαίων ανθρώπων, από άδικους και συκοφάντες:
3. «Μακάριοι ἐστέ, ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καί διώξωσιν ὑμᾶς καί εἴπωσι πᾶν πονηρόν ρῆμα καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ. Χαίρετε καί ἀγαλλιάσθε, ὅτι ὁ μισθός ὑμῶν πολύς ἐν τοῖς οὐρανοῖς· οὕτω γάρ ἐδίωξαν τούς προφήτας τούς πρό ὑμῶν».
3.1 Είστε μακάριοι άνθρωποι, όταν θα σας βρίζουν και θα σας καταδιώξουν και όταν σας λέγουν κάθε κακό και πονηρό (δηλαδή συκοφαντικό) λόγο εναντίον και εις βάρος σας εξ αιτίας της χριστιανικής πίστης και θρησκευτικής σας συνείδησης. Να χαίρεται και να αγγαλιάσει όμως ο κάθε πικραμένος, αδικημένος και συκοφαντημένος, καθότι θα λάβει κάμποσο μισθό εις την βασιλεία των ουρανών, καθότι είναι αυτός ο τρόπος που κατεδίωξαν και τους Προφήτες και Αγίους Φίλους του Θεού.
Ο ιερός Χρυσόστομος, σημειώνει: «Οὐκ ἔστιν οὐδὲν ἀφορητότερον τοῖς ὀδυνωμένοις λόγον δυνάμενον δακεῖν ψυχὴν». Δηλαδή, δεν υπάρχει τίποτε πιο αφόρητο για όσους βιώνουν την φοβερή οδύνη της συκοφαντίας, γιατί η συκοφαντία είναι πράγματι ένα θανατηφόρο δάγκωμα για την ψυχή του ανθρώπου.
Θανατηφόρο δάγκωμα και φοβερή οδύνη η Συκοφαντία.... τάδε έφη ο μέγας Ψυχολόγος ιερός Χρυσόστομος.
Και όταν αυτή σε έχει δαγκώσει αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια προσέξτε σε ποιούς και με ποιούς μιλάτε... καθότι εκεί θα ακούσετε και θα αντιληφθείτε δυστυχώς ότι οι άνθρωποι γύρω σου στην δύσκολη και επώδυνη στιγμή σου εκφράζουν πολύ εύκολα πολλές γνώμες, προσπαθούν να διατυπώσουν γνώμες, πάνω απ΄ όλα η γνώμη τους μετράει και εσύ ο δαγκωμένος υπό της συκοφαντίας (είσαι εις διπλούν κατηγορούμενος) που δεν δίνεις και τόση σημασία στην γνώμη τους, πράγματα που δεν ανταποκρίνονται ψυχοΛογικά στην οδυνηρή κατάσταση και στις ωδίνες της συκοφαντίας αφού, ο άλλος έχει δαγκωθεί ύπουλα και φθονερά από έχιδνες και διμούτσουνες οχιές, και εσύ ο οικείος, ο φίλος/η επιθυμείς να εκφράζεις εξ αδιακρισίας σου και μόνον, γνώμες και μόνον γνώμες.
Οι γνώμες, οι πεποιθήσεις, οι απόψεις δεν είναι ποσώς το αντίδοτο φάρμακο της επάρατης Συκοφαντίας.
Το αντίδοτο φάρμακο της, το εμβόλιο έναντι αυτού του σατανικού ιού, είναι, η αγάπη με διάκριση, και η διακριτική αγάπη. Αυτή είναι η πολύτιμη Γνώση μας στα θεολογικά και ψυχολογικά πράγματα για το πολύτιμον αλεξίκακον φάρμακον κατά του θανατηφόρου και ψυχοκτόνου ιού της Συκοφαντίας και προστασίας του συκοφαντημένου ανθρώπου.
Ο ένας εκ των επτά Σοφών, ο Περίανδρος, δήλωνε: «διαβολήν μίσειν», δηλαδή να μισά κανείς την συκοφαντία.
Αντ΄ αυτού οι επίδοξοι και φαυλεπίφαυλοι Συκοφάντες δεν μισούν την συκοφαντία.
Επιθυμούν να κοιμούνται αγκαλιά μαζί της, να φλερτάρουν ερωτικά (μάλλον αυνανίζονται με την ιδέα της) μαζί της επτάκις της ημέρας, να συνασπίζονται με άλλους επίδοξους ή ερασιτέχνες συκοφάντες, ώσπου μια καλή και ωραία ημέρα αποδεικνύονται και αποκαλύπτονται οι μεθοδείες και τα πονηρά έργα τους και οδηγούνται σύμφωνα με την κλινική εμπειρία με νευρικό κλονισμό στα διάφορα Ψυχιατρεία, σε Ψυχιάτρους για να λάβουν ψυχοφάρμακα με τις κούτες, σε Κλινικούς Ψυχολόγους για να κάνουν ατέλειωτες ώρες ψυχοθεραπείας, σε πνευματικούς και σε εξορκιστές, και άλλοι αυτοκτονούν από το βάρος της αμετανοησίας και απελπισίας τους, καθότι από εσωφορική αλαζονεία και εγωϊσμόν δυσκολεύονται να ζητήσουν συγνώμη και να συγχωρέσουν τον εαυτό τους και να αλληλοσυγχωρεθούν με τα θύματα τους.
Οι Συκοφάντες και οι Φθονεροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται στον δρόμο της Κακίας, και ότι τούτο δεν θα τους βγεί σε καλό, διότι, ο δρόμος της κακίας μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί και σε γκρεμούς, εκτός και αν προλάβουν έγκαιρα-έξυπνα και σοφά να λοξοδρομήσουν και πάλιν στην σαγηνευτική και ωραία οδό της Αρετής και του Αγαθού, και ενεργήσουν ετεροχρονισμένα έργα ισάξια ώστε να αποσβήσουν άπαξ και διαπαντώς τις προηγούμενες συκοφαντίες και αδικίες τους, ώστε να εξοστρακίσουν με καλό τρόπο τις τύψεις, να κατευνάσουν τις ενοχές και τις ερινύες που τους κυνηγάνε ως γνωστόν στον ξύπνιο και τον ύπνο τους.

Του Παναγιώτη Νούνη
Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας – Life Coach

† Θεολόγος – Θρησκειολόγος – Φιλόλογος

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 00357 - 96 897711

Υγ.: Όσοι έχουν πληγεί από το ύπουλο και θανατηφόρο κτύπημα τις προμελετημένης και στυγνής Συκοφαντίας, ως Σύμβουλος ψυχικής και πνευματικής υγείας προσφέρω 3 Συνεδρίες (κατ΄ ιδίαν ή διαδικτυακά) ΔΩΡΕΑΝ για ψυχολογική ή και πνευματική υποστήριξη του συκοφαντημένου ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου