Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ), ΟΙ ΔΕΚΑ "ΤΟΞΙΚΕΣ" ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ

https://psycho-logicgr.blogspot.com/2020/10/10.htmlΟι 10  ‘’τοξικές’’ ενέργειες των ανθρώπων και πώς να τις εντοπίσετε.

 

 

Μερικές φορές δεν μπορείτε να αποφύγετε τις τοξικές συμπεριφορές των ατόμων, καθώς είναι σχεδόν παντού. Εάν δεν είστε αρκετά προσεκτικοί, μπορεί να σας επηρεάζουν πολύ αρνητικά, να γεμίσουν τη ζωή σας με άγχος και χάος και να αλλάξουν την καθημερινότητα και την χαρά σας σε μεγάλο βαθμό.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, η γνώση του τρόπου αναγνώρισης τέτοιων ενεργειών φαίνεται εξαιρετικά χρήσιμη, γι 'αυτό και παρακάτω παρουσιάζουμε δέκα τύπους τοξικών αποστραγγιστικών ενεργειών, που κατηγοριοποιούνται από τον ιστότοπο του Forbes:

 

 

1.      Το Κουτσομπολιό.

Οι άνθρωποι που αγαπούν το κουτσομπολιό αντλούν ευχαρίστηση από τις ατυχίες άλλων ανθρώπων. Ίσως να σας φανεί κάπως διασκεδαστικό  στην αρχή να ρίξετε και εσείς μια ματιά στα προσωπικά ή επαγγελματικά ‘’κακώς κείμενα’’ κάποιου άλλου, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτή η τοξική ενέργεια θα σας κουράσει, θα επηρεάσει και την δική σας ψυχική υγεία η τόση ενασχόληση με τον πόνο, τις δυσκολίες και τις κακές στιγμές των άλλων. 

 

Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες μη τοξικές αλλά και αξιόλογες πράξεις εκεί έξω και πάρα πολλά πράγματα για να μάθετε από ενδιαφέροντες κυρίως ανθρώπους, ώστε να είναι παντελώς άτοπο και άστοχο να χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας μιλώντας για την ατυχία και δυστυχία των άλλων.

 

 

2.     Η Εκρηκτικότητα.

 

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα απολύτως έλεγχο στα συναισθήματά τους: θα προβάλουν τα συναισθήματά τους επάνω σας, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι  εσείς είστε απόλυτα οι υπεύθυνοι για αυτή την αρνητική τους κατάσταση. 

 

Άνθρωποι με τέτοιες τοξικές συμπεριφορές είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από τη ζωή σας, εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας τους να ελέγξουν τα συναισθήματά τους οι οποίοι θα φροντίζουν συστηματικά ώστε να σας κάνουν συνέχεια να νιώθετε άσχημα για αυτούς και τα καμώματά τους. 

 

Ωστόσο, όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξουν κάποιον άλλο άνθρωπο για να ακουμπήσουν τις ανασφάλειές τους, τότε θα σας αντιμετωπίσουν (τοξικά) χωρίς αιδώ ως συναισθηματική ‘τουαλέτα’, αφήνοντας σας απόλυτα μετέωρους και πληγωμένους, συνεπώς, για αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους μάλλον θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους άτομα ή οι ενέργειες αυτών με κάθε τίμημα.

 

3.     Η αυτό-Θυματοποίηση.

   

Οι άνθρωποι που ενεργούν ως ‘θύματα’ είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή στα αρχικά στάδια της σχέσης σας θα τους συμπαθήσετε αρκετά, αναντίρρητα, μαζί με τα προβλήματά τους.

 

Αλλά όμως καθώς περνά ο χρόνος, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι ο «χρόνος της ανάγκης» τους δεν έχει ποτέ τους τελειωμό. 

 

Τα εν λόγω ‘θύματα’ απομακρύνουν ενεργά και έντονα κάθε προσωπική τους ευθύνη στα γεγονότα που τους συμβαίνουν και όλα τους τα προβλήματα είναι συνήθως στο μέγεθος ενός βουνού. 

 

Δεν βλέπουν  τις δύσκολες στιγμές ως ευκαιρίες για μάθηση και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

 

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που καταγράφει τέλεια την βλαβερή επίδραση της συμπεριφοράς του θύματος, που επιλέγει να υποφέρει κάθε φορά.


 «Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, αλλά το να υποφέρεις είναι προαιρετικό». 4.     Η Εγωκεντρικότητα.

 

Αυτού του είδους οι άνθρωποι με εγωκεντρικότητα θα σας φέρουν αντιμέτωπους με την παθιασμένη αποστασιοποίηση (και αποευαισθητοποίηση)  που διατηρούν από εσάς και όλους τους κοντινούς τους. Συνήθως είναι εύκολο να διακρίνετε  πότε συμβαίνει αυτό γιατί θα νιώθετε συχνά εντελώς μόνοι και χωρίς  καμία υποστήριξη σε δικά σας θέματα.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή, για τους ανθρώπους με εγωκεντρισμό και εξ αιτίας της εγωκεντρικότητας αυτών, δεν έχει νόημα να υπάρχει πραγματική (δια)σύνδεση μεταξύ αυτών και οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. 

 

Είστε απλώς ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν για να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους.

 

5.     Ο Φθόνος.

 

Για αυτούς τους ανθρώπους που φθονούν, το γρασίδι κάποιου άλλου είναι πάντα πιο πράσινο από το δικό τους. Ακόμα και όταν τους συμβαίνει κάτι σπουδαίο, δεν αντλούν καμία ικανοποίηση από αυτό, αφού υποβιβάζουν το γεγονός και το συγκρίνουν με κάτι αντίστοιχο που συνέβη σε κάποιον άλλο, καταλήγοντας φυσικά πως το δικό τους υστερεί. 

 

Αυτό συμβαίνει επειδή μετρούν την αξία τους με γνώμονα τους άλλους, αφού δεν έχουν μάθει να αντλούν ικανοποίηση από μέσα, με δικά τους υλικά και εφόδια.

 

Ας το παραδεχτούμε, ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που κάνει καλύτερα από εκείνους το συγκεκριμένο θέμα που εξετάζουν κάθε φορά, και τούτο θα το εντοπίσει ο καθένας ότι είναι αληθές αν ψάξει ενδελεχώς. 

 

Το να ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο σε ζηλότυπες και φθονερές συμπεριφορές είναι άκρως επικίνδυνο για την ψυχική και πνευματική σου υγεία, διότι σου διδάσκουν να περιορίζεις τα δικά σου δημιουργικά επιτεύγματα και να μηδενίζεις την ηθική ικανοποίηση που νιώθεις.

 

 

6.     Η Χειριστικότητα.

 

Οι χειριστικές συμπεριφορές των εν λόγω ανθρώπων, απορροφούν χρόνο και ενέργεια από τη ζωή σας κάτω από τον μανδύα της συμπάθειας. Μπορεί να είναι δύσκολο πράγματι να τις αντιμετωπίσετε γιατί σας φέρονται με γλυκό και πρόσχαρο τρόπο. Κάνουν οτιδήποτε για να σας κερδίσουν  και για να σας βοηθήσουν.

 

Ξέρουν τι σας αρέσει, τι σας κάνει ευτυχισμένους, τα ενδιαφέροντα σας, γεγονός που στην αρχή σας κολακεύει για το ζήλο και το ενδιαφέρον που δείχνουν, αλλά η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες ως μέρος μιας κρυφής (συνειδητής ή ασυνείδητης) ατζέντας για να σας ελέγχουν και να σας χειρίζονται. 

 

Άνθρωποι που ενεργούν κατ΄ αυτό τον τρόπο, θέλουν πάντα κάτι από εσάς, και αν κοιτάξετε πίσω τις σχέσεις σας μαζί τους, όλο ζητούν, παίρνουν, διεκδικούν, δίνοντας ελάχιστα έως καθόλου απ΄ όσα εσείς έχετε ανάγκη. 

 

7.     Η Απορροφητικότητα (‘the Dementors’).

 

Στη σειρά «Χάρι Πότερ» του JK Rowling, οι “Dementors” είναι εκείνες οι κακές και πονηρές οντότητες που απορροφούν τις ψυχές των ανθρώπων από το σώμα τους, αφήνοντάς τους απλώς ως κελύφη (=περίβλημα) ανθρώπων. 

 

Κάθε φορά που ένας ‘Dementor’ μπαίνει στο δωμάτιο, σκοτεινιάζει, οι άνθρωποι κρυώνουν και αρχίζουν να θυμούνται τις χειρότερες αναμνήσεις τους. Ο Rowling είπε ότι ανέπτυξε την ιδέα για τους ‘Dementors’ με βάση τους πολύ αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους -  αυτό το είδος των ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να απορροφούν αμέσως τη χαρά και την θετική ενέργεια από αυτό.

 

Οι ‘Dementors’ πιπιλίζουν (ή απορροφούν) τη ζωή επιβάλλοντας την αρνητικότητα και την απαισιοδοξία τους σε όλους  όσους συναντούν. Οι απόψεις τους είναι πάντα κοφτερές και αρνητικές, ενίοτε απαισιόδοξες και μπορούν να προκαλέσουν φόβο και ανησυχία ακόμη και στους πιο καλοπροαίρετους. 

 

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Notre Dame διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που ανατέθηκαν να συγκατοικήσουν με ανθρώπους που είχαν τέτοιες συμπεριφορές , συνήθισαν να σκέφτονται περισσότερο αρνητικά, και  είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρνητική διάθεση, ανηδονία, ακόμη δυσθυμία και κατάθλιψη.

 

8.      Η Κακία.

 

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που οι ενέργειες τους έχουν ξεκάθαρα κακές προθέσεις, αντλώντας μέσω της κακότητας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. 

 

Το κάνουν αυτό είτε για να σας βλάψουν, είτε για να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα, είτε για να κερδίσουν κάτι από εσάς. 

 

Διαφορετικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για εσάς. 

 

Το μόνο καλό πράγμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μπορείτε να εντοπίσετε τις προθέσεις τους γρήγορα, γεγονός που καθιστά πολύ πιό γρήγορο το διάστημα που θα τους απομακρύνετε από την ζωή σας.

 

9.     Η Κατάκριση.

 

Οι άνθρωποι που κατακρίνουν σας λένε γρήγορα τι είναι και δεν είναι καλό για την ζωή σας ή την ζωή των άλλων. Έχουν έναν μεθοδικό και πονηρό τρόπο να σας κατηγορήσουν και να κατακρίνουν, να σας γεμίσουν ενοχές, να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους σοφιστικά επιχειρήματα και φτηνές δικαιολογίες για να σας πείσουν να συμφωνήσετε με την δική τους γνώμη και οπτική στα πράγματα. 

 

Αντί να εκτιμήσουν και να μαθαίνουν από τους συνανθρώπους τους που είναι διαφορετικοί από αυτούς, οι εν λόγω άνθρωποι της κατακρίσεως συνήθως υποτιμούν όλους τους άλλους, πλην του εαυτού τους. 

 

Τέτοιες τοξικές ενέργειες καταπνίγουν την αγαθή και καλή επιθυμία σας, τον ευχάριστο ενθουσιασμό και το πάθος σας για την ζωή, την πηγαία εκφραστικότητα και τον γνήσιο αυθορμητισμό σας.

 

Αν θέλετε να είστε ο καλύτερος εαυτός σας, καλό θα είναι να απομακρύνεστε από τέτοιες βλαβερές ενέργειες ή από ανθρώπους που έχουν ως σύστημα τους τέτοιου είδους αρνητικές και εμπαθείς ενέργειες.

 

10. Η  Αλαζονεία.

 

Οι άνθρωποι με αλαζονεία, είναι χάσιμο του πολύτιμου χρόνου της ζωής σας επειδή βλέπουν ό,τι κάνετε ως προσωπική πρόκληση. 

 

Η αλαζονεία είναι μια ψευδής αίσθηση υπεροχής και μια υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση που τις περισσότερες φορές συγκαλύπτει ουσιωδώς μεγάλες ψυχοσυναισθηματικές ανασφάλειες και ζητήματα ψυχικής ή πνευματικής υγείας. 

 

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Akron διεπίστωσε ότι η αλαζονεία συσχετίζεται με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας στο χώρο της εργασίας. 

 

Τα άτομα με αλαζονεία τείνουν να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις, να είναι πιο δυσάρεστα και να έχουν περισσότερα γνωστικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα από το μέσο άτομο. 

 

Σημείωμα και Σχόλιο της Μεταφράστριας:


Η τετριμμένη έκφραση ‘’ τοξικοί άνθρωποι’’ έχει κατακλίσει την ζωή μας τα τελευταία χρόνια και μοιάζει να έχει την ίδια τοξική επίδραση που επικρίνει. Συνεχώς μιλούμε για ‘τοξικούς ανθρώπους’ σε σημείο να θεωρούμε ότι είναι μια συντριπτική πλειοψηφία, μια ιδιότυπη ‘’φυλή’’ που απειλεί όλους εμάς τους υπόλοιπους, τους δήθεν καλούς. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αναλογιστείτε με ειλικρίνεια τις φορές που και εσείς υϊοθετήσατε παρόμοιες με τις παραπάνω συμπεριφορές, γιατί οι εκάστοτε συνθήκες το απαιτούσαν, ενώ δεν είχατε άλλη διέξοδο ή όποια καλή δικαιολογία, την οποία εν τέλει δώσατε στον εαυτό σας για να το πράξετε.

Θα θυμάστε πως σε αυτή την ανάλογη περίπτωση είχατε την συγκεκριμένη τοξική συμπεριφορά με έναν άνθρωπο κάθε φορά, ενώ κατ΄ουσίαν ήταν κανόνας για εσάς τα περί ‘τοξικών ατόμων’. Θέλω να πω με απλούστερα λόγια, πως μάλλον δεν υπάρχουν ‘τοξικοί άνθρωποι’ πλήρους απασχόλησης και εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν όμως συμπεριφορές και ενέργειες που κάνουμε οι άνθρωποι εξαιτίας πολλών και ποικίλων ειδών τραυμάτων, ψυχολογικών δυσλειτουργιών και άλλων τόσων ακόμη πραγμάτων που δεν θα αναφέρουμε στον παρόν σημείωμα.

Για αυτό το λόγο στην παρούσα μετάφραση, οι άμεσοι χαρακτηρισμοί των ανθρώπων, αντικαταστάθηκαν, αυθαίρετα και ως ποιητική αδεία υπό της υποφαινόμενης Μεταφράστριας, κυρίως με χαρακτηρισμούς των ενεργειών. Π.χ.: οι αλαζωνικοί άνθρωποι, έγινε σκόπιμα, οι άνθρωποι με αλαζονεία. Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι, έγινε, οι άνθρωποι με εγωκεντρισμό κ.ο.κ.

Αφού περί ανθρωπίνων συμπεριφορών πρόκειται, και άρα συναφώς πρόκειται περί συγκεκριμένων τοξικών και μη ενεργειών αφού αυτός είναι και ο λόγος και η έρευνα της επιστήμης της Ψυχολογίας.

Θέλουμε να εντοπίσουμε και να επισημάνουμε την αρνητική ή τοξική ενέργεια και βλαβερή συμπεριφορά που έχει ένας άνθρωπος προς εμάς, να την κατανοήσουμε και να την απομακρύνουμε.

Αρχικά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ενέργεια και αν δεν τα καταφέρουμε τότε αναπόφευκτα θα απομακρύνουμε και τον άνθρωπο που την ενεργεί. Είναι σημαντικό να κοιτάμε πρώτα μέσα μας και μετά να παρατηρούμε τους σημαντικούς και μη άλλους της ζωής μας.

Δεν είναι θεωρώ, νόσημα η τοξικότητα ώστε να χαρακτηρίζουμε άμεσα και αδιάκριτα τους ανθρώπους ως τοξικούς, όπως θα χαρακτηρίζαμε λ.χ. εκείνον που έχει διαβητή και καρκίνο, ως διαβητικούς ή καρκινοπαθείς. Δεν είναι νόσημα, αλλά είναι μάλλον σύμπτωμα μιας συγκεκριμένης ψυχοπαθαλογίας και νοσούσας ανθρώπινης ψυχής.

Είναι δηλ. προβληματικές, τοξικές συμπεριφορές και άστοχες ενέργειες από ανθρώπους που χρειάζονται ψυχική και πνευματική υποστήριξη και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική υποστήριξη και βοήθεια από ειδικούς της Ψυχικής Υγείας.

Ας μην γίνει η τετριμμένη φράση ‘’τοξικοί άνθρωποι’’ η νέα καραμέλα, μιάς νέας ‘ψυχολογικής’ κανονικότητας, που βοηθά να δικαιολογήσουμε μάλλον δικές μας άστοχες επιλογές και αντιδράσεις.

Ας μην βολεύεστε σε παγιωμένες, εύκολες εκφράσεις και προτροπές του σειρμού που γίνονται της μόδας. Ας μάθετε να εντοπίζετε κυρίως τις ενέργειες που δεν σας κάνουν καλό και δεν ταιριάζουν με το δικό σας σύστημα αξιών και σεβασμού που θέλετε για τον εαυτό σας, αφού κατ΄ ουσίαν δεν έχετε τίποτα να φοβάστε από τους ανθρώπους, τοξικούς και μη.


Ιωάννα Κατσιμίγα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

 

Αποκλειστικά για το psycho-logic.gr

 

Μετάφραση: Κατσιμίγα Ιωάννα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, iwannakk@hotmail.com

 

Φιλολογική Επιμέλεια: Μάξιμος ΠαπάςΦιλόλογος

 

Πρωτότυπη δημοσίευση και πηγή του άρθρουΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου