Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Η ΕΥ-ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚΗ ΕΥ-ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ

Η Ευ-δαιμονία του Carl Jung: Το κλειδί για την Ευτυχία

Ευδαιμονία σημαίνει καλή τύχη, πλούτο ή ευτυχία. Ο Carl Jung πίστευε ότι όλοι πρέπει να το καλλιεργήσουμε μέσα μας. Για να γίνει αυτό, υποστήριζε, ότι πρέπει πρώτα να συνδεθείτε με τον δικό σας «δαίμονα». Ένας «δαίμονας» είναι μια εσωτερική ιδιοφυΐα, ένα αρχέτυπο που καθοδηγεί τα ασυνείδητα πάθη και τα κίνητρά σας. Είναι η ουσία σας και πρέπει να τον ακούτε πιο συχνά.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που βλέπουμε υπερβολικά σχεδόν παντού (βιβλιοπωλεία, κοινωνικά μέσα, lifestyle) είναι η ανάγκη να είμαστε ευτυχισμένοι. Όλες οι διαφημίσεις στην τηλεόραση μας λένε ότι αν πιούμε μια συγκεκριμένη σόδα ή έχουμε ένα συγκεκριμένο τηλέφωνο, θα νιώσουμε νέα, υπέροχα συναισθήματα. Υπάρχει ένα όραμα ευτυχίας σήμερα που έχει σχεδόν επιτακτικό τόνο.

"Ο χαρακτήρας είναι για τον άνθρωπο ο δαίμονάς του."
-Ηράκλειτος-


Σε αυτόν τον μεταμοντέρνο κόσμο, το να νιώθεις υποχρέωση να είσαι ευτυχισμένος, οδηγεί σε δυστυχία.

Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τι λέει ο Nassim Nicholas Taleb στο βιβλίο του «The Black Swan»:
Όλοι πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος με λευκούς κύκνους. Πιστεύουμε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κάνουμε αρκετή προσπάθεια. Τότε, όλα όσα μας υποσχέθηκαν όταν ήμασταν παιδιά θα γίνουν πραγματικότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Taleb, ο κόσμος μας είναι απίστευτα περίπλοκος. Τόσο περίπλοκος που όταν βλέπουμε έναν μαύρο κύκνο, δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Είμαστε ευάλωτοι επειδή δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο ή το αβέβαιο. Έτσι δεν θα βρούμε ποτέ ευτυχία αν κοιτάμε, έξω από τον εαυτό μας.

Πρέπει να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα μας, τον «δαίμονά» μας, όπως είπε ο ίδιος ο Carl Jung.

Η Ευδαιμονία και η σημασία της γνώσης του εαυτού.

Ένας από τους ανθρώπους που απέκτησαν την κληρονομιά του Carl Jung ήταν ο James Hillman, αυτός που ερεύνησε βαθύτερα την έννοια των αρχέτυπων και, πιο συγκεκριμένα, την ιδέα του «δαίμονα».

Στο βιβλίο του «The Soul's Code» μας υπενθυμίζει τη σημασία της σύνδεσης με την εσωτερική μας ιδιοφυΐα ή τον «δαίμονα», προκειμένου να έχουμε μια πλήρη και πραγματικά ευτυχισμένη ζωή. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την ενδιαφέρουσα θεωρία, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά πώς το εξηγεί ο καθηγητής Hillman στο βιβλίο του.

Τι είναι ο «δαίμονας»;

Η λέξη «daemon» προέρχεται από τα ελληνικά, που σημαίνει δαίμονας. Ωστόσο, δεν έχει αρνητική χροιά (Σημ. επιμελ.: στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία δεν έχει αρνητικά χροιά, αρνητική χροιά όμως υπάρχει στον όρο «δαίμων» σε αρχαία παγανιστικά θρησκεύματα αλλά και στον Χριστιανισμό). Στην πραγματικότητα συμβολίζει την υψηλότερη ουσία ενός ανθρώπου.
Στην Ηθική του Αριστοτέλη, ο «δαίμονας» ήταν αρετή και σοφία με την πιο πρακτική έννοια.

Ο Carl Jung εξήγησε ότι ο «δαίμονας» ζει στο ασυνείδητο μυαλό μας. Καθοδηγεί τις ενέργειές μας, μας παρακινεί, ψιθυρίζει ιδέες, μας εμπνέει και δίνει φωνή στη διαίσθησή μας . Ωστόσο, η σύγχρονη κοινωνία και ο ρυθμός της ζωής μας αποσπά την προσοχή, έτσι είναι συνηθισμένο να απομακρυνθείτε από αυτήν την εσωτερική φωνή.

Η εκπαίδευση προσανατολίζεται στην ομοιομορφία και η αγορά εργασίας δεν εκτιμά την πρωτοτυπία, έτσι ώστε μειώνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το εσωτερικό σας πνεύμα. Αλλά αυτή η οντότητα, ο εσωτερικός μας «δαίμονας», είναι γεμάτη ζωτικότητα. Έχει τεράστιες δυνατότητες και θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να απελευθερώσει το δημιουργικό του δυναμικό. Ωστόσο, δεν τολμούμε συχνά να του δώσουμε το χώρο που χρειάζεται.

Ο «δαίμονας» και η ευ-δαιμονία: ένα ζήτημα γενναιότητας.

Ο Dr. James Hillman πιστεύει ότι λίγα πράγματα είναι τόσο σημαντικά στη ζωή όσο το να μαθαίνεις να ακούς αυτό το πνεύμα, τη μαγική, πολύχρωμη οντότητα που ζει εντός μας και ελέγχει τα κίνητρα μας εκτός των άλλων.

Όπως είναι εγγεγραμμένο στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς: «γνωρίστε τον εαυτό σας».

Όταν σταματήσετε να ψάχνετε έξω από τον εαυτό σας για απαντήσεις και σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι θέλουν οι άλλοι, τελικά θα είστε στο δρόμο για να γνωρίσετε τον εαυτό σας.

Μόνο τότε μποείτε να έρθετε σε επαφή με τον «δαίμονά» σας .

Με βάση τα παραπάνω, η κατάκτηση της ευ-δαιμονίας δεν είναι πάντα εύκολη.

Μερικές φορές, ο «δαίμονας» σας θέλει πράγματα που τα άτομα γύρω σας δεν καταλαβαίνουν. Ίσως ένας δικηγόρος δεν θέλει πια να ασκεί το επάγγελμα του. Ίσως θέλει πραγματικά να γίνει καλλιτέχνης. Ίσως ο διάσημος καλλιτέχνης να μην θέλει να δημιουργήσει πια. Ο «δαίμονας» του ζητά από αυτόν να κάνει ανθρωπιστική εργασία, για παράδειγμα. Ο «δαίμονας» σας μπορεί να θέλει να είστε πιο ανεξάρτητοι, να βρείτε τις δικές σας ελευθερίες που δεν τολμάτε να ζητήσετε.

Η ευδαιμονία χρειάζεται πολύ θάρρος. Ο «δαίμονας» σας είναι ανήσυχος και πεινασμένος για νέες εμπειρίες. Κατά συνέπεια, εάν δεν ακούσετε αυτήν την εσωτερική φωνή, ο «δαίμονας» σας θα σας τιμωρήσει.

Όπως μας υπενθυμίζει ο Carl Jung: Εάν δεν μπορείτε να ακούσετε τις ανάγκες του «δαίμονα», η ψυχή σας θα αρρωστήσει. Γιατί; Επειδή εναντιωθήκατε στις επιθυμίες και τα κίνητρά σας, αυτό θα σας κάνει δυστυχισμένους.

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε την ευδαιμονία;

Ξέρετε ότι τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η αυτογνωσία. Η σύνδεση με τις επιθυμίες σας, την ουσία, την ταυτότητα και τις προσωπικές σας αξίες είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσετε το «δαίμονά» σας και να τον αναγνωρίσετε. Ωστόσο, δεν αρκεί να πούμε απλά "ξέρω ότι είσαι εκεί". Πρέπει να τον ελευθερώσετε για να δημιουργήσετε, να εκφραστείτε.

Η καλλιέργεια αυθεντικής ευδαιμονίας σημαίνει αλλαγές. Σημαίνει να παραμεριστεί αυτό που ο εξωτερικός κόσμος σας επιβάλλει. Αντ’ αυτού, πρέπει να μάθετε να δημιουργείτε τη δική σας πραγματικότητα. Πρέπει να γνωρίζετε πλήρως την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντός σας, όπου η αβεβαιότητα και οι απρόβλεπτες δυσκολίες είναι συνεχείς. Ο «δαίμονας» σας θέλει πράγματα. Ωστόσο, για να φτάσετε στην ευδαιμονία, πρέπει να αντιμετωπίσετε καταστάσεις στις οποίες δεν είναι τόσο εύκολο να διαχειριστείτε.

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι καλή ιδέα να θυμάστε τι είπε κάποτε ο Immanuel Kant:
Εάν θέλετε να είστε ευτυχείς, πρέπει να μάθετε να είστε έξυπνοι.


Με άλλα λόγια, πρέπει να επιλέξετε τις καλύτερες μεθόδους για να μεγιστοποιήσετε την καλύτερη σας ευημερία. Είναι αρκετά σαφές ότι ούτε τα μέσα που θα χρειαστείτε για να το πετύχετε, ούτε η κατάκτηση της Ευδαιμονίας είναι εύκολα. Αλλά ένα πλεονέκτημα είναι ότι έχετε πάντα τη θεραπευτική προσέγγιση της φιλοσοφίας του Carl Jung (Jungian [WU1] Therapy) για βοήθεια, που θα σας φέρει πιο κοντά στην ευδαιμονία. Στόχος της είναι να σας βοηθήσει να διακρίνετε τη μοναδικότητα και τη δύναμή που έχετε ώστε να είστε ευτυχισμένοι με τον δικό σας τρόπο.

Μετάφραση: Όλγα Ιωάννου, Κλινική Ψυχολόγος
Φιλολογική 
Επιμέλεια: Μάξιμος Παπάς, Φιλόλογος


Αποκλειστικά για το psycho-logic.gr

Πρωτότυπη δημοσίευση και πηγή του άρθρου: https://exploringyourmind.com/carl-jungs-eudaemonia-the-k…/…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου