Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΥΣΑΣΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 
ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΥΣΑΣ

Του Παναγιώτη Νούνη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

Το επόμενο ενδιαφέρον αρνητικό και κριτικό σχόλιο της κ. Μάρθας Λεκάκη γράφτηκε κάτω από την ιδιωτική ανάρτηση μας με τίτλο: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑΣ & Η ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ «ΘΕΟΥΣΟΥ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΘΕΟΥΣΑΣ».

Μια ακόμη τρανή επιβεβαίωση για την ενασχόλησή μας με το θέμα της Ψυχολογίας της Θεούσας και περί της ουσίας του θέματός μας που είναι η νοσηρή ψυχοπαθολογία των θρησκόληπτων ατόμων.

Η ίδια φαίνεται να αμνηστεύει κριτικά τις περίεργες, κακεντρεχείς, άστοχες και αηθείς ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές κληρικών-μοναχών και λαϊκών εις βάρος του πλησίον και τις «θεωρεί» ως «προσπάθεια αυτοβελτίωσης».

Οι μασκοφόροι κληρικοί εν ώρα Λειτουργικού χρόνου, φαίνεται να της εμπνέουν σεβασμό και να την αναπαύουν, και κατηγορεί λ.χ. μόνον τον ιολόγο κ. Τσιόδρα ως βλάσφημο για κάποιες δηλώσεις του, ενώ οι βλάσφημοι αναφέρει με πολύ σκληρό τρόπο ότι είναι «μιάσματα», ενώ απο την άλλοι οι μασκοφόροι κληρικοί και λαϊκοί -αφήνει να εννοηθεί- ότι δεν είναι «ψυχοπαθητικές προσωπικότητες».

Προσπαθεί να μας χειραγωγήσει να μην εξασκούμε κριτική σε ανόητους, ανάξιους και βλάσφημους κληρικούς και μας δίνει οδηγίες να εστιάσουμε μόνο σε κάποιους αθέους πολιτικούς. Και μας φέρνει ως παράδειγμα της μόνον τον κ. Τσιόδρα.

Μας επισημαίνει με διδακτικό ύφος, ότι: «Ο θεουσος που αναφέρατε πριν, αγαπάει το Θεό και τον ομολογεί. Έστω και με τα λαθάκια του, τον ανεχόμαστε».

Μάλλον η εν λόγω κυρία δεν αντιλαμβάνεται τι θεολογικά παραληρήματα γράφει, διότι εμείς γνωρίζουμε καλά ότι αυτός που αγαπάει και ομολογεί τον Θεό, δεν είναι θεούσος ούτε θρησκόληπτος, αλλά είναι πιστός Φίλος του Θεού, φωτισμένος ή και θεόπτης.

Η προηγούμενη δήλωσή της μας αποδεικνύει καθαρά και ξάστερα, ότι δεν έχει καταλάβει καθόλου το συγκεκριμένο άρθρο μας περί της Ψυχολογίας της Θεούσας, αφού μάλλον το διάβασε (αν όντως το διάβασε!) άκρως επιπόλαια, έβγαλε μάλιστα αυθαίρετα συμπεράσματα, αφού ορίζουμε με κάθε (ψυχο)λογική σαφήνεια και ακρίβεια ποια είναι η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία της Θεούσας και του Θεούσου, δηλ. των θρησκόληπτων.

Προφανώς για κάποιο λόγο, που εμείς αγνοούμε, φαίνεται να την ενόχλησε κατ΄ουσίαν το άρθρο μας, και την κατανοούμε γι΄αυτό, αλλά αφού τόλμησε να γράψει κριτική άποψη, να δεχτεί και την κριτική μας επί της κριτικής της, τουτέστιν γράφει σωρηδόν έωλες ασυναρτησίες, λογικοφανείς ανοησίες και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ 
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΥΣΑΣ

Μάρθα Λεκάκη: Σεβαστή η άποψή σας αλλά το προφίλ που διάβασα πιο πάνω, απεικονίζει τους κληρικούς και τους ιερείς μας, τους οποίους όμως δεν μπορώ να χαρακτηρίσω ψυχοπαθητικές προσωπικότητες. Αντίθετα αποπνέουν σεβασμό και μας αναπαύουν. Τι να πει κανείς για τον μητροπολίτη Μόρφου για παράδειγμα; Καθηλώνει τον απλούστερο και τον κοσμικότερο. Δεν θεωρώ θρησκοληψία όλα όσα είπατε παραπάνω. Αντίθετα τα θεωρώ προσπάθεια αυτοβελτίωσης. Το κλασσικό μοντέλο ενός ευλαβούς ρασοφόρου ή κοσμικού δεν το θεωρώ φαρισαϊσμό, αντιθέτως το κοιτώ με συμπάθεια. Ας μην είναι τέλειος ο χριστιανός, αρκεί που προσπάθησε. Αρκεί η καλή του προαίρεση... Θα προτιμούσα να ασκήσουμε κριτική σε κάποιους πολιτικούς άθεους, που κάνουν δήθεν τον Σταυρό τους για ψηφοθηρία. Πολλά τα παραδείγματα. Όπως πχ ο κύριος Τσιόδρας που παριστάνει τον ψάλτη. Και αμέσως μετά δήλωσε ότι η Θεία Μετάληψη μεταδίδει ασθένειες. Βλασφημία πρωτοφανή!!!... Ο θεουσος που αναφέρατε πριν, αγαπάει το Θεό και τον ομολογεί. Έστω και με τα λαθάκια του, τον ανεχόμαστε. Ουδείς τέλειος... Οι βλάσφημοι όμως είναι μιάματα.

Παναγιώτης Νούνης: @Μάρθα Λεκάκη Ευχαριστώ για την κριτική σας παρέμβαση, απλά μας αποδεικνύετε ότι δεν καταλάβατε ποσώς το άρθρο μας. Αν θέλετε σοβαρά να δείτε κείμενά μας έναντι του αθέου πολιτικού κατεστημένου κάνετε απλά την έρευνά σας στο προφίλ μας στους προηγούμενους μήνες του εγκλεισμού. Αν μιλάτε για τους μασκοφόρους κληρικούς ότι μας αποπνέουν σεβασμό κ.ο.κ. σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεστε απλά θεολογικά πράγματα. Πουθενά δεν κάναμε αναφορά στον Μόρφου και δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά στο πρόσωπό του. Βέβαια αφού τον αναφέρετε να πούμε ότι κάναμε και στον ίδιο θεολογική κριτική για την αλλοίωση και παρερμηνεία που έπραξε σε πρόσφατο όραμα. Αν δεν θεωρείς θρησκοληψία όσα αναφέρονται στο άρθρο μου αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει; Έτσι; Και να σε πληροφορήσω ότι η πρώτη μου Συνεδρία ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας είναι δωρεάν. Σεβαστή η γνώμη σου αλλά περί της ουσίας δεν μας λες τίποτα.

Στέλλα Φράστα: @Μάρθα Λεκάκη
Δεν όλοι οι κληρικοι στο απυρόβλητο δεν νομίζω πολλοί λίγοι σέβονται το ράσο και αυτό που λέω το ξέρω πολύ καλά να είστε σίγουρη...

Παναγιώτης Νούνης: @Στέλλα Φράστα Kατά περίεργο λόγο δεν εκφράζει αντικειμενική άποψη πολλώ δε μάλλον για τους μασκοφόρους κληρικούς, και αυτό είναι λυπηρό. Εξαιρετικά εύστοχη η επισήμανσή σου κ. Στέλλα.


​​Του Παναγιώτη Νούνη
Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας – Life Coach
† Θεολόγος – Θρησκειολόγος – ΦιλόλογοςTηλέφωνο επικοινωνίας00357+96897711


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου