Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΝΗΣ, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΡΜΑΝΔΩΝ* (VIKINGS)Του Παναγιώτη Νούνη

Αποκλειστικά για katanixi.gr

Με τον όρο Normanitas προσδιορίζεται μάλλον μια κοινής νορμανδικής ετερογένειας ή παρόμοιας υφής ως είδος εθνο-φυλετικής ταυτότητας των Σκανδιναβών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΡΜΑΝΔΩΝ* (VIKINGS)

Του Παναγιώτη Νούνη
Mε ποιους τρόπους επέβαλλαν την εξουσία τους και σταθεροποιούσαν την παρουσία τους στις κατακτηθείσες περιοχές οι Nορµανδοί;
Κατ΄αρχήν οι Νορμανδοί (=βόρειος άνθρωπος) ήταν ο λεγόμενος υπερβόρειος εθνο-φυλετικός λαός των Βίκινγκς προέρχονται από γερμανικά φύλα από την Σκανδιναβία, οι οποίοι με διάφορες πολυ-μήχανες επιθετικές επιδρομές και ορμητικές αιματηρές λεηλασίες κατέκτησαν από τον 9ο αιώνα σημαντικά εδάφη της Ευρώπης (Γαλλίας και Ιταλίας) και της Αγγλίας.
Οι δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στην Σκανδιναβία, η περιέργεια τους για εξερεύνηση άλλων περιοχών, το μαχητικό και φιλοπόλεμο πνεύμα τους, οικονομικά κίνητρα, ενδοφυλετικές διαμάχες, τους εξανάγκασε να μετακινηθούν οργανωμένα και άτακτα προς επιδρομές και επιθέσεις για να αρπάξουν λάφυρα και πλούτο.
Εξ αρχής δεν εγκαθίστανται στα εδάφη που εισβάλλουν, αλλά στην πορεία διεκδικούν με επιθετική και στρατηγική μανία διάφορα εδάφη.
Την εξουσία τους την επέβαλλαν με την άριστη τεχνική του πολέμου και με την σημαίνουσα ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας, δύο σημαντικές προοϋποθέσεις που ήταν το πλεονέκτηματά τους στην ανακάλυψη νέων περιοχών.
Την εξουσία τους την σταθεροποιούσαν με ευέλικτη και έξυπνη στρατηγική διπλωματία, κυρίως μέσω της τέχνης του πολέμου και συμμαχίες, της ναυσιπλοϊας, της αρχιτεκτονικής κάστρων και παρατηρητηρίων. Και με την δημιουργία πολιτισμού μέσω της μικροτεχνίας, αρχιτεκτονικής ιερών ναών και μοναστηρίων κ.ο.κ.
Οι πειρατικές και λητρικές επιδρομές τους λόγου χάριν έφτασαν βέβαια μέχρι και το Παρίσι όπου εκεί στην Γαλλία με πολέμαρχο τον Ρόλλο εγκαθίστανται μόνιμα πλέον μετά από πολεμικές συγκρούσεις (άλωσης του Παρισιού) και εξ αιτίας των διάφορων διπλωματικών και καλόγνωμων ενεργειών του Καρόλου του Γ΄.
Ο Κάρολος τους παραχωρεί εδάφη στην Βόρεια Γαλλία, παντρεύει την κόρη του με τον αρχηγό των Βίκινγκς τον Ρόλλο (ο οποίος εκ των προτέρων φαίνεται να βαπτίζεται Χριστιανός) και επιλύει άπαξ και διαπαντώς το δυσβάστακτο πρόβλημά του με τους πολεμοχαρείς Νορμανδούς.
Ο Ρόλλο, ρωμαλέος μαχητής στα πεδία των μαχών, λαμβάνει πλέον τον πολιτικό τίτλο του Δούκα την κόρη του βασιλιά για γυναίκα του, και η βόρεια γαλλική γή που λαμβάνει από τον Κάρολο ονομάζεται το Δουκάτο της Νορμανδίας.
Κατ΄ουσίαν οι Βίκινκγς, εκχριστιανίζονται και εκλατινίζονται, μαθαίνουν την φραγκική ή γαλλική γλώσσα, τουτέστιν αφομιώνονται εκούσια, αναγνωρίζουν την πολιτική εξουσία του Φράγκου βασιλιά καθώς και την εκκλησιαστική εξουσία του Πάπα της Ρώμης, και δέχονται εν τέλει ως τρόπο ζωής το φραγκικό σύστημα του Φεουδαρχισμού.
Βέβαια, τα γενετικά χαρακτηριστικά τους δεν μεταβάλλονται μαγικώς στο χρόνο αφού διατηρούν εν ενεργεία την ορμητικότητά τους, την άτακτη κινητικότητά τους στον χώρο, το επιθετικό πνεύμα τους να εισβάλλουν σε νέα εδάφη και την ευφάνταστη προσαρμοστικότητά τους.
Κοντολογίς, μέσω της στρατιωτικής, διπλωματικής και πολεμικής εξουσίας τους επιβάλλονται στα πράγματα, αντιμετωπίζονται από τους εχθρούς τους με φόβο, δέος, σεβασμό και αναγκαίο συμβιβασμό καθότι λαμβάνουν κανονικά αριστοκρατικούς τίτλους και άλλου είδους τιμές, καθώς και εδάφη με πλούτη. Συν τω χρόνω βέβαια επιβάλλονται και με τις φυσιολογικές επιγαμίες και μεικτούς γάμους με τους ντόπιους πληθυσμούς.
Tι προσδιορίζουµε µε τον όρο Normanitas και πώς συνέβαλε στην εξάπλωση των Nορµανδών;
Με τον όρο Normanitas προσδιορίζεται μάλλον μια κοινής νορμανδικής ετερογένειας ή παρόμοιας υφής ως είδος εθνο-φυλετικής ταυτότητας των Σκανδιναβών, δηλ. εκείνος ο ιδιότυπος και ορμητικός τυχοδιωκτισμός των πολεμοχαρών Βίκινγκς, ο οποίος χαρακτήριζεται από μία φυσική ζωντάνια, ενθουσιασμό και πηγαία περιέργεια για εξερεύνηση και κατάκτηση νέων εδαφών με κάθε τίμημα.
Του Παναγιώτη Νούνη

Ιστορικός Ερευνητής

Διαχειριστής του Ιστολογίου «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»


*Δοκίμιο για την τελική εξέταση στο εαρινό εξάμηνο (2019-2020) με ακαδημαϊκό μάθημα για το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΙΣΤ207) «ΟΙ ΝΟΡΜΑΝΔΟΙ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ (11ος-13ος αι.)», με διδάσκουσα την καθηγήτρια κ. Αγγελική Κονναρή.
**Σαν σήμερα 18 Ιουνίου το 860 επί του αγίου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεγάλου Φωτίου και επί Αυτοκράτορα Μιχαήλ του 3ου του Μέθυσου οι Ρώς Βίκινκγς διενήργησαν μίαν αποτυχημένη άλωση κατά της Νέας Ρώμης.
*** Δείτε επίσης και το πρώτο μας ακαδημαϊκό δοκίμιο περί της ιστορίας των Νορμανδών, ως αποκλειστική δημοσίευση (8 Ιουνίου 2020) στο ιστολόγιο katanixi.gr, με τίτλο: «Δοκίμιο περί της ιστορίας των Νορμανδών» (Σύγκριση της επιστολής του Ανωνύμου προς τον Πέτρο του Παλέρμου με την επιστολή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου