Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΣΘΕΝΕΙ ΨΥΧΙΚΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΣΘΕΝΕΙ ΨΥΧΙΚΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Ακολουθούν μερικά απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα στην επόμενη ακουστική διάλεξη του πατρός Νικολάου Λουδοβίκου περί της ψυχικής, ψυχολογικής και πνευματικής ασθένειας του ανθρώπου:

''Λέει ο Χριστός εκείνα τα φοβερά λόγια ''Ω γενεά άπιστος και διεστραμμένη...'' για να πει τελικά ότι οι άνθρωποι αγαπούν τους δαίμονές τους.

Η Βαβυλώνιος αιχμαλωσία γίνεται εν πολλοίς γιατί οι Εβραίοι αγαπούν τα πάθη τους που είναι δαίμονες από πίσω. Ένας θεός του αισχρού κέρδους: κερδώος Ερμής, ένας θεός των αφροδισιακών: Αφροδίτη.

Μοιάζει η εποχή μας με εκείνη την εποχή. Μπορεί σήμερα να μην λατρεύουμε τους θεούς αυτούς αλλά λατρεύουμε τα πάθη. Και οι δαίμονες δεν ενοχλούνται καθόλου από αυτό.

Υπάρχουν πολλά επίπεδα ύπαρξης, όντα: και προς τα κάτω και προς τα πάνω μας, μην είμαστε φασίστες και θεωρούμε το σύμπαν δικό μας. Και αυτά έχουν αυτεξούσιο όπως εμείς.

Η φιλαυτία μας παράγεται από τα πάθη μας. Και ο άνθρωπος αγαπά την πτώση του και τους δαίμονές του.

Ο διάβολος μισεί τον άνθρωπο και είναι πολύ αγενής. Έρχεται αμέσως μόλις τον καλέσεις, ενώ αν λες ''Κύριε Ιησού Χριστέ...'' θέλει συντονισμό για να Έρθει.

Με τη έξι (συνήθεια) αιχμαλωτίζεται ο άνθρωπος γιατί του εμφανίζει εικόνες και αυτός αφού έμαθε να δουλεύει διεστραμμένα βασανίζεται μετά εύκολα. Γι' αυτό οι σημερινοί άνθρωποι επειδή είναι βουτηγμένοι στα πάθη, δεν χαίρονται.

Μας λένε ότι πρέπει να απολαύσουμε τη λίμπιντό μας. Και γιατί έρχεται τόσο οξύς πόνος μετά;

Και γιατί σήμερα υπάρχει τόσο πόνος σήμερα αφού απολαμβάνει ο καθένας τον εαυτό του;

Αφού δεν έχεις κανένα πρόβλημα και το λες; Πώς εξηγείται αυτό;

Εξηγείται μόνο αν θεωρήσουμε την άποψη του ευαγγελίου ως αληθή. Ο πόνος οφείλεται στο ότι δεν ακολουθείς τις οδηγίες χρήσης (manual)' είναι οι λόγοι των όντων. Υπάρχουν τρόποι υπάρξεως που προάγουν την πρόοδό μου και άλλοι που σταματούν την πρόοδο.

Μετά πας στην ψυχανάλυση για να βρεις λίγη ανακούφιση.

Η ουσία της κατάθλιψης είναι η αδυναμία της επικοινωνίας.

Στην πραγματικότητα αγαπούμε ό,τι μας σκοτώνει.

Οι νευρώσεις έχουν πνευματικά αίτια. Όταν οι νευρώσεις παγιωθούν χρειάζονται φάρμακα γιατί έχει διαταραχτεί η λειτουργία του εγκεφάλου. Ο π. Πορφύριος μου έλεγε ότι όλες οι ασθένειες είναι ψυχοσωματικές. Και προέρχονται από την στιγμιαία απώλεια του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθιούνται από το άγχος, την απογοήτευση.

Αν πεις για χάρη του Χριστού, δε θα οργιστώ, θα υποχωρήσω, είσαι πανίσχυρος και σε προστατεύει το Άγιο Πνεύμα και σου φιάχνει τείχος που ζεις εκεί μέσα και σε προστατεύει.

Ο Θεός αγιάζει αυτό που έφιαξε, όχι αυτό που έφιαξες εσύ. Το σημαντικό στην μετάνοια είναι η αλλαγή. Μέχρι να καταλάβω που παίζεται το παιχνίδι και τι με θανατώνει.
...

Mη νομίζετε ότι ο Θεός είναι το αεράκι που κτύπησε τον Ηλία και το φυσούσε και δεν κρύωνε. Αν ο Ηλίας ήταν ήρεμος ως άνθρωπος, ενδεχομένος ο Θεός να φαινόταν ως αστραπόβροντο. Ο Θεός είναι εκτός από αυτό που νομίζουμε.

Δεν πιστεύομε στο Θεό γιατί βάζουμε προυποθέσεις στο Θεό αλλά αυτός πάντα συγκαταβαίνει μέχρι να υπάρξη θεοεγκατάλειψη γιατι εσύ είσαι σε θέση που τον διώχνεις και Αυτός σταματάει την συγκατάβαση.

Η πίστη αυξάνει την προσευχή και το ανάποδο. Αλλά πάντα κάτι θα υπάρχει να σε κάνει να νηστεύεις και να προσεύχεσαι στην αρχή.

Το παιδί έχει μια ταπείνωση από τη φύση του. Εμείς πρέπει να πολεμήσουμε τα πάθη και τον εαυτό μας.

Αν ο άνθρωπος δουλεύσει μέσα στην ταπείνωση, γίνεται γόνιμη γη που έρχονται τα μεγάλα χαρίσματα.
...

Όλες οι δυνάμεις τις ψυχές είναι θετικές.

Ολόκληρος ο άνθρωπος είναι θεόπνευστος: πρέπει να μάθει να οργίζεται, να αγαπά κατά Θεόν.''


Του π. Νικολάου ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ

*Η ομιλία έγινε από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, στο αρχονταρίκι της Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου εν Ολύμπω, την 9ην Αυγούστου 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου