Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ΤΙΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ), ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Του κ. Τίτου Χριστοδούλου

Ρομπέν των Δασών, θρύλος και ιστορία.

Στις παρυφές του θρύλου και της ιστορίας, ο βρετανός Διγενής ή Ηρακλής και Θησέας, συγκεντρώνει στο μυθικό του πρόσωπο την λαϊκή ανάγκη, τραγουδισμένη στις φουσκωμένες πιο μυθικές της διαστάσεις από τους τροβαδούρους, για ένα αέρινο κι ανίκητο ήρωα εκδικητή και προστάτη των πολλών φτωχών από την βία και ασυδοσία των ισχυρών αφεντάδων, που, όπως στην περίπτωση εδώ του σερίφη Ιωάννη, απονομιμοποιούνται ως σφετεριστές της νόμιμης εξουσίας του Σταυροφόρου Ριχάρδου του Λεντόκαρδου.

Οι ακαδημαϊκοί, εν τω μεταξύ, έχουν χτενίσει τα ιστορικά αρχεία για την απόδειξη ενός πραγματικού Robin Hood. Τα αγγλικά νομικά αρχεία δείχνουν ότι, ήδη από τον 13ο αιώνα, το "Robehod", "Rabunhod" και άλλες παραλλαγές είχαν γίνει κοινά επίθετα για τους εγκληματίες. Αλλά τι ενέπνευσε αυτά τα ψευδώνυμα: μια φανταστική ιστορία, έναν διαβόητο ληστή ή ένα αμάλγαμα και των δύο; Οι πρώτες λογοτεχνικές αναφορές στον Robin Hood εμφανίζονται σε μια σειρά μπαλάντων του 14ου και του 15ου αιώνα για μια βίαιη yeoman που ζούσε στο Sherwood Forest με τους άντρες του και συχνά συγκρούστηκε με τον Sheriff του Nottingham. Αντί για χωρικούς, ιππότες ή πεσμένους ευγενείς, όπως σε μεταγενέστερες εκδόσεις, ο πρωταγωνιστής αυτών των μεσαιωνικών ιστοριών είναι ένας συνηθισμένος. Οι Little John και Will Scarlet είναι μέρος αυτού του «εύθυμου» πληρώματος του Robin - που σημαίνει, τότε, μια συμμορία ενός παράνομου - αλλά η Maid Marian, ο Friar Tuck και ο Alan-a-Dale δεν θα μπήκαν στο θρύλο παρά αργότερα, πιθανώς ως μέρος του Τελετές της Πρωτομαγιάς.

Ενώ οι περισσότεροι σύγχρονοι μελετητές δεν κατάφεραν να βρουν ισχυρές ενδείξεις, οι μεσαιωνικοί χρονογράφοι θεωρούν δεδομένο ότι ένας ιστορικός Ρόμπιν Χουντ έζησε και έδρασε κατά τον 12ο ή 13ο αιώνα. Οι λεπτομέρειες των ιστορικών αναφορών ποικίλλουν πολύ, ωστόσο, τον τοποθετούν σε συγκρουόμενες περιοχές και εποχές. Όχι μόνο μέχρι την «Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας» του John Major (1521), για παράδειγμα, απεικονίζεται ως πιστός ιππότης ακόλουθος του Βασιλιά Ριχάρδου, ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του στη σύγχρονη εποχή.

Μπορεί να μην ξέρουμε ποτέ με βεβαιότητα αν ο Ρόμπιν Χουντ υπήρχε ποτέ έξω από τους στίχους των μπαλάντων και των σελίδων βιβλίων. Και ακόμα κι αν το κάναμε, οι θαυμαστές νέοι και ηλικιωμένοι σίγουρα θα συρρέουν στην περιοχή Nottinghamshire της Αγγλίας για μια περιοδεία στα φερόμενα πρώην στέκια του θρύλου, από αιωνόβων παμπ μέχρι το Major Oak στο Sherwood Forest. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ιδέα ενός γενναίου επαναστάτη που ζει στα περίχωρα της κοινωνίας, καταπολεμώντας την αδικία και την καταπίεση με την συμμορία των συντρόφων του, έχει καθολική γοητεία - είτε παίζεται από τον Erroll Flynn, τον Russell Crowe ή ακόμα, όπως και το 1979 επεισόδιο του "The Muppet Show", Kermit the Frog.

Του κ. Τίτου Χριστοδούλου, Φιλόσοφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου