Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020

ΕΟΡΤΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ* ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣΕΟΡΤΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ* ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Του Παναγιώτη Νούνη

(Aυτοβιογραφούμενες θεολογικές και θρησκευτικές εμπειρίες)

Σήμερα εορτάζουν οι ζώντες Πρωτοκορυφαίοι των Αγίων Απόστολων οι Πέτρος και Παύλος, όπου ο βίος και η πολιτεία τους, οι Πράξεις και οι επιστολές τους είναι καταγεγραμμένες εις το ιερόν Ευαγγέλιον.

Σαν σήμερα εορτάζουν οι κατά σάρκα συγγενείς μου, ο πατέρας μου εκ Σερρών κ. Παύλος Νούνης και ο αδελφός μου Φυσιοθεραπευτής κ. Πέτρος Νούνης. Να ευχηθώ καρδιακώς χρόνια πολλά και να είναι ευλογημένοι εις τον νυν αιώνα αλλά και στον μέλλοντα, καλήν μετάνοια και καλόν Παράδεισον να ανταμώσουμε, αφού δεν καταφέραμε τουλάχιστον να ανταμώσουμε στην προσωρινή και μάταιη ετούτη επίγεια ζωή.

Το προσωπικό θαύμα το οποίον για πρώτη φορά καταγράφω δημόσια μετά από 25 χρόνια που έλαβεν χώρα, ένα θαυμαστό σημείο και δωρεά των Αγίων Αποστόλων και ιδιαζόντως του Τιμίου Ζωοποιού Σταυρού:

Σαν σήμερα, ο γράφων σχεδόν 14 με 15 ετών, το 1996 μ.Χ. ημέρα Σάββατον, επειδή ήτο εκ γενετής πολύ ζωηρό, ατίθασο-ανήσυχο και άτακτο παιδάκι, η χάρις των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ακριβώς μετά την καθιερωμένη μας πρωϊνήν Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Νάπας με Αρχιμανδρίτην τον (νυν καθαιρεμένο) π. Ανδρέα Κωνσταντινίδη και καντηλανάφτη τον μακαριστό κ. Μιχάλην Ρουμπά (ο έφηβος ήτο βοηθός του), μετά από κάποια ιδιαίτερα, έντονα, προηγούμενα, σημαδιακά και Συμβολικά θρησκευτικής υφής Όνειρα μάλλον από Θεού -τα οποία εξ αρχής θεωρούσε και νόμιζε ως κατηχούμενος και ευσεβιστής έφηβος ότι ήταν πράγματα παραψυχολογικά ή διαβολικά ή της φαντασίας- στα οποία σημαδιακά, συμβολικά και περίεργα όνειρα και «φαντασιακά» οράματα (=εν συνειδήσει) του έδειχναν εικονικά και του περιέγραφαν λεπτομερώς (!) ένα παντελώς άγνωστο στον ίδιο συγκεκριμένο ιερό ανδρικό Ησυχαστήριο και Μοναστήρι.

Τα εν λόγω Συμβολικά Όνειρα ήταν σαν να προετοίμαζαν ψυχολογικά τον νεαρό τότε έφηβο, για μία εξ ανάγκης συγκεκριμένη εκούσια ή ακούσια έξοδο από το οικογενειακό του περιβάλλον, όπερ τον εξαναγκάζουν παράλληλα βιαίως και αιφνιδίως οι οικογενειακές του τότε συνθήκες, να αποταχθεί άρδην την οικογένειά του, την κοινωνία και τον κόσμο, και να ξεκινήσει ξυπόλητος με ένα δανικό ποδήλατο (του φίλου του κ. Μιχάλη Γιασουμή) ώστε να ξεκινήσει να πάει εν μέσω καύσωνα μέσα στο μεσημέρι για να ανακαλύψει και εν τέλει να εγκαταβιώσει σχεδόν μόνιμα για μερικά χρόνια στο εν λόγω Μοναστήρι, όπερ και εγένετο θαυμαστώ το τρόπω από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του.

Το θαυμαστό γεγονός, ήταν ότι ο Γέρων Καθηγούμενος της εν λόγω ιεράς Μονής περίμενε τον νεαρό έφηβο, του εξομολογήθηκε μάλιστα για πατρική ενθάρρυνση και παρηγορία ότι είχε παρόμοια ιστορία με την δική του ότι και εκείνος 14 ετών πήγε για πρώτη φορά στο Μοναστήρι το 1940 μ.Χ. με το γαϊδουράκι.

Από εκείνην την στιγμή τον φιλοξένησε και τον φρόντιζε εξίσου ως «Δόκιμο» Μοναχό ανάμεσα στα υπόλοιπα κανονικά Καλογέρια του. Τον δίδαξε εν διακρίσει τα μυστικά του ορθοδόξου Ησυχασμού μέσα από τα Πατερικά Κείμενα και τις Θεολογικές Πηγές, διδάχθηκε μέσα από επίπονα διακονήματα και την αυστηρά λειτουργική μοναστική ζωή, μέχρι να ολοκληρώσει το Λύκειο και να πάει στρατό.

Τον στήριζε ψυχοσωματικά σαν ο Καλός Ποιμήν της Ευαγγελικής Παραβολής που εγκαταλείπει τα 99 βολεμένα στην στάνη προβατάκια του ώστε να ανεύρει το απολωλός και χαμένο του ένα και μόνο ένα προβατάκι, σαν γνήσιος πνευματικός Γέροντας και κατά σάρκαν Πατέρας... τον μεγάλωσε, τον πάντρεψε, τον σπούδασε, τον ξανασπούδασε, και συνεχίζει διακριτικά και χαρισματικά με την προσευχή του να τον στηρίζει εις την δύση της ζωής του παρ΄όλον που είναι 97 ετών, και παρ΄ όλο που ο νεαρός «Δόκιμος Μοναχός» εν τέλει δεν παρέμεινε μέχρι τέλους της ζωής του ως κανονικός Μοναχός στο Μοναστήρι.

Ένα ίσως Συμβολικό και σημαδιακό Όνειρο, ένα θαυμαστό όνειρο (και το τονίζω για όσους δογματίζουν αδιάκριτα και από ημιμάθεια για τα όνειρα των ανθρώπων) δηλαδή που οδήγησε, συνειδητά ή υποσυνείδητα, ο Θεός ξέρει, σε πολλαπλά, πολυδιάστατα και πολυεπίπεδα άλλα θαυμαστά σημεία. Υπό την γραμμική ή κυκλική εν εξελίξει του χωροχρόνου της ζωής των ανθρώπων, όμως, κρίνεται μάλλον εξ αποστάσεως ασφαλείας και εκ των υστέρων η ποιότητα και το είδος του ονείρου.

Χωρίς τούτο να σημαίνει ποσώς, για να προλάβω ορισμένους/ες ότι πιστεύουμε αδιακρίτως σε ονείρατα και οράματα.


Του Παναγιώτη Νούνη
Θεο-Λογικός και Θρησκευτικός Στοχαστής

Διαχειριστής του Ιστολογίου «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

*Προσκομίζω για τους καλοπροαίρετους φίλους μας σπάνιες προσωπικές και αποκαλυπτικές φωτογραφίες που τεκμηρειώνουν τα προαναφερθέντα, ανάμεσα σε αυτές και παλαιές φωτογραφίες του κατά σάρκα πατέρα μου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου