Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Του Παναγιώτη Νούνη

Συμφωνούμε απόλυτα στον πυρήνα της θεολογικής σκέψης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου όπου ως κανονικός Προκαθήμενος και Πρώτος μεταξύ ίσων επισκόπων της Εκκλησίας της Κύπρου λαμβάνει όλα εκείνα τα υγειονομικά και λογικά μέτρα για να αναχαιτισθεί η πανδημία, χωρίς όμως να καταπαύσει την Θεία Λειτουργία και της ιερές Ακολουθίες, ενώ ο Μόρφου και ο Λεμεσού διενεργούν εξ αδιακρισίας τους, απειθαρχία και καπετανάτα, δείγμα μάλλον εκκλησιολογικού ελλείμματος και σχισματικής τάσης.

Όσοι ορθόδοξοι πιστοί, Χριστιανές και Χριστιανοί αισθάνονται απιστία ή ολιγοπιστία και δισταγμούς, θέλουν από φοβία να προφυλάξουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους, ενώ αισθάνονται παράλληλα τύψεις και ενοχές αν δεν επισκεφθούν τους ιερούς Ναούς για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ας κατα-παύσουν άρδην να έχουν ψυχολογικές ενοχές και συνειδησιακό έλεγχο, ας συμβιβαστούμε με την αντικειμενική πραγματικότητα, και ο Θεός λατρεύεται και πιστεύεται μέσω του ησυχασμού και εγκλεισμού με την πνευματική και εμμονική εξάσκηση της νοεράς και καρδιακής προσευχής.

Όσοι πιστοί είναι εκ φύσεως ενοχικοί με διάφορα ενοχικά και ψυχολογικά ή ψυχιατρικά συμπλέγματα, ας συζητήσουν το θέμα με καλούς φίλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εφαρμόζει ως Καλός Ποιμήν την λεγομένη Ποιμαντική Οικονομία, και οικονομεί άπαντες αφού λαμβάνει την ευθύνη απάντων των κληρικών και λαϊκών της Εκκλησίας της Κύπρου, καθότι γνωρίζει και νοιάζεται πραγματικά για τις ανθρώπινες ιστορικές συνθήκες της ζωής του καθενός μας.

Θερμή παράκληση Μακαριώτατε: Επειδή υποψιάζομαι ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση απόψε θα μας οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα, σας παρακαλούμε να μη πειθαρχήσετε ΟΥΔΑΜΩΣ και απόλυτα σε τυχόν απαίτηση του Καίσαρα να καταπαύσει την δημόσια θεία Λατρεία.

Οι Θείες Λειτουργίες και οι ιερές Ακολουθίες να συνεχίσουν απρόσκοπτα καθημερινά, ώστε να συμμετέχουν σε κάθε ενορία ελάχιστοι πιστοί μαζί με τον ιερέα.

Θα είναι πύρρειος νίκη των σκοτεινών και πονηρών δυνάμεων που πολεμούν την Εκκλησία της Κύπρου, να καταπαύσει άρδην και προσωρινά η Θεία Λειτουργία με την πρόφαση μιας υποβαθμισμένης -κατά την γνώμη μερικών- πανδημίας.

Το παράδοξο πρόβλημα, βρίσκεται στην Εκκλησία της Ελλάδος, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με την φατριά του, φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων διότι προσκύνησε αδιάκριτα τις άδικες και παράνομες πολιτικές διαταγές του Πρωθυπουργού όπου παρατηρούνται έντονα τα φαινόμενα της παράλογης αστυνόμευσης ιερών ναών και συλλήψεων Μητροπολιτών ή άλλων κληρικών για διενέργεια θρησκευτικών πράξεων.

Τέτοιο αντίχριστο κράτος η Ελλαδίτσα μας;

Κατάντια!!!

Του Παναγιώτη Νούνη
Θεο-Λογικός και Θρησκευτικός Στοχαστής

Διαχειριστής του Ιστολογίου «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

Υ.Γ.: Αντιγράφω πιο κάτω, τον βασικό πυρήνα της απλανούς και ορθόδοξης θεολογικής και εκκλησιολογικής σκέψης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, με την οποία συντάσσομαι απόλυτα, όπου με γνήσια ποιμαντική ευθύνη εφαρμόζει την εκκλησιαστική οικονομία για όλους τους πιστούς και τους απίστους.

Τα μέτρα της Εκκλησίας της Κύπρου ωφελούν και τους άθεους, και τους πάσης φύσεως πολέμιούς της. Αυτό ας το προβληματίσουν νάκκον.

Ακολουθεί το απόσπασμα που μας ενέπνευσε τα προηγούμενα:

«–Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έντονο το στοιχείο του εκκλησιασμού (Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα). Η Εκκλησία πώς θα ξεπεράσει τα εμπόδια προκειμένου να ικανοποιήσει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών;
–Το καλό που θα προκύψει, εάν ο καθένας προφυλαχθεί και δεν μεταδώσει, στον άλλο, την ασθένεια είναι ύψιστη προσφορά και δεν πρέπει να έχει ενοχές, γιατί δεν εκκλησιάστηκε. Το να πάμε τσούρμο, όλοι να εκκλησιαστούμε και να μεταδίδει ο ένας στον άλλον, να αρρωστήσουμε όλοι και να θρηνούμε θανάτους, είναι ό,τι χειρότερο. Το να προφυλαχθούμε και να μην πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία και τολμώ να πω και να μην κοινωνήσουμε, δεν είναι αμαρτία εάν δεν κοινωνήσουμε και δεν πάμε στις εκκλησίες, όταν προστατέψουμε τον αδελφό μας. Διότι ο καθένας μας, αν δεν πούμε για τον εαυτό μας ότι είναι φορέας αυτού του ιού, θεραπεία δεν θα γίνει. Για αυτό και η κυβέρνηση πήρε αυτά τα σκληρά μέτρα, ο καθένας να απομονωθεί στο σπίτι του, και εάν πράγματι όλοι μας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα σε 15 μέρες η ασθένεια θα πάει στο καλό».
–Τα περισσότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου φαίνεται ότι κατανοούν τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις συναθροίσεις στις εκκλησίες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ιεράρχες που δεν συμφωνούν.
–Είπα πως στην Εκκλησία υπάρχει πλουραλιστική Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε δικτατορία. Εμείς παίρνουμε κάποια απόφαση. Η απόφαση αυτή, πριν την ανακοινώσουμε, είναι μελετημένη. Σε μερικούς δεν αρέσει και θέλουν για την επαρχία τους να πάρουν κάποια διαφορετική απόφαση. Έχουν το δικαίωμα, όταν δεν είναι συνοδική απόφαση. Αλλά εκείνο που με ξενίζει πολλές φορές, έρχεται η κυβέρνηση και εισηγείται κάτι. Εγώ έχω σαν γνώμονα και πυξίδα, το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και βλέπω πως η κυβέρνηση πήρε κάποιες αποφάσεις για το συμφέρον του λαού. Γιατί να μη συμφωνήσω με την κυβέρνηση; Κάποιοι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι εκείνοι και δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου. Εμένα δεν με ενοχλεί, αλλά ο λαός τι θα πει. Πέντε άνθρωποι και δεν συμφωνούν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου