Translate

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΝΗΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΤΙΝΟΣ «ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥ ΑΜΕΘΥΣΤΟΥ» ΙΣΤΟΛΟΓΟΥΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΤΙΝΟΣ «ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥ ΑΜΕΘΥΣΤΟΥ» ΙΣΤΟΛΟΓΟΥ
Του Παναγιώτη Π. Νούνη

Αντιγράφω δύο μόνο σχόλια (διότι θα επανέλθω προσεχώς ώστε να αναδημοσιεύσω όλα τα σχόλιά μας) απο την ανάρτηση όπου και παραθέτω, η οποία μας ενέπνευσε να καταγράψουμε ως απάντηση τον επόμενο εκτενή σχολιασμό κατά του μεθυσμένου «Αμέθυστου» συναδέλφου Ιστολόγου:

amethystos είπε...
Εχει γράψει ποιήματα, σενάρια,μυθιστορήματα, δράματα,τραγωδίες, ορατοριο. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Πολεμικής Αεροπορίας, Αστυνομικής Ακαδημίας, Εθνικής Ασφάλειας, και τη Σχολή Στρατολογικού. Ασχολείται μέ τήν ΑΟΖ. Tό IQ δέν είναι επιστήμη. Προσπαθεί νά ενσαρκώσει τόν homo universale, τού Da Vinci καί τού Καζανόβα. Γιά ποιά επιστημονική γλώσσα νά μιλήσουμε. Οι Πατέρες τής Εκκλησίας διαθέτουν τήν εμπειρική εξήγηση τών Γραφών. Δέν ερμηνεύουν. Η ερμηνεία ανήκει στόν σύγχρονο ορθολογισμό. Γιατί νά αντικαταστήσουμε τήν λέξη σκέψη μέ τόν Νού; Ταυτίζονται; Λοιπόν; Ανέμελλο σέ βλέπω! Καλό καλοκαίρι.
21/7/18 6:49 μ.μ.

Λωρίτου Ελένη είπε...
Συμφωνώ μέ τον Παναγιώτη ! Άν δεν υπάρχει κάτι πιό συγκεκριμένο , δεν μπορεί νά κατηγορηθεί ως βλάσφημος ένας άνθρωπος, που δεν αξιοί την θεολογία , νά μιλήσει μέ μία ελεύθερη επιστημονική προσέγγιση , νά εκφέρει έναν προσωπικό λόγο . Δεν είναι δα ! και τόσο τραγικό . Δεν χρειάζεται τόση κατακεραύνωση ! Δεν μιλά ως θεολόγος , αλλά ως ένας σκεπτόμενος άνθρωπος . Δεν νομίζω οτι έχει συγκροτήσει κάποιο θεολογικό σύστημα βεβαιοτήτων !
21/7/18 10:47 μ.μ.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

«Αμέθυστε», εν Χριστώ φίλε και αδελφέ, μόλις ξεμεθύσεις απο το σφηνάκι της αλαζωνείας κόπιασε να μας διδάξεις που είναι τα αμπέλια μας.

Να σημειώσω παράληλα κατά της δεινής αμάθειάς σου, ότι:

Το ΙQ ή άλλως πως ο δείκτης ευφυΐας των ανθρώπων είναι μέρος του ακαδημαϊκού κλάδου της Ψυχολογίας, και δή ειδικός κλάδος της Ψυχομετρίας, όπου μελετούνται, επιστημονικώς, οι Ατομικές Διαφορές της προσωπικότητας. Άρα είναι επιστήμη για τους Ψυχιάτρους-Ψυχολόγους κ.ά., αυτό που με ημιμαθήν βεβαιότητα, αποκαλείς εσύ ως «υψίστη αυθεντία», ως μή επιστήμη.

Ο επιστημονικός κλάδος της Ψυχομετρίας περιλαμβάνει και μετρήσεις, με Μαθηματική Στατιστική.

Επίσης, συμφωνούμε, ότι οι θεοφόροι Πατέρες διαθέτουν την εμπειρική δογματική, αλλά κατέχουν αγιοπνευματικώς και χαρισματικώς και την απλανή και ορθόδοξη ερμηνευτική προσέγγιση των Γραφών. Όχι άπαντες βέβαια. Εξ ου και τους αποκαλούμεν δεινούς Ερμηνευτάς των Γραφών. Οι άγιοι Πατέρες ερμηνεύουν (δηλαδή θεολογούν, προφητεύουν, επεξηγούν, αποκαλύπτουν τα βαθύτερα πνευματικά νοήματα των ιερών Κειμένων κ.ο.κ.) μέσα στο πλαίσιο του φωτισμού και της εμπειρίας τους.

Είτε το βαπτίζεις ορθολογισμό είτε όχι αυτή είναι η κατάσταση της ιεράς παραδόσεως. Η απολυτοποίηση της μιας εις βάρος της άλλης μου προκαλεί θυμηδία. Οι ορθολογιστές, ούτε θεολογούν (απλανώς και ορθοδόξως), ούτε προφητεύουν, ούτε αποκαλύπτουν, ούτε επεξηγούν, πολλώ δε μάλλον αδυνατούν να ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ τα ιερά Κείμενα.

Και αν τα ερμηνεύσουν, τα ερμηνεύουν σύμφωνα με τον φιλοσοφικό στοχασμό τους.

Ωστόσο, δεν αναμένει κανένας απο τον θετικό επιστήμονα κ. Νίκο Λυγερό να μας ερμηνεύσει τας Γραφάς. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του ή η αρμοδιότητά του. Ούτε φαντάζομαι να δικεδικεί τον ρόλο του απλανή και ορθοδόξου Αγίου τάδε Θεοφόρου Πατέρα και ερμηνευτή των Γραφών.

Εν κατακλείδι δεν αναφέρω πουθενά ότι η σκέψη ταυτίζεται με το Νού. Ενδεχομενικά, προφανώς αυτό να ήθελε να πεί ο άνθρωπος. Ούκ ολίγοι επιστήμονες, επηρεασμένοι απο την Προσωκρατική Φιλοσοφία, θεωρούν τον Θεό ως Νούν. Δεν ξέρω κατά πόσον θύμωσε ο Θεός σου «αμέθυστε», που ο Λυγερός τον αποκάλεσε Σκέψη, λές και ο Θεός επροσβλήθει.

Καλοκαιράκι είναι, «Αμέθυστε» φίλε μου, και έμαθα απο μικρό να το παιρνώ ανέμελα.

Καλό καλοκαίρι!

Του Παναγιώτη Π. Νούνη

  • ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ «ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ» ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.