Translate

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ «ΚΑΤΑΝΥΞΗ» ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ


Ο επόμενος διάλογος, δηλ. τα επόμενα γραφθέντα και σχολιασθέντα μας περί των δημοσίων και «κακοδόξων» λεχθέντων του κ. Νίκου Λυγερού έλαβαν χώρα στο αγωνιστικό αντι-οικουμενιστικό και ομολογιακό Ιστολόγιο «ΚΑΤΑΝΥΞΗ» στην ανάρτηση «Ουσιαστικά τί πιστεύουμε». (Δείτε ΕΔΩ)
Φαίη Τ.:

Κύριε Νούνη.

Υπάρχει και μέσα στην Εκκλησία η απόδειξη, απλά αυτή δίνεται κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις και σίγουρα όχι με τον κτιστό άνθρωπο να βάζει τις άκτιστες ενέργειες του Θεού κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτό που συμβαίνει κατά κόρον στις ημέρες μας είναι οι διάφοροι ορθολογιστές να αποσπούν τον Ιησού Χριστό από την διδασκαλία Του και την εκκλησιαστική ζωή για να Τον «χώσουν» κάπου στην δική τους κοσμοθεωρία και λογική με αποτέλεσμα να Τον παραποιούν. Είπε ο Λυγερός: «Δεν υπάρχει καμία αν θέλετε τάση απόδειξης εκ μέρους του Χριστού. Δεν έκανε αυτά τα θαύματα για να αποδείξει ότι ήταν Χριστός. Τα έκανε επειδή υπήρχε ανάγκη.»! Η περιορισμένη αντίληψη περί «αποδείξεως» του Λυγερού κάνει ζημιά. Ας σας πω όμως έτσι στα γρήγορα μία απόδειξη (εκτός των βιωματικών που δεν δύναται να καταλάβει ένας θετικός επιστήμονας). Ο Ιησούς Χριστός με τα θαύματα και τις διδασκαλίες Του επαλήθευσε τις Προφητείες που είχαν γραφτεί για Αυτόν εκατοντάδες χρόνια πριν. Τί έκανε ο Ιωάννης ο Πρόδομος όταν έμαθε για τα έργα Του όταν ήταν στην φυλακή; Έστειλε δύο μαθητές να Τον ρωτήσουν αν ήταν ο Μεσσίας που όλοι περίμεναν. Έχει αυτό ή δεν έχει σημασία για όλους τους ανθρώπους;
Ξέρετε τί έχουμε επιτρέψει να συμβαίνει σε αυτήν την εποχή της ορθολογιστικής δικτατορίας; Οι διάφοροι ορθολογιστές παίζουν το πόκερ τους και καλούν όλον τον κόσμο να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού, ότι επειδή το πόκερ έχει κανόνες αλλιώς δεν παίζεται, εσείς θα μας αφήνετε εμάς τους ορθολογιστές να τα σφάζουμε όλα και να τα μαχαιρώνουμε. Κι εμείς καθόμαστε και το δεχόμαστε. Τους αφήνουμε να χρησιμοποιούν τον Ιησού Χριστό ο καθένας σαν μπαλαντέρ στο πόκερ του και να κατασχίζουν τα ιμάτιά Του. Κι εσείς μας λέτε το ίδιο, να καθίσουμε και να το δεχτούμε, να «καταλάβουμε» τον τρόπο που σκέφτονται. Αν δεν μιλήσουμε ούτε εμείς τότε ποιός θα μιλήσει; Μήπως, λέω εγώ, ήρθε η ώρα εκείνοι να καταλάβουν ορισμένα πράγματα;
Τα συλλαλητήρια αδελφέ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση.


Νεκτάριος Δαπέργολας

 Από τις αθλιότερες περιπτώσεις πατριδοκάπηλου με πολύ ύποπτες διασυνδέσεις (για να το θέσω κομψά). Όχι απλά άθεος, αλλά και χλευάζων την πίστη μας εκκλησιομάχος. Κατά καιρούς μάλιστα μαζεύει γύρω του αφελείς, δίκην γκουρού με τη σέχτα του. Σε αρκετά κείμενά μου τον έχω φωτογραφίσει ως μία από τις πιο επικίνδυνες φιγούρες του δήθεν πατριωτικού χώρου. Καλά κάνετε και τα γράφετε, πρέπει να ξεμπροστιάζονται τέτοιες πρακτοράντζες, γιατί ακόμη παραπλανούν πολλούς!


Παναγιώτης Νούνης

Αναμένουμε τις σοβαρές αποδείξεις, μία προς μία, ώστε να πειστούμε όσοι αγνοούμε «τις εστίν ο Λυγερός» για όσα καταγγέλετε αγαπητέ κ. Ν. Δαπέργολα.
Παναγιώτης Νούνης


Χαίρε κ. Φαίη!

Αν ο Λυγερός υπερασπίζεται την δικτατορία του Ορθολογισμού είναι ζήτημα προς συζήτηση. Αν και το αμφιβάλλω, διότι οι αυστηροί οπαδοί του Ορθολογισμού, δεν θέλουν κάν να ακούνε περί Θεού, διότι οι Καρτεσιανές αποδείξεις περί Θεού, έχουν καταρριφθεί. Το ίδιον και αν κάνει θεολογικά και θρησκειολογικά σφάλματα. Είναι ζήτημα προς συζήτηση. Αλλά αφού είστε τόσον μελετημένη ποια είναι η επιστημονική ιδιότητα του ανδρός;

Προσωπικά έχω παρακολουθήσει μερικές αρκετές πολύωρες ομιλίες του απο το διαδίκτυο, όσες σχετίζονται βασικά με θρησκειολογικά και θεολογικά ζητήματα και δεν εντόπισα κάτι το μεμπτόν ώστε να δύναμαι να του εξασκήσω λελογισμένη κριτικήν. Τώρα αν εσείς, ως καλό λαγονικό, μόνο μέσα σε 2 λεπτά ενός οπτικοακουστικού αντιληφθήκατε σωρηδόν κακοδοξίες και ασυναρτησίες του, αυτό πρέπει να καταγραφεί στο Ρεκόρ Γκίνες.

Αν έχετε την υπερβολική απαίτηση απο έναν ακαδημαϊκό καθηγητή Γεωστρατηγικής και Μαθηματικών να γνωρίζει με κάθε ακρίβεια την Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, θα έπρεπε αυτό να το προεκτείνεται, αν θέλετε να είστε συνεπείς με την αντιρρητική πολεμική σας, κατά πάντων και πάσων.

Έχετε εν μέρει δίκαιο σε πολλά κ. Φαίη, συμφωνώ ότι και η Πατερική Θεολογία έχει να προτάξει αποδείξεις. Όχι όμως με την έννοια των θετικών επιστημών ούτε κάν με την μαθηματικοποιημένη Λογική.

Αντιλαμβάνεστε, όμως ότι η Λογική του ιερού Ευαγγελίου δεν θα επιβληθεί τυρρανικώ τω τρόπω στους ανθρώπους και τους κάθε λογής επιστήμονες. Διότι προκύπτει στον ενδιάμεσο χώρο το «όστις θέλει οπίσων μου ελθείν».

Ωστόσο να δεκτώ, ότι η επιστημονική έννοια της αποδείξεως ενδέχεται να «κάνει ζημιά». Η επιστημονική έννοια της θεολογικής αποδείξεως βάσει των Γραφών κάνει τρισχειρώτερην ζημιά.

Και ξαναερωτώ: Πόσο δίκαιο και δεοντολογικό είναι απο μέρους μας, να επικρίνουμε τους θετικούς επιστήμονες για λιπαρή άγνοια των Γραφών; Αν εμείς την γνωρίζουμε, τότε εκείνοι αποδεικνύονται απλά ημιμαθείς και εν τέλει αμαθείς στα θεολογικά πράγματα. Αυτό όμως έχει μεγάλη διαφορά, απο το να διασύρουμε έναν άνθρωπο για «πατριδοκαπηλία», για «αίρεση», για «αθεϊσμό» και «εκκλησιομαχία» την ίδια στιγμή που εκκλησιασιαστικοί άνθρωποι τον προσκαλούν για ομιλίες στις ενορίες τους κ.ο.κ.


Apostolos Sarandides

Δηλαδή τι θεολογικά γραπτά μελετήσατε κ. Νούνη. Αυτό μήπως http://www.lygeros.org/articles.php?n=258&l=gr,  αυτό https://www.lygeros.org/articles.php?n=38552&l=gr, ή μήπως αυτό https://www.lygeros.org/articles.php?n=32253&l=gr ; Για ψάξτε καλύτερα!Παναγιώτης Νούνης

 Τα ωραία του θρησκευτικά και θεολογικά ποιήματα περί του Μοναχισμού!

Μήπως και εκείνα είναι δαιμονικά;

Έχω δει τις ομιλίες του περί θρησκευτικών και θεολογικών ζητημάτων, δεν μπορώ να τον κρίνω αυστηρά διότι δεν έχει θεολογική συγκρότηση και θρησκειολογική παιδεία, αν μπορείτε εσείς κάντε το με δική σας ευθύνη.

Πολύ ευχαρίστως να τα μελετήσω.

Εξάπαντος ο άνθρωπος δέν είναι θεολόγος για να έχουμε απαίτηση να γράφει άριστα θεολογικά συγγράμματα.

Εικάζω ότι είναι κατανοητό αυτό που σημειώνω.Apostolos Sarandides+Παναγιώτης Νούνης Σας είπα να ψάξετε, κύριε. Αν δεν θέλετε, είναι δικό σας θέμα και αφήστε τις ευθύνες.


Παναγιώτης ΝούνηςΕντάξει κύριε Απόστολε μου να είναι ευλογημένο θα ψάξω, θα ψάξω όμως με την προϋπόθεση της ανεύρεσης της αλήθειας, για να την καταγράψουμε, και όχι για να στοχοποιήσω εκ των προτέρων έναν άνθρωπο επειδή μου φταίνε τα ρούχα μου ή εαυτός μου και ψάχνω για αποδοπομπαίο τράγο. Σύμφωνοι; Αφού έψαξες καλά και εντόπισες την αλήθεια κάνε υπομονή τότε και εμάς μέχρι να διαφωτιστούμε. Θα μελετήσω τα κείμενα που μου προσκομίζεις και θα τα ξαναπούμε προσεχώς.


Νεκτάριος Δαπέργολας:
 Προφανώς, ως ηλίθιος και βλαμμένος θεούσος (που δέχεται κατά γράμμα την Αγία Γραφή, αρνούμενος να προβεί σε υπερφίαλες νοησιαρχικές επεξεργασίες και εγωπαθείς μεταπατερικές προσθαφαιρέσεις) δεν έχω τίποτε να αντιπαραθέσω στον ασθμαίνοντα υπερασπιστή του κ.Λυγερού, ούτε στις ψευδοεπιστημοφανείς και πασιφανώς αντορθόδοξες τερατολογίες του. Δεν με ενδιαφέρει ούτε καν να αναρωτηθώ γιατί τοιαύτη σπουδή, αφού, όπως διατείνεται, δεν συναριθμείται στην (υπαρκτή ωστόσο) σέχτα του. Τερατώδη μυθεύματα φυσικά όμως και τα περί δήθεν ευρύτατης αποδοχής του εν λόγω κυρίου. Πολλοί αντιθέτως γνωρίζουν εδώ και χρόνια και το ποιον του και τον ρόλο του, όπως και των κατεσθιόντων τόνους σανού υποστηρικτών του. Όσο για την Θεολογία, καλύτερα να την αφήσουν αμφότεροι ήσυχη. Οι πολυπληθέστατοι πλανεμένοι που ήδη έχουμε για να την ταλαιπωρούν τόσο βλάσφημα και βάναυσα, ειλικρινά μας φτάνουν και μας περισσεύουν!

Παναγιώτης Νούνης
Σεβαστέ μου κύριε Νεκτάριε, σεβαστές οι αντιρρήσεις σας και απόψεις σας, αλλά δεν νομίζω να απευθύνθηκα προσωπικά και μόνον σε εσάς. Είμαι χρόνια ολόκληρα μελετητής της περισπούδαστης εφημερίδος σας και των κειμένων σας. Εν μέρει απευθύνθηκα (για να το θέσω και εγώ κομψά) προς τις σωρηδόν αναπόδεικτες κατηγορίες και μομφές σας κατά τινός προσώπου. Αποδεικτικά στοιχεία για όσα γράφετε έχετε ή γράφετε απλές εικασίες και φαντασιοπληξίες; π.χ. τον κατηγορείτε ως εκκλησιομάχο ενώ παράλληλα, γνωρίζουμε, ότι τον προσκαλλούν επίσκοποι και κληρικοί σε ενορίες για να κάνει ομιλίες για τα αντικείμενα που γνωρίζει.

Έχετε ακλόνητα στοιχεία κατά του Νίκου Λυγερού; Προσκομείστε μου τα λοιπόν αύριο και μεθαύριο πρώτα ο Θεός να γράψω με την σειρά μου ένα κείμενο βάσει των αποδεικτικών στοιχείων και να το δημοσιεύσω απο το προσωπικό μου Ιστολόγιο. Αν δεν έχετε στοιχεία γιατί μιλάτε;