Translate

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΝΗΣ, ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΝΗ, Ο «ΖΗΛΩΤΗΣ» π. ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ ΤΡΟΪΤΣΚΙ
ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΝΗ, Ο «ΖΗΛΩΤΗΣ» π. ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ ΤΡΟΪΤΣΚΙ
Του Παναγιώτη Π. Νούνη

Ο σεβαστός κύριος Νικόλαος Μάννης είναι Δάσκαλος και Συγγραφέας θεολογικών βιβλίων. Είναι μάλιστα και ο
διαχειριστής του ιστολογίου «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» (δείτε εδώ: http://krufo-sxoleio.blogspot.com/ ) . Στο παρελθόν είχαμε βιβλιοπαρουσιάσει κάποιο απ΄τα ενδιαφέροντα έργα του («ΔΙΠΛΟΥΣ ΠΕΛΕΚΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ») διότι είχε την ευγενή και φιλότιμη καλοσύνη να μας το αποστείλει.

Ο εν λόγω πολύ κατηρτησμένος στα θεολογικά πράγματα αλλά και ευγενής κύριος, έχω τον καθόλου αυθαίρετο πλήν «εκ δεξιών» λογισμό ότι επειδή είχε για πνευματικό του πατέρα τον «ζηλωτή» ιερομόναχο π. Θεοδώρητο Μαύρο ακολουθεί μάλλον τυφλά και αδιάκριτα το όλο «ζηλωτικό» πνεύμα του.

Αν καλώς κατάλαβα τα πράγματα, ο π. Θεοδώρητος Μαύρος δεν ταυτίζεται απόλυτα με τους ΓΟΧ αλλά είναι απόλυτα άκαμπτος με την πρόφαση και διενέργεια της ποιμαντικής ακρίβειας, δηλ. της ανίερης απόσχισης, αντί της μέσης και ιεράς βασικής οδού τουτέστιν της ιεράς αποτείχισης.

Το πνεύμα του μακαριστού π. Θεοδώρητου Μ. αν και ήταν σφοδρός πολέμιος της παναιρέσεως του Οικουμενισμού ήταν
«ζηλωτικό» και έτεινε προς το Σχίσμα, διότι υπερασπίστηκε φοβερές σχισματικές θέσεις και τάσεις σύμφωνα κατά πάντα με τα αντιρρητικά γραφθέντα του όσιου Γέροντος Επιφανίου Θεοδωρόπουλου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου την σχισματικοαιρετική θεωρία περί μολυσμού δήθεν των πιστών μέσω των θείων μυστηρίων είναι δικής του διασποράς και επινοήσεως.

Ο Γέρων Επιφάνιος αποστώμωνε μεθοδικά, αντιρρητικά και πολεμικά τις κακοδοξίες τόσο του π. Θεοδώρητου όσο και τις πιθηκο-ασυναρτησίες του Αλέξανδρου Καλόμοιρου.


Εξάπαντος η άκαμπτη στηλιτευτική τάση προς τα δύο δαιμονικά άκρα (αίρεση/σχίσμα), δεν είναι αμειγώς πρωτότυπες και προσωπικές πεποιθήσεις-απόψεις του οσίου Γέροντος Επιφανίου καθότι κακώς τον λοιδωρούν μερικοί σχισματικοαιρετικοί νόες, αλλά ποιμαντική τακτική, ομολογιακή και πολεμική εκκλησιολογία εκπορευόμενη κατά κόρον υπό πλήθους θεοφόρων Πατέρων, Ομολογητών και Ιερομαρτύρων.

Δύο δαιμονικά άκρα, υφίσταντο και εν καιρώ αντιχριστιανικών διωγμών στην Μεγάλη και Αγία Ρωσσία κατά το 1916 αμέσως μετά την άδικη δολοφονία του Γκριγκόρι Ρασπούτιν και των τελευταίων Τσάρων αυτοκρατόρων Ρομανώφ.

Οι ρώσσοι Ομολογητές και Μάρτυρες της πίστεως είχαν να πολεμήσουν με τα τότε δύο διαβολικά θηρία: Με το ρωσσικό Ιωσηφιτικόν Σχίσμα (βλέπε σήμερα τους νέο-Βατοπαιδινούς) και με την θρησκευτικο-φιλοσοφική αίρεση των «ανανεωτών
της Εκκλησίας» (βλέπε σήμερα τους ακαδημαϊκούς μετα-Πατερικούς και οικουμενιστές θεολόγους) και τους λεγομένους και «Θεοαναζητητές»! Ή αν θέλετε οι ρώσσοι Ορθόδοξοι πολεμούσαν  το ένα συμπαγές αιρετικό άκρο το Σχίσμα των «Θεοαναζητητών» και Ιωσηφιστών, και με το δεύτερο σατανικό άκρο, με την αίρεση του Μπολσεβικισμού, καθώς και κατά του Λουθηροκαλβινισμού και του Αθεϊσμού.

Αυτό ήταν το εκκλησιαστικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής του αγίου Αρχιεπισκόπου και Ιερομάρτυρος Ιλαρίωνα Τρόιτσκι. Ο κ. Νικόλαος Μάννης φαίνεται να επιθυμεί να μας κάνει κάποια μαθήματα εκκλησιαστικής ιστορίας και εκκλησιολογίας καθότι ισχυρίζεται κάποιοι παραδοσιακοί και καλοί κληρικοί εξ
Αθηνών φαίνεται να μας εξαπάτησαν με αλλοιωμένη την έκδοση του βίου των συγγραμμάτων και της πολιτείας του Ιερομάρτυρος Ιλαρίωνα.

Ακολουθεί σε επόμενη ανάρτηση μας ο δημόσιος διάλογος και οι ενστάσεις του κ. Νικολάου Μάννη με τον υποφαινόμενο επί της ευκαιρίας της βιβλιοπαρουσιάσεως μας περί της Πατερικής Εκκλησιολογίας του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιλαρίωνος Τρόιτσκι (Δείτε εδώ: http://apologitikaa.blogspot.com/2018/07/blog-post_88.html ). Ο κ. Νικόλαος προχωρεί κατά την προσωπική μας άποψη άδικα και εξ αιτίας μάλλον του «ζηλωτικού» του φρονήματος ένα βήμα πιο πέρα και καταγγέλνει επώνυμους παραδοσιακούς και αντιοικουμενιστάς κληρικούς της Εκκλησίας ότι αλλοιώνουν και διαστρέφουν τάχα μου Πατερικά κείμενα. Είναι άραγε αλήθεια; Συμβαίνει τέτοιο πράγμα;

Ας μας απαντήσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Του Παναγιώτη Π. Νούνη