Translate

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΝΗΣ, Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΩΡΗΔΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΗ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΩΡΗΔΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Του Παναγιώτη Π. Νούνη

Μερικές σκέψεις θα ήθελα να καταθέσω εξ αφορμής κυρίως του θέματος που ομιλεί ο π. Θεόδωρος Ζήσης και απο την προσωπική εμπειρία μου, εξ αιτίας της σύγχρονης διαβολικής τάσις μας να είμαστε αφιλάνθρωποι και ανελεήμονες ψυχές:

Η μεγάλη αρετή της ελεημοσύνης. Είναι η έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον μας. Όποιος δεν είναι φιλόπτωχος, δεν έχει αγάπη για τον συνάνθρωπό του και συνήθως οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε σωρηδόν σοβαρών πνευματικών Ψυχοπαθολογικών και Ψυχιατρικών προβλημάτων. Αυτά παραμένουν ισόβεια άν και μόνο άν δεν μετανοήσει ο ψυχοπαθής άνθρωπος.

Και αναγκαστικά ο Θεός, παιδαγωγεί, με διάφορες ασθένειες και δοκιμασίες τον ανελεήμονα άνθρωπο να σπαταλάει και να δίδει τα λεφτά του δεξιά και αριστερά π.χ. σε Γιατρούς, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Φαρμακεία, Ομοιοπαθητικούς, Μελλοντολόγους, Αστρολόγους, Καφετζούδες, Τζόγο, Εμπόρους των Ναρκωτικών κ.ο.κ. Δεν είναι φυσιολογική η σύγχρονη έξαρσης τέτοιων ψυχικών προβλημάτων, διότι, συνδέονται άμεσα με την ανελεήμονα και αφιλάνθρωπη ψυχή.

Πως πρέπει να γίνεται η ελεημοσύνη; Με ιλαρότητα, ευχαρίστηση, χαρά, μυστικά, ήσυχα και αυτόβουλα ή, εξ ανάγκης; Οι χειρώτεροι άνθρωποι και οι κακοί Χριστιανοί είναι οι τσιγκούνηδες. Ο άπορος πλησίον τους έχει ανάγκη και δεν προσφέρουν το παραμικρόν. Μάλλον δε θέλουν και να εκμεταλευθούν τον άπορο και δυσπραγούντα φτωχό. Ζούνε και αναπνέουν να μη τους λείψουν τα λεφτά τους. Έχουν αδιάλλειπτη έννοια προσοχή και «προσευχή» στους υλικούς θυσαυρούς τους. Πρόκειται για αναιδείς θρασείς και αφιλότιμους ανθρώπους όπου η καρδία τους γέμει πονηρία και ακαθαρσία.

Είναι διαβολικοί άνθρωποι που θέλουν να λαμβάνουν απο αχόρταγη απληστία, αντί να προσφέρουν φιλότιμα και αγαπητικά για να λάβουν Ουράνια Χαρίσματα και Βασιλεία των Ουρανών. Προτιμούν την βασιλεία των υλικών αγαθών τους αντί την Βασιλεία των Ουρανών και την πνευματική ειρήνη τους. Οι άφρονες πλούσιοι είναι εκείνοι που δεν κάνουν ορθή διαχείριση των υλικών αγαθών τους. 

Ο Θεάνθρωπος Χριστός εστιγμάτιζε και εταράττετο σφόδρα για δύο τύπους ανθρώπων: Φαρισαίους και αιρετικούς Κληρικούς, και κατά των ανελεήμονων και ανόητων πλουσίων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός όπου ανελεήμονες άνθρωποι, άνθρωποι προσκολλημένοι στα υλικά αγαθά και τα χρήματά τους είναι με χρόνια Ψυχιατρικά και Ψυχολογικά προβλήματα.

Ο ελεών πτωχόν δανίζει τον Θεόν και κάνει τον Θεόν χρεώστη. Αυτό οι αφιλάνθρωποι τσιγκούνηδες και ανελεήμονες άνθρωποι δεν το πιστεύουν, δεν θέλουν να το πιστέψουν, διότι κατ΄ουσίαν είναι ολιγόπιστοι και άπιστοι, άθεοι, ψευδοΧριστιανοί, με εσωτερική πονηρία μοχθηρία πανουργία και μνησικακία. Έχουν έρωτα αγάπη και μανία ΜΟΝΟΝ για τα λεφτάκια τους και ΜΟΝΟΝ για τον εαυτούλη τους. Βρίσκονται ανάμεσά μας, μπαινοβγαίνουν στα σπίτια μας.

Αλλά ο Πανάγαθος Θεός γνωρίζει την εμπάθεια της καρδίας τους και τους στέλνει σωρηδόν δοκιμασίες για να συνέλθουν. Όσοι είναι έξυπνοι το αντιλαμβάνονται αμέσως και μετανοούν. Και αρχίζουν έργα μετανοίας και εν τέλει μεταμορφώνονται. Γίνονται, επειδή το θέλουν ερωτικά και με πόθο, εν τέλει, θεάνθρωποι κατά Χάριν, φιλάνθρωποι και ελεήμονες, για να θεραπευτεί παντελώς η προσωπικότητά τους.

Του Παναγιώτη Π. Νούνη