Translate

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΩΡΙΤΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟΥΔΑΚΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ”*ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΩΡΙΤΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟΥΔΑΚΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ”*
=====

Ο π. Ιερόθεος Αργύρης, με πρωτοσέλιδο άρθρο, στο σημερινό φύλλο του
“Ορθοδόξου Τύπου”, μας κάνει την τιμή να μας απευθύνει μία έκθεση ιδεών με γενικότητες και ωραία λόγια. Ειλικρινά είναι πολύ λυπηρό να χρειαστεί να έχω μία ξεκάθαρη και μετωπική σύγκρουση με πατέρες που με παραπέμπουν σε ό,τι ιερότερο έχω μέσα στην καρδιά μου, που η χάρη εκείνου του μακαρίου πατρός, του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, αντανακλά και στα πρόσωπά τους, παιδιά είμασταν όλοι τότε, αλλά νομίζω ότι πλέον χάνουμε τον ήσκιο του. 

Δεν πρέπει όμως να μείνω σε συναισθηματισμούς την στιγμή που προκύπτουν θέματα που έχουν την ανάγκη της αληθείας. Είναι οικτρή η εσωστρέφεια της αγωνιστικής εφημερίδος επάνω στην στιγμή της κορύφωσης του αγώνα. 

Την στιγμή που θα έπρεπε να χρησιμοποιεί όλα τα όπλα του αγώνος, η εφημερίδα ασχολείται με πρωτοσέλιδα περί της φυσιογνωμίας την οποία απώλεσε, σαν την γυναίκα που δεν ξέρει τι είναι ξανθιά, μελαχροινή, ρούσα, τον χειμώνα ξανθιά και το καλοκαίρι μελαχροινή; Κάναμε όλη την καλή προσπάθεια να κρατήσουμε όλα αυτά τά θέματα εκτός της εφημερίδος στον ηλεκτρονικό τύπο και για λόγους σκανδαλισμού των παραδοσιακων αναγνωστών και γιατί είναι άδικο να κλέβουμε τον περιορισμένο χώρο της εφημερίδος και λόγω του ότι οι ρυθμοί της εφημερίδος δεν διευκολύνουν τον διάλογο, εκτός και αν θέλουν απλώς να κωλυσιεργούν και να παίζουν εντός της έδρας των με τους όρους των. 

ΓΙΑΤΙ Ο π. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ;
________

Ο π. Ιερόθεος όμως δεν απαντά μόνο δια τά καθεαυτόν, αλλά απολογείται εξ ονόματος της εφημερίδος και του π. Βολουδάκη. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν ή η εφημερίδα να απέκτησε διευθύνοντα σύμβουλο δηλαδή τον ίδιον, οπότε θα πρέπει να μας το δηλώσει ή να έχει καταστεί και ο ίδιος ενεργούμενο που π. Βολουδάκη, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει αόρατος. 

Δεν έχουμε το δικαίωμα σεβαστέ πάτερ, όταν μιλάτε αορίστως περί της εφημερίδος του “Ορθοδόξου Τύπου”, να γνωρίζουμε αυτός ο προσδιορισμός εις τι συνίσταται; Πείτε μας τέλος πάντων το “διοικητικό συμβούλιο”, αν σε αυτό αναφέρεστε, από ποία πρόσωπα σύγκειται, εάν αυτό έχει αρμοδιότητες καθοδηγήσεως της εφημερίδος. Δεν πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη της πηδαλιουχήσεως της εφημερίδος που δεν είναι και τόσο απλό πράγμα, γιατί θα πρέπει να έχει τις αρετές και την ικανότητα να εκφράζει την συνείδηση της εκκλησίας και να σέβεται το αγωνιστικό παρελθόν της εφημερίδος και τά σεβαστά πρόσωπα που την υπηρέτησαν; 

Μπορείτε να μας πείτε ποιον εκφράζουν οι μέχρι τώρα θέσεις της εφημερίδος στα καυτά θέματα της εκκλησιαστικής επικαιρότητος; Χθές κυκλοφόρησε άρθρο του αντιαιρετικού γραφείου της μητροπόλεως που έχω πληροφορηθεί ότι υπηρετείτε, από τον π. Παύλο Δημητρακόπουλο, το οποίο αναφέρεται επικριτικά στην στάση του Ο.Τ. σχετικά με την σύνοδο της Κρήτης. Και αυτοί λάθος κάνουν; 


Ο “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΚΑΤΕΣΤΗ ΟΧΗΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ
__________

Ο π. Βολουδάκης στην κριτική που του έγινε μας είπε, ότι οι θέσεις του Ο.Τ. εκφράζουν απλά τον ίδιον. Να! σε κάτι λοιπόν που συμφωνούμε, ότι εκφράζουν μόνο τον ίδιον και όσους αρθρογράφους της εφημερίδος χειραγωγεί, δηλαδή όλους. Γιατί τόσο γάντζωμα σεβαστέ πάτερ σε μία τόσο ταπεινή καρέκλα; Αυτό δείχνει εκκλησιαστικό ήθος; 

Να! λοιπόν και η κριτική που έγινε στον σεβαστό π. Βολουδάκη περί της αναμείξεώς του στην πολιτική. Αν αυτή την διαγωγή δείχνει ο π. Βολουδάκης σε ένα τέτοιο αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα, τι κάνει άραγε στα θέματα της πολιτικής στα οποια αναρμοδίως εμπλέκεται; Και εδώ και εκεί διέπεται από το ίδιο εκκοσμικευμένο και συμπλεγματικό πνεύμα ξένο προς το εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος. 

Και ως τι πάτερ Ιερόθεε και εσείς και ο π. Βολουδάκης και στο παρόν άρθρο σας ασχολείστε και απολογείστε και εκφέρετε γνώμη για θέματα πολιτικής και ανάληψης πολιτικής εξουσίας; Η θέση της Εκκλησίας για την πολιτικη είναι γνωστή. Όποιος έχει το τάλαντο και την άνωθεν κλίση και κλήση, ιδού στάδιον λαμπρόν! Τά σκυλιά είναι δεμένα, κανείς δεν θα τον δαγκώσει, ας το τολμήσει! Ας βγεί στη δημόσια παλαίστρα και άς διεκδικήσει τον ρόλο του. 

Εσάς σας πέφτει λόγος ως κληρικούς; Εμείς δεν βλέπουμε κανείς να μιλά περί πολιτικής παρά μόνο τον π. Βολουδάκη και με έκπληξη ακούμε τώρα και εσάς. Άντε καλή σταδιοδρομία και σε ανώτερα! Δεν γίνονται τά πράγματα έτσι σεβαστέ πάτερ, δηλαδή να αντλείτε ψήφους από τους πνευματικούς σας κύκλους και να θέλετε να πολιτικοποιήσετε και την εφημερίδα του "Ορθοδόξου Τύπου"!

Ο “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ
______

Εκπλήσσομαι, σεβαστέ πάτερ, όταν ρωτάτε, αυτοί οι ακατονόμαστοι που έκαναν αποτείχιση αν ρώτησαν
πρίν τον “Ορθόδοξο Τύπο.” Αλήθεια γιατί άραγε δεν ρώτησαν τον κ. Τραμπούλη και τον εικαζόμενο ως διευθύνοντα σύμβουλό της π. Βολουδάκη και έκαναν του κεφαλιού τους! Γιατί! Γιατί! Γιατί! άραγε αυτό το ολέθριο λάθος!

Τα περί προσπάθειας εξαγορασμού της εφημερίδος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι έγιναν τις ημέρες που ο “Ορθόδοξος Τύπος” στεκόταν στο ύψος του. Σήμερα γιατί να το κάνουν; Τά λεφτά τους χαμένα θα πάνε, αφού έτσι και αλλιώς συμμάχους σας έχουν στην συκοφάντηση του αντιοικουμενιστικού αγώνος και του διωγμού των αγωνιζομένων πατέρων εν τω κόσμω και των αγιορειτών. 

Ο π. ΒΟΛΟΥΔΑΚΕΙΟΣ “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΣΚΥΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΟΠΟΥΛΟ
________

Τέλος να πούμε και να τονίσουμε π. Ιερόθεε ότι είναι αχαρακτήριστη -εδώ που τα λέμε θα την χαρακτήριζα, αλλά δεν το ξέρεις από πού θα σου έρθει μία ακόμα δικαστική κλήση από κληρικούς που νομίζουν ότι τα θέματα λύνονται στα δικαστήρια- είναι αχαρακτήριστη λοιπόν η σκύλευση του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου εκ μέρους της εφημερίδος και υμών προσωπικά ως προς την ερμηνεία του 15ου Κανόνος της ΑΒ΄ συνόδου. 

Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε παρακαλέσει κάποιος καλός θεολόγος πνευματικό παιδί ή όχι του μακαριστού γέροντος να αναλάβει να αποδώσει με αντικειμενικότητα και αμεροληψία το πνεύμα του. Πολύ πρόχειρα τολμώ να πώ ότι παραχαράσσεται, όχι μόνο το πνεύμα του π. Επιφανίου, αλλά γενικά το πνεύμα της Εκκλησίας όταν μιλά για “προαιρετικότητα.” Πείτε μας σεβαστέ πάτερ τι σημαίνει για την ορθόδοξη πνευματικότητα και διδασκαλία η λέξη “προαιρετικότητα”! Ασφαλώς δεν σημαίνει ότι π.χ. μπλιάξ! σιχαίνομαι τις μπάμιες, προτιμώ την κολοκυθόπιτα! έ! πάτερ! Δεν νομίζω! 

Δεν έκανε, λοιπόν, λάθος ο π. Επιφάνιος που χρησιμοποίησε αυτή την λέξη, αλλά κάνουν λάθος αυτοί που είναι σαν να μην γνωρίζουν πράγματα στοιχειώδη της πνευματικής και εν γένει της εκκλησιαστικής ζωής, λες και είναι ανίδεοι! 

Ο “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΕΠΕΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ
_________

Λυπάμαι για όλη αυτή την ευτέλεια της εφημερίδος που παρέλειψε να κάνει πρωτοσέλιδα θεολογικά κείμενα μνημειώδη της περιόδου που διανύουμε και κάνει πρωτοσέλιδα τέτοιες ευτέλειες. 

Μιας και αναφέρετε το όνομά μου δεν ξέρω αν θα θελήσω να απαντήσω στην εφημερίδα. Ας υπενθυμίσω ότι ήμουν η πρώτη που μίλησα από τις στήλες του “Ορθοδόξου Τύπου” για την αιρετική Ακαδημία του Βόλου και τον οικουμενιστή Δημητριάδος, όταν το θέμα ήταν ακόμα άγνωστο και ίσως κάποιοι αναγνώστες να με θυμούνται. Δεν είμαστε, λοιπόν, άγνωστοι στην Ιερουσαλήμ και δεν έχουμε έρθει από το διάστημα. Το στίγμα μας είναι γνωστό. Ποιο είναι άραγε το συμφέρον; Το δεοντολογικό είναι η απάντηση ή η δική μου ή του κ. Τελεβάντου να γίνει και εκείνη πρωτοσέλιδο και πάει λέγοντας.

ΜΙΛΗΣΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ
_________

Δεν κατάλαβα πού μέχρι τώρα μίλησα με τρόπο “ανοίκειο” και χυδαίο! Ξερετε όλοι οι παπάδες και γενικά ρασοφόροι γυναίκες ηγουμένισσες και άνδρες την έχετε πάρει την μέντα, την οποιαδήποτε κριτική την θεωρείτε ανοίκεια. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση αρμόζει η χυδαία έκφραση που μας έρχεται από τά πρώτα γραπτά μνημεία του Ελληνισμού, την απαθανάτισε ο Θουκυδίδης και πρό πάντων την τιμούν οι σημερινοί Ελληνες! Τώρα με αυτά θα ασχολούμαστε; Δεν έχουμε με τίποτα σοβαρότερο να ασχοληθούμε; Ειλικρινά ντρέπομαι να απασχολώ τα πρωτοσέλιδα αυτής της εφημερίδος με τέτοιες ……. 

Σέβομαι τον π. Μάρκο που λέτε ότι την διευθύνει. Αν λοιπόν την διευθύνει ο π. Μάρκος κατά ένα υπερφυσικό τρόπο, σίγουρα όμως την προστατεύει με τις πρεσβείες του, ευχόμαστε να πάρει την σκούπα και να την καθαρίσει από όλο αυτό τον ξεπεσμό !

Μέ σεβασμό,

Λωρίτου Ελένη

*Η κυρία Ελένη Λωρίτου μας έστειλε τέσσερα σχόλια για την ανάρτηση “Πονηρός ο Βλάχος” τα οποία ενοποιήσαμε σε ένα άρθρο, κάναμε κάποιες διορθώσεις και βάλαμε αυθαίρετα κάποιους τίτλους των ενοτήτων για να γίνει πιο εύκολο να διαβαστεί το εκτενές άρθρο.

Στο μεταξύ και, ενώ ετοιμάσαμε προς ανάρτηση αυτό το άρθρο, η κυρία Ελένη Λωρίτου μας έστειλε δύο άλλα σχόλια τα οποία και αναρτήσαμε. Θα τα δημοσιεύσουμε, όμως, σε ξεχωριστό άρθρο για να μη επιμηκύνουμε υπερβαλλόντως αυτό το άρθρο.
 
ΠΗΓΗ: Ιστολόγιον «PANAYIOTIS TELEVANTOS», http://panayiotistelevantos.blogspot.com.cy/2017/05/blog-post_79.html