Translate

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΙΑ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ. ΠΕΡΙ ΤΟΥ "ΓΑΜΟΥ ΑΤΙΜΙΑΣ". ΠΕΡΙ ΜΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ.Η ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Οι Ορθόδοξοι «ποτέ δεν καυχώνται εν τω ανθρώπω» - Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_____________________
Με μεγάλο προβληματισμό και λύπη παρατηρούμε το παραλήρημα  αρκετών για την επικείμενη  επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.  Για τούτο παρατηρήθηκε το φαινόμενο, άνθρωποι με δεδηλωμένο το αντιεκκλησιαστικό μένος των, να υπερασπίζονται υπερβαλλόντως την παρουσία ‘’των τριών ιεραρχών’’ όπως γράφουν, συμπεριλαμβάνοντας στους Ιεράρχες της Μίας Αγίας Εκκλησίας και τον εκτός Εκκλησίας, ‘’αλάθητο’’ Πάπα Φραγκίσκο*.   Και όλα τούτα γιατί πρωτίστως θα επισκευθεί ο Πάπας Φραγκίσκος τη Λέσβο.

Έδωσαν τέτοια σημασία και δημοσιότητα για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, που εμφανώς υποβάθμισαν τους συνοδεύοντες αυτόν, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.  Αμφιβάλλει κανείς ότι η κοσμική ακτινοβολία του Πάπα Φραγκίσκου, έχει επισκιάσει όλους όσους θα παρευρεθούν στις 16 Απριλίου στη Λέσβο;

Εξάρσεις ιδεολογικού ανθρωπισμού χωρίς Θεόν ακούσαμε αρκετές αυτές τις μέρες.  «Εις τον ορθόδοξον χριστιανόν τίποτε δεν γίνεται κατά άνθρωπον, αλλά τα πάντα γίνονται κατά Θεάνθρωπον», λέγει ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς.

Αν παρατηρήσει κανείς τις προβαλλόμενες φωτογραφίες σε μέσα ενημέρωσης, θα παρατηρήσει σε αρκετές μια ανισοπροβολή της κοσμικής ακτινοβολίας του Πάπα.   Αυτός αποτελεί το επίκεντρο της κοσμικής προβολής, χωρίς καμιά αμφιβολία.  Μια φωτογραφία που προβλήθηκε χθες με πρώτο πλάνο τον Πάπα και πίσω στο μέγεθος της παλάμης του, στη γωνία αριστερά ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, καταμαρτυρεί ποιος ελκύει τα φώτα της κοσμικής δημοσιότητας. 

Αποτέλεσμα του παραληρήματος τούτου, είναι να προσωποποιούν αρετές στο όνομα του Πάπα.  Οι υπερβολές στους μεγάλους τίτλους όπως ‘’Ο Πάπας των πτωχών τώρα και Πάπας των προσφύγων’’. ‘’Ο Πάπας των προσφύγων’’, όμως δεν θα φέρει ούτε και ένα εκατομμύριο από την τράπεζα του Βατικανού, τη γνωστή και ως ‘’Ινστιτούτο για τα έργα της Θρησκείας’’ (Instituto per le Opere di Religione -IOR), για τους πρόσφυγες της Λέσβου. 

Αν παρατηρήσει κανείς τα παραληρήματα του πλήθους στις χώρες που επισκέπτεται ο Πάπας, θα προσμετρήσει το μέγεθος της προσωποληπτικής εκτροπής, απότοκο της αποκοπής των Παπικών από την Εκκλησία, και της εμμονής – αποδοχής ανθρώπου ‘’αλαθήτου’’.

Οι Ορθόδοξοι «ποτέ δεν καυχώνται εν τω ανθρώπω· ποτέ δεν μένουν μόνον με την γυμνήν ανθρωπίνην φύσιν· ποτέ δεν ειδωλοποιούν τον ανθρωπισμόν», αναφέρει ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. 

* Για όσους αμφιβάλλουν γιατί δεν προσμετρούμε και τον Πάπα Φραγκίσκο στους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ας ακούσουν τη φράση Ορθόδοξης ακρίβειας του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς που λέγει «Δοκίμασε την πίστιν σου και έλεγξε την με το Σύμβολον της πίστεως».


ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Π.Σ.Ε., Η ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΛΟΥΘΗΡΑΝΙΚΗ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ‘’ΓΑΜΟ ΑΤΙΜΙΑΣ’’

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_____________________
Ακόμα μια αιρετική κοινότητα μέλος του Π.Σ.Ε., αντιτάχθηκε στο Ευαγγέλιο του Χριστού, ψηφίζοντας υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. Όπως αναφέρεται στηνwww.daylymail.co.uk, αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, η Λουθηρανική ‘’εκκλησία’’ της Νορβηγίας, τάχθηκε υπέρ του ‘’γάμου ατιμίας’’. Από τους 115 συνέδρους στη Λουθηρανική ‘’εκκλησία’’, οι 88 ψήφισαν  υπέρ του ‘’γάμου’’ των ομοφυλοφίλων.   Ακόμα ένα μέλος του Π.Σ.Ε. οδηγείται στην εκτροπή ατιμίας, τον ‘’γάμο’’ των ομοφυλοφίλων. 

Την περασμένη χρονιά η Γαλλική Προτεσταντική ‘’εκκλησία’’ ενέκρινε αυτό το αντίθεο ολίσθημα.  Η πρόταση επίσης του ‘’αρχιεπισκόπου’’  του Καντέρμπουρυ, για ένα «σύστημα επιλογών», όπου κάποιος μπορεί να επιτελεί ‘’γάμο’’ ομοφυλοφίλων ή όχι, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Αγγλικανού  ‘’επισκόπου’’ Michael Nazir-Ali στο θέμα τούτο, που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο αιρετικός Αγγλικανός ‘’επίσκοπος’’Gene Robinson έκανε πολιτικό ‘’γάμο’’ με άνδρα. Είναι γνωστή η απαράδεκτη στάση των δύο Αγγλικανών ‘’αρχιεπισκόπων’’ Καντέρμπουρυ  και Νέας Υόρκης  John Sentamu, στο θέμα των ομοφυλοφίλων. 

Επίσης η Πρεσβυτεριανή ‘’εκκλησία’’ των ΗΠΑ, οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση.  Έχουν ήδη προβεί στις ‘’κατάλληλες’’ διατυπώσεις στο σύνταγμά τους, ούτως ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί και ο ‘’γάμος’’ των ομοφυλοφίλων.   Αυξάνονται όπως παρατηρούμε τα μέλη του  Π.Σ.Ε. που ολισθαίνουν σ’ αυτήν την εκτροπή ατιμίας, τον ‘’γάμο’’ των ομοφυλοφίλων. 

Στην Αγγλικανική ‘’εκκλησία’’ συνέταξαν βλάσφημη ‘’ακολουθία γάμου’’ των ομοφυλοφίλων, η οποία βρίσκει σοβαρές αντιδράσεις.  Σε τεύχος του επισήμου οργάνου  του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.),  «Τhe Ecumenical Review», αναφέρεται  βλάσφημη ‘’προσευχή’’ επί ‘’τη ενώσει’’ ομοφυλοφίλων. 

Όπως με λύπη παρατηρούμε, αυξάνονται τα μέλη του  Π.Σ.Ε. που ολισθαίνουν σ’ αυτήν την εκτροπή ατιμίας, το γάμο των ομοφυλοφίλων.  Δεν προβληματίζει τους επιμένοντες στο Π.Σ.Ε., με την πνιγηρή παρουσία του πλήθους των αιρετικών Προτεσταντικών παραφυάδων, ότι αυξάνονται τα μέλη που ‘’επί το χείρον προκόπτουσιν’’, προσθέτοντας και την ατιμία τούτη στις τόσες κακοδοξίες τους;


ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_____________________
Η περίοδος αυτή ίσως είναι η καταλληλότερη για τον προγραμματισμό των Καλοκαιρινών Κατασκηνώσεων.  Κάποιοι επιλέγουν τις μεικτές κατασκηνώσεις και  κάποιοι κάνουν σκέψεις για να δοκιμάσουν το είδος τούτο. Στην Κύπρο κάποιοι εφαρμόζουν το είδος αυτό και κάποιοι προβληματίζονται για εφαρμογή των.   Ήδη κάποιοι δοκίμασαν σε περιορισμένο αριθμό, με κίνδυνο το πρόβλημα να γενικευθεί.

Οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις και μάλιστα στις Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις.  Κάποιοι γονείς είναι γνωστό, ότι κάνουν  δεύτερες σκέψεις, όταν πρόκειται να επιλεγεί το είδος της μεικτής κατασκήνωσης, καθότι καραδοκούν σοβαροί κίνδυνοι, ιδιαιτέρως μάλιστα σε κατασκηνώσεις με παιδιά του Λυκείου.

Είναι πολύ δύσκολο να αποφεύγονται τα έκτροπα, τα συναφή με τη μορφή των μεικτών κατασκηνώσεων.  Ας μην υποτιμούνται λοιπόν οι κίνδυνοι που καραδοκούν και να θεωρούνται οι εκφράζοντες την αντίθετη περί τούτου άποψη, ως διακατεχόμενοι  από πουριτανισμό ή νοσηρό συντηρητισμό. Δεν είναι τούτο ακρότητα.

Να λάβει κάποιος μέτρα, για να αποφευχθούν τα σχετικά έκτροπα;  Να εφαρμόσει αυστηρότερο πρόγραμμα;  Δεν αποτελεί τούτο λύση.  Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και να αποφεύγονται οι μεικτές κατασκηνώσεις. 

Φυσικά όσοι εφαρμόζουν το είδος τούτο των μεικτών κατασκηνώσεων, ισχυρίζονται ότι δεν παρουσιάζονται έκτροπα.  Μακάρι να είναι έτσι.  Αν υπάρχουν όμως ενδείξεις,  κάποτε όμως και αποδείξεις που συνήθως όμως αποσιωπούνται, είναι απαγορευτικές για τέτοια επιλογή  και πρέπει να σταθμίζονται με σοβαρότητα τέτοιες επιλογές.  Έχω τη βεβαιότητα ότι οι μεικτές κατασκηνώσεις πρέπει να αποφεύγονται.


Κυρίως στις λυκειακές τάξεις, καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι και δεν πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα των μεικτών κατασκηνώσεων.  «Παιδί μου, βάζουν φωτιά με τη φωτιά, παρατήρησε με ερωτηματικό τρόπο ένας γέροντας ιερεύς, που είχαμε μιλήσει  κάποτε για τις μεικτές κατασκηνώσεις.