Translate

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΤΟΣΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΑΚΟΜΗ
                                                                         Του Β. Χαραλάμπους
___________
Τόση ώρα κάματος
στ΄ Αυγουστιάτικο καύμα
από το Χιλανδάρι για τη Μονή Ζωγράφου
κι αναπάντεχα στο δρόμο
τ’ασκηταριό τ’ Άη Κοσμά του Ζωγραφίτη
που εν ειρήνη ετελειώθη.

Κι εμείς τόσο ανυποψίαστοι ακόμη
για την ειρήνη εκείνη
που ΄΄ ου καθώς ο κόσμος δίδωσι ΄΄
του ελέους ο Κύριος δίδει
στους εκζητούντας αυτόν.

Κι η πρόχειρη σκάλα
από κορμούς κι ακροκλάδια
στη βραχοσπηλιά  της ικεσίας
για το καθημερινό ανεβοκατέβασμα
ίσαμε που ο Ζωγραφίτης ασκητής
των αρετών την κλίμακα αναβέβηκε.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΜΕ ΩΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ, ΠΟΥ ΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΟΠΕΙ;
(Αφορμή η εόρτιος μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης)
Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Στις 2 του μηνός Ιαννουαρίου, ημέρα κατά την οποία η  Εκκλησία μας εορτάζει τα Προέρτια των Φώτων,  εορτάζει και την μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης.  Ο Άγιος Σίλβεστρος υπήρξε Πάπας Ρώμης από το έτος 314 μέχρι το 335μ.Χ.  O θαυματουργός αυτός Άγιος Σίλβεστρος, με την ομολογία της Ορθοδόξου Πίστεως έφερε στην Εκκλησία τους σοφώτερους των Εβραίων ενώ οι Πάπες μετά το Σχίσμα  με ποκοίλες δολιότητες προσπάθησαν να αποσπάσουν Ορθοδόξους Χριστιανούς από την Εκκλησία. 

Θα μπορούσαμε να πούμε αυτό που στην Ακολουθία του Αγίου γράφει «Των αιρέσεων Σίλβεστρε, πλάνην εκδίωξας» και για τους Πάπες μετά το Σχίσμα;  Που εφεύρεση τέτοιων αφορμών επαίνων για τους Πάπες μετά το Σχίσμα;  Μήπως για την ουνιτική δολιότητα; 

«Ταις πλοκαίς των σων λόγων, άπαντα διέλυσας μάταιον σύνδεσμον, και προς θείαν Πίστιν, τους τη πλάνη δεθέντας συνέδησας, διανοίγων Πάτερ, τούτων τον νουν τη αναπτύξει, των Γραφών Ιεράρχα μακάριε», ψάλλομε στην ορθρινή Ακολουθία του Αγίου.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί λύπην μεγάλην έχομε για τα τόσα εκατομμμύρια που είναι δεμένοι στις Παπικές πλάνες και θα ψάλλομε για τους αποκοπέντες Πάπες, αυτό που ψάλλομε για τον Άγιο Σίλβεστρο, «τη πλάνη δεθέντας συνέδησας, διανοίγων Πάτερ, τούτων τον νουν τη αναπτύξει, των Γραφών Ιεράρχα μακάριε»;

Μπορούμε να ψάλλομε αυτό που ψάλλομε σε Προσόμοιο της Εσπερινής Ακολουθίας του Αγίου «απεδίωξας σκότος αιρέσεων»;  Πως θα ψάλλομε με τέτοιους λόγους σε Πάπες που την αίρεση του Filioque εστήριξαν, αλλά και τόσες άλλες πλάνες. 

Αυτό που αναγινώσκομε στην Ακολουθία του, «Των αιρέσεων Σίλβεστρε, πλάνην εκδίωξας, ποίμνην εποίμανας, ευσεβείας βρύων ύδατα, επί χλόην θείας επιγνώσεως», είναι αποτρεπτικό κάθε υμνολογικού επαίνου για τους μετά το Σχίσμα, αποκοπέντες από την Εκκλησία Πάπες. ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ  ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
(Απόπειρα αφαίρεσης της Λάυρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ και της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, από τους σχισματικούς)
Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Στην πρόσφατη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας που συνήλθε στις 24 Δεκεμβρίου 2015 στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας (σύμφωνα με τη mospat.ru.gr), μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και στα δεινά που υποφέρουν οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας από τους σχισματικούς.  Ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  Κύριλλος, εξέφρασε τη στήριξή του στο Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας  Ονούφριο. Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας  Ονούφριος,  είναι μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας 

«Η μόνη ελπίδα που έχω είναι ότι υπάρχει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η Εκκλησία ομολογήτρια, η οποία πράγματι ενώνει το λαό σήμερα, και τη Δύση και την Ανατολή, και το Βορρά και το Νότο και η οποία με ταπείνωση αλλά θαρραλέως μιλά την αλήθεια και οδηγεί τους ανθρώπους και οδηγεί τους ανθρώπους στην ένωση», επεσήμανε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, με έγγραφη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Π. Ποροσέγκο, για τις πολλαπλές όπως τις χαρακτήρισε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε στην απόπειρα αφαίρεσης των δύο ιερών προσκυνημάτων, της Λάυρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ και της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, από την καλούμενη ‘’Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου’’ των Σχισματικών.  Η καταληκτική σημείωση «…διότι δεν έχομε ευχαριστιακή και εν προσευχαίς κοινωνία με θρησκευτικές οντότητες οι οποίες περιέπεσαν στο σχίσμα», καταδεικνύει και το τι είναι οι σχισματικοί αυτοί για την Εκκλησία.

Την ανησυχία του εξέφρασε επίσης και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, με επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας και  πασών των Ρωσσιών Κύριλλο και με αναφορές στα δεινά που υποφέρουν οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας από  τους σχισματικούς.  Χαρακτηριστική είναι και η σημείωσή του ότι  «οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν προ πολλού απορρίψει τους σχισματικούς του λεγομένου ‘’Πατριαρχείου Κιέβου’’ και είναι Ορθόδοξοι μόνο κατ’ όνομα».

Κι όλα τούτα γίνονται ακόμα πιο λυπηρά όταν καταλαβαίνουμε την άλλη ‘’έγνοια’’ των βατικάνειων για το σχίσμα αυτό που ταλαιπωρεί την Ορθόδοξη Μητρόπολη  Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας.  Θα ήταν άτοπο να αναφερθούμε σε λύπη των Ουνιτών για τα δεινά που υποφέρουν οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας από τους σχισματικούς.

Πέρυσι ο Μarco Tosatti σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, στην Vatican Insider (21 Ιουνίου 2014), που τιτλοφορείτο  «Ο Πατριάρχης Κύριλλος, είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουκρανία», προβάλλοντάς  τα λόγια του Υπουργού Πολιτισμού της Ουκρανίας Volodymyr Yushkevych, για  την πιθανολογούμενη τότε επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στην Ουκρανία. Και η αιτία  όπως ανέφερε τότε ο Μarco Tosatti, ήταν η στάση  του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, απέναντι στην Ουνιτική Ουκρανική ‘’εκκλησία’’.

Επίσης  σε παλαιότερο άρθρο του ο Marco Tosatti  στην Vatican Insider (5 Ιουνίου 2014), σχολιάζοντας τη στάση του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τίτλο  «Όλες οι μάχες του Κυρίλλου»,  άφηνε να διαφανεί η «βατικάνειος λύπη», για την Ορθόδοξη στάση του.

Ο αρθογράφος αυτός φυσικά δεν παρέλειψε να προσθέσει και την ευχαριστία της Συνόδου της Ουνιτικής Ουκρανικής ‘’εκκλησίας’’ προς τον Πάπα Φραγκίσκο «που τους στήριξε με τις προσευχές του και έκανε εκκλήσεις για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Ουκρανία». Ο σχολιασμός είναι περιττός.  Όλα τούτα επαυξάνουν τα δεινά των Ορθοδόξων της Ουκρανίας από τους σχισματικούς, γιατί καραδοκεί η άλλη ‘’έγνοια’’ των Ουνιτών της Ουκρανίας.