Translate

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ. ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΙΣΤΩΝ!ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ ΕΙΠΕ  «ΚΙ ΑΛΛΟΤΕ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΜΕΝΑ»

(Στο τελευταίο προβαλλόμενο βίντεο δίδεται η απάντηση, με την επανάληψη της αιρετικής αναφοράς του ότι η Θεία Χάρις υποτάσσεται στον ανθρώπινο νου)

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Στην ιστοσελίδα που επιγράφεται (ΙΕΡΑ Μ. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ,Vatopedi.gr), το πιο πρόσφατα αναρτημένο βίντεο με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου,τα ο οποίο τιτλοφορείται «Ο ζωοποιός σταυρός της υπακοής», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :  «Όταν αποκαλυφθεί ο νους εις την Χάριν που έχομεν, η Χάρις εν (είναι) μαζί μας, δεν φεύγει, όταν δει ότι ο νους εξύπνησεν και είναι ικανός και διοικεί πλέον τα συναισθήματα, δεν τον πλανούν, τότε έρχεται η Χάρις και ενώνεται μαζί του,μάλλον υποτάσσεται η Χάρις εις τον νουν». 

Εάν η αναφορά «μάλλον υποτάσσεται η Χάρις εις τον νουν», ήταν μόνο αυτή χωρίς καμιά επεξήγηση πιθανώς  θα μπορούσε να εκληφθεί ως λεκτικό λάθος ή για την ακρίβεια ένα άτοπο.  Όμως αυτή την αναφορά  «υποτάσσεται η Χάρις εις τον νουν» είναι που επεξήγησε κατά την ομιλία του βίντεο που τιτλοφορείται «Τέκνα Θεού γενέσθαι» στην οποία αναφέρει την εξής αιρετική διδασκαλία περί της Θείας Χάριτος : «Όταν η Θεία Χάρις αυτό το διαπιστώσει, ότι ο νους αυτός εξύπνησε και πήρε τη θέση του σαν πρόσωπο και ο νους είναι το πρόσωπο, τότε υποτάσσεται η Χάρις εις τον νουν, μυστήρια μυστηρίων.  Κι άλλοτε σας τα είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα.  Δεν είναι παράξενα τούτα.  Ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος.  Η Χάρις του Θεού είναι άκτιστος ενέργεια μέσω της οποίας κατασκεύασε τα πάντα και τα διοικεί.  Αλλά αυτή είναι εργαλείο, ο νούς είναι πρόσωπον,  τόσον το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν.  Γι’ αυτό και το φόρεσε ο Θεός Λόγος και το έχει αχώριστα στην αιωνιότητα της δόξης του, ο Πατήρ του μέλλοντος αιώνος». Εδώ όμως επεξήγησε τι εννοεί με τη φοβερή αιρετική θέση του περί κατωτερότητας της Θείας Χάριτος.

Ιδού γιατί η αναφορά του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, «κι άλλοτε σας τα είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα», στην κατακλείδα της αιρετικής διδασκαλίας του περί της Θείας Χάριτος.  Σαφέστατα καταδεικνύει την εμμονή του στην κακοδοξία αυτή.  Ιδού λοιπόν τα ‘’συγχωνευμένα’’.  Συγχωνευμένη αιρετική διδασκαλία περί της Θείας Χάριτος. Η αναφορά σε πιθανά λεκτικά λάθη δεν ευσταθεί.  Η δικαιολόγηση ή μάλλον ισχυροποίηση της αιρετικής αυτής πλάνης, δεν αφήνει ουδέ επ’ ελάχιστον περιθώρια λεκτικού λάθους.   Αποτελεί ξεκάθαρα αιρετική θέση περί της Θείας Χάριτος.Η ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΟΡΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Οι εγκληματικώς αυτοκτονούντες τζιχαντιστές έλκουν το θράσος των ενεργειών τους από ζοφώδη κορανική προτροπή.   Iδού τι λέει τι ανίερο κοράνι  : «Αν τους ορίζαμε την αυτοχειρία ή την εγκατάλειψη των κτημάτων τους, λίγοι από αυτούς θα το έκαναν.  Ωστόσο, εκτελώντας τη θέληση του Αλλάχ θα ήταν προς όφελός τους και η πίστη τους θα στερεωνόταν» (Από κοράνι των εκδόσεων Λάτση).

Τα περί ‘’ιερού’’ (ανίερου) πολέμου με βάση τις κορανιακές προτροπές τι καταδεικνύουν;   Ιδού κάποιες από αυτές : «Εκείνοι που βαδίζουν για τη μάχη θα έχουν δοξασμένη τύχη», «Σας δίνουμε απόλυτη εξουσία απέναντί τους», «Εκείνοι που θυσιάζουν την εγκόσμια ζωή τους στη μελλοντική, μπαίνουν κάτω από τις σημαίες του Αλλάχ και είτε πέφτουν πολεμώντας, είτε νικούν θα πάρουν τη δοξασμένη ανταμοιβή τους». 

Καμιά σχέση δεν υπάρχει με την μεγαλόψυχη αυτοθυσία σε ένα δίκαιο εθνικό πόλεμο (όχι εθνικιστικό και άδικο πόλεμο).   Αυτοκτονούν οι πραγματικοί ισλαμιστές με το μίσος στην ψυχή και την κορανική ‘’ελπίδα’’ να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους μπορούν.

Κατά το στυγερό έγκλημα  στο Bataclan  σύμφωνα με τη Le Figaro ακούστηκαν τερατώδεις εντολές που προέτρεπαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους.  Και φυσικά εννοείται αθώους ανθρώπους.  («Σκοτώστε τους εχθρούς σας παντού όπου τους βρίσκετε...κολυμπείστε μέσα στο αίμα τους» - κορανική προτροπή).   Μεγάλη η βοήθεια του κορανίου σε τέτοια στυγερά εγκλήματα.

Η φοβερή αυτή κορανική τερατωδία κατακρατεί στο σκότος εκατομμύρια συνανθρώπους μας.  Οι καθημερινές ισλαμικές φρικαλεότητες, με τα πάμπολλα εγκλήματα μισανθρώπου αυτοχειρίας, το ζοφερό κορανικό  σκότος φανερώνουν το οποίο θάνατο όζει.ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΑΝ AΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,  ΚΕΝΤΡΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ TΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΓΙΟΓΚΑ KAIPRANAYAMA

Πότε θα πάψει να προβάλλεται στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, η  ‘’αντιπρόταση’’  της ολιστικής ιατρικής;

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, Κέντρα Ολιστικής Ιατρικής δεν δίστασαν να προσφέρουν στους ασθενείς τους μαθήματα γιόγκα και pranayama.   Σήμερον που «της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις», σήμερον  που «η Θεοτόκος εν Ναώ Κυρίου προσάγεται, σήμερον  που τα Άγια των Αγίων αγάλλονται, και ο χορός των Αγγέλων, μυστικώς πανηγυρίζει», κέντρα  ολιστικής ιατρικής επέλεξαν να προσφέρουν στους ασθενείς τους μαθήματα γιόγκα και pranayama

Κέντρα ολιστικής ιατρικής ανακοινώνουν συχνά την οργάνωση την οργάνωση μαθημάτων γιόγκα και άλλων παραφυάδων της πλάνης αυτής, όπως ολιστική γιόγκα,  σατυανάντα γιόγκα,  ολιστική θεραπευτική hatha γιόγκα, pranayama κλπ. 

Είναι μεγάλη η επικινδυνότητα των εναλλακτικών πλανών για τον Ορθόδοξο Χριστιανό.  Είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο για την εν Χριστώ ζωή το κάλεσμα  από κέντρα ολιστικής ιατρικής  για κύκλους μαθημάτων γιόγκα και pranayama.  Δηλαδή δεν φτάνει η ολιστική εναλλακτική πλάνη,  προστίθενται κι άλλες;

Ασχολούμενος κανείς με μια εναλλακτική πλάνη, είναι μεγάλη η πιθανότητα να ολισθήσει ‘’ολιστικώς’’ και σε άλλες. 

Αν περιτρέξει κανείς στα διαφημιζόμενα από διάφορα Νεοεποχίτικα ιστολόγια, θα παρατηρήσει σε κάποια να συνδιαφημίζεται η Ολιστική Ιατρική με την γιόγκα, το διαλογισμό κλπ.  Όλα τούτα είναι απότοκα πλανεμένων ινδουϊστικών αντιλήψεων γι’ αυτό κάποτε υπάρχει και παρουσία ινδού (ινδουϊστή) ‘’εκπαιδευτή’’. Το αλληλένδετο της γιόγκα με τον ινδουϊσμό, το ομολογούν πολλοί ψευδοδιδάσκαλοι της πλάνης αυτής.

Αποτελεί τον  τέλειο τρόπο να λησμονήσει  κάποιος τον Θεό σε τέτοια πλανεμένα εναλλακτικά προγράμματα.  Πως είναι δυνατό να αδιαφορούμε για τους Χριστιανούς που καταφεύγουν στους εναλλακτικούς δρόμους και περιπλέκονται σε πάμπολλες ατραπούς;  Ανυποψίαστοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε τέτοιους εναλλακτικούς πλοκάμους αποζητώντας γαλήνη και θεραπεία.