Translate

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ “ΣΥΝΟΔΙΚΗ” ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΩΝ


-Μήπως, ο "Συνοδικά" Εγκύκλιος τίτλος, γλώσεψε την μπέρδα του;
-Εκείνη τη λέξη "Λειτουργία" τί την ήθελαν, με λέτε;
-Άραγε, οι άγιοι Αρχιερείς ενοούσαν προφανώς την  " εν Αγίω Πνεύματι" κλείσιμο ιστοσελίδων;

Σχολιασμός σε Συνοδική Εγκυκλίο περί της λειτουργίας ιστοσελίδων από μέρους Κληρικών και Μοναχών

 
Η ΔΙΣ συζήτησε το όλο θέμα και ενημέρωσε  άπαντες τους Μητροπολίτες και Μητροπόλεις πρωτού
αποφασίσει και διατάξει;
Η ΔΙΣ είναι Ιεροκανικός θεσμός, σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας;


Έχει πέσει στην αντίληψή μας μία μόλις πρόσφατη εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος  την οποία κρίνουμε άξια σχολιασμού. Η εν λόγω Συνοδική Εγκύκλιος αναφέρει το εξής ανάμεσα στα πολλά και διάφορα:
«Παρίσταται πρόδηλο ὅτι ἡ μέσῳ διαδικτύου ἀπόπειρα ἀσκήσεως ποιμαντικῆς ἐκ μέρους τῶν Ἐφημερίων, ὅσο καλοπροαίρετη καί ἐάν εἶναι, δέν εἶναι δυνατόν νά ὑποκαταστήσει τήν ζῶσα, βιωματική σχέση τῶν πιστῶν μεταξύ τους καί μέ τόν Ἐφημέριο ἐντός τοῦ πλαισίου τῆς Ἐνορίας ὡς ἐνεργοῦ κυττάρου τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς. Ἐπιπλέον, σέ καμία περίπτωση δέν πρέπει μέσῳ τῆς λειτουργίας τέτοιων ἱστοσελίδων νά δίδεται ἡ πλαστή ἐντύπωση, ἀκόμη καί στούς ἐπισκεπτόμενους αὐτές μέ εἰλικρινές ἐνδιαφέρον, ὅτι ἡ ἐπίσκεψη σέ ἱστοσελίδες τοῦ εἴδους ἀναπληροῖ τήν συμμετοχή τους στήν λειτουργική ζωή ἤ ὅτι ἀποτελεῖ εἶδος ἤ ἐκδήλωση πίστεως. Κατά τό παρελθόν ἔχει παρατηρηθεῖ ἡ λειτουργία ἱστοσελίδων, εὐτυχῶς ἀπό ἰδιῶτες, μέ ἀπομιμήσεις τῆς ἀνθρώπινης εὐλάβειας, πού ὑπερέβησαν τά ὅρια καί τῆς γελοιότητας (π.χ. ἄναμμα online κεριοῦ σέ ἱστοσελίδα). ...».

Οι άγιοι Συνοδικοί, έχουν απόλυτο δίκιο ειδικά στα πιό πάνω, που αναφέρουν, μιάς και είναι γελοίο το ενδεχόμενο να σκεφτεί κανείς, ακόμα και σε ελαφρύ λογισμό, ότι κάποιοι μπορεί και να αναπληρώνουσιν, ή και να εκπληρώνουσιν τα θρησκευτικά τους καθήκοντά, ωσάν «online-πιστοί», είτε ερευνώντας, είτε μελετώντας, είτε ακούγοντας διάφορες ακολουθίες, είτε άλλως πως αλληλοεπιδρούμενοι με τα πολυποίκιλα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά ιστολόγια!


Ωστόσο, ένα πρώτο λογικό ερώτημα, που μας δημιουργείται είναι: Προλαβαίνουν άραγε, οι ποιμένες και οι Κληρικοί μας, ανά την Οικουμένη, να διαχειρίζονται και να ενημερώνουν κάθε τρείς και λιγάκι το ενοριακό τους Ιστολόγιο; Μήπως ήγγικε η ώρα, Συνοδικό τω τρόπω να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις εκεί που πρέπει και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις σήμερα(!) και όχι αύριο, για να δραστηροποιηθούσιν οι χιλιάδες, των αδιόριστων πτυχιούχων της Θεολογίας μας; Διαφορετικά, αδυνατώ να πιστέψω, ότι ένας Φωτισμένος Κληρικός και άξιος Ποιμένας, να προλαβαίνει τα πολυποίκιλα ενοριακά καθήκοντά του και να έχει άπλετη διάθεση και χρόνο για ενοριακό Ιστολόγιο!...

Εδώ εμείς, ως ιστολόγοι, απλοί καθημερινοί άνθρωποι και βιοπαλαιστές, μόλις και με τα βίας κατορθώνουμε να ανταποκριθούμεν στις καθημερινές φροντίδες του οικογενειακού μας βίου, πολλώ δε μάλλον να αφιερώναμε και άπλετο χρόνο στα προσωπικά μας Ιστολόγια...

Εννοείται πώς, δεν δύναμαι να σχολιάσω το αφελές και βλακώδες παράδειγμα, στα περί του «online ανάματος κεριού», μιάς και είναι τις πάσι γνωστόν, ότι διαδικτυακά, γίνονται τα Σόδομα και τα Γόμορα, κυριολεκτικά ομιλούντες, ούτως ώστε το «online κεράκι» στην Κυβερνοχώρα, θεωρούμεν πώς είναι ένα είδος  «απείραστου κακού» μιάς και πολύ πιθανόν να προσμετρά Πνευματικά  η θετική διάθεση, ή και ως ένας καλός λογισμός, έστω και εκείνη η στιγμιαία διάθεση της επιθυμίας του ανάματος ενός κεριού, ακόμη και εικονικά βρε παιδάκι μου, εν σχέσει και συγκρίσει πάντοτε, με τις διάφορες άλλες... κάκιστες και εμπαθείς, γνήσια άστοχες και αμαρτωλές,  Cyber-επιθυμίες μας…!

Ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Εντούτοις, παρόλο που και εμείς γνωρίσαμε, σε μεγάλη ηλικία το διαδίκτυο, συμφωνάμε και συντασσόμαστε εξάπαντος, στο να γίνεται η συντονισμένη και η ευλογημένη προσπάθεια ποιμαντικής αλίευσης ψυχών, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο και μέσο έστω ακόμη και απ’τον Κυβερνοχώρο, μόνο που παράλληλα έχω την περίεργη αίσθηση, η οποία, μακάρι να είναι παραίσθηση, μήπως με την εν λόγω Εγκύκλιο, σαν να υποτιμάται η νοημοσύνη των χρηστών του διαδικτύου εξαιρέτως συγκεκριμένα και πολύ ειδικά, η νοημοσύνη των Ποιμένων και Μοναχών μας εξ΄αιτίας της πολυσημάντου διαδικτυακής ποιμαντικής ενασχολήσεώς των; Φυσικά, για να γραφεί η συγκεκριμένη πρώτη παράγραφος, της Εγκυκλίου, κάτι παραπάνω θα έχουν υπόψιν τους οι Αρχιερείς!...Τώρα, στα ειδικά αριθμημένα τρία σημεία, που μας παραθέτει πιό κάτω το Εκκλησιαστικό κείμενο, ειλικρινά απορώ, ποιός να είναι ο βαθύτερος λόγος, της ειδικής εγκρίσεως, ενός απλού ενοριακού Ιστολογίου και εκ της εκάστοτε Ιεράς Μητροπόλεως, μιάς και εφόσον επαφίεται  η τυχόν δημιουργία και επίβλεψη του, στην ενορία, με ειδική απόφαση του Εκκλησιαστικού της Συμβουλίου και με τις ιδιαίτερες ευλογίες μάλιστα, του εκάστοτε Κληρικού και Ποιμένος αυτής(;!).

Μήπως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν έχει λογική εμπιστοσύνη, στις διαδικτυακές και όχι μόνον, ποιμαντικές ενέργειες των Κληρικών της;

Μην ξεχάσουμε να προσφέρουμε
ως άλογα πρόβατα
την ψήφο μας,
 στους αθέους-Θεομπαίκτες,
απάντων
των ποικιλόχρωμων κομματιδίων...
.
Ίσως και πάλιν, για να εκδιωχθούσιν παντελώς, οι όποιες ανασφάλειες Της σεβαστής Ιεραρχίας μας, και για να μην συντηρούμεν αενάως τον αφώτιστο και απαίδευτο κληρικαλισμό αλλά και τον ασθενή «Γεροντισμό», σκέφθηκαν καθόλου το λαμπρότατο ενδεχόμενο, οι παροντικές αλλά και μέλλουσες πλέον χειροτονίες, απάντων των Κληρικών, να επανέλθουν ασυζητητί μέσα στα ορθόδοξα, Ευαγγελικά όρια και Αγιοπατερικά πλαίσια, σύμφωνα κατά πάντα, υπό τις βασικότατες Ιεροκανονικές προϋποθέσεις και διατάξεις της Ιερωσύνης; Συνειρμικά, μόλις τώρα μου έρχεται, η πρόσφατη αντι-Εκκλησιαστική και πλήρης αφωνία, ή μάλλον και συνεργία, με τις διάφορες πολιτικάντικες δυνάμεις (κάτι για  δωράκια(!!!) εκ του Μαξίμου, έγραφε τις προάλλες ο “ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”...)  σχετικά με εκείνο το περίφημο «νομοσχέδιο του αντιρατσιστικού» καθότι θυμάμαι μάλιστα, εωνκείνο το όντως γραφικό Αρχιεπισκοπικό ψευδο-άδειασμα, όσων γνησίων ανησυχούντων Μητροπολιτών, τόλμησαν να εκφράσουν ισχυρή εκκλησιολογική και ποιμαντική άποψη...!
Μήπως οι άγιοι Συνοδικοί προσπαθούν, να μεταβάλλουν, τις ενορίες και τα Μοναστήρια μας, με τα ανάλογα γραφειοκρατικά των καμώματα και μιμούμενοι τα περίεργα συστήματα εκ του ανούσιου Πολιτειοκρατισμού, σε πρότυπα κέντρα εκκλησιαστικής φιμώσεως της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας του Κλήρου και του λαού μας, τουτέστιν απλούστερα, την ολοκληρωτική φίμωση της Αλήθειας της Πίστεώς μας καθώς και το ανάλογο κοινωνιολογικά, φιμώσεως της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της έκφρασης των Προσώπων και συν-ενοριτών αδελφών και Πατέρων μας, με το κλασικό πρόσχημα, της μη Πνευματικής εκκλησιολογίας και αχαρίτωτης (γράφε και άχαρης, όπως την κατάντησαν!) εξάπαντος φαρισαϊκής, εκκλησιαστικότητας;


Ένα άλλο, ιδιαίτερο σημείο, που ακόμα δυσκολεύομαι να εννοήσω λογικά είναι: ποίος ο ιδιαίτερος λόγος και ο σκοπός, της περίεργης διαφημήσεως εκ των Μητροπολιτικών, Μοναστηριακών και ενοριακών ιστολογίων, της πολυποίκιλου «πνευματικής ζωής» των, καθώς εστιάζω σε πρωτεύον και καλύτερο πλάνο, στα «ζητήματα της φιλανθρωπίας»!(;;;)

Η Συνοδική απόφαση της Εγκυκλίου αυτής, είναι καρπός και δημιούργημα τινός εξαίρετου Φωτισμένου ή Θεόπτη και όντως αγίου Συνοδικού, ή έστω καρπός της επιφοιτήσεως εν τω Αγίω Πνεύματι; Το λέμε απερίφραστα και εκ πρώτης όψεως, σαφώς ειρωνικά, καθότι το Ιερόν Ευαγγέλιο και όχι το ανίερο Κοράνιο, μην μπερδευόμαστε με τα τόσα οικτρά που συμβαίνουν δεξιά και αριστερά εκ Πατριαρχικών κ.α. χειρών, περί άλλων τινών τρόπων φιλανθρωπίας, μας εντέλλεται ο Θεάνθρωπος...! Κοντολογίς όμως, άγιοι Συνοδικοί, με τα μυαλά που πάνε ορισμένοι, θα χάσατε τα αυγά και τα πασχάλια, μιάς και αλλοιώνετε in vitro σταδιακά καθώς και διαβρώνετε de facto συστηματικά, τo Ευαγγελικό πνεύμα της Φίλης Ορθοδοξίας, περί της φιλανθρωπίας, περί της ευσέβειας, περί της ηθικής και όχι μόνον!...

Πάλι καλά, που μας κάνετε την χάριν και μας δίδετε την ευλογία σας πλουσιοπάροχα και με όρεξιν, και μας επιτρέπετε το ελεύθερον,  διατυπώνοντας μάλιστα, ετούτο το άξιο πολλών δαπεδίων γελώτων :
«Πρός τόν σκοπό αὐτό, ἐπιτρέπεται καί ἡ δημοσίευση ἤ ἀναδημοσίευση δόκιμων θεολογικῶν κειμένων γιά τούς ἐνδιαφερόμενους ἀναγνῶστες (κειμένων ἑρμηνευτικῶν, κηρυγμάτων κ.λπ.).»...!

Αυτό σας μάρανε δηλαδή, να μην επιτρεπόταν, η δημοσίευση καί αναδημοσίευση εξαιρετικών θεολογικών κειμένων και δοκιμίων! Μόνο που και αυτά, ξέρετε αρίστως να τα μαγαρίζετε, Χιλιαστικό τω τρόπω! Εκείνο το «κ.λπ.», μας προξενεί ιδιαίτερη εντυπώση.

Μήπως, φοβόσασταν να μας περιγράψετε ό,τι άλλο εννοούσατε;

Μάλλον φίλε Ε.Τ. θα δυσκολευτούμεν να επικοινωνήσουμεν....
Λόγου χάριν στα θεολογικά θέματα, έχουμεν επίσης, τα δογματολογικά,  τα αντιρρητικά, τα απολογητικά, τα αντιαιρετικά, τα ιεροκανονικά και γιατί όχι, και τα πολεμικά... πράγματα τα οποία, ίσως για λόγους «υπακοής» δεν θα πρέπει μάλλον να μελετούμε και να ασχολούμαστε, μιάς και έχει άμεση ισχύ το συγκρητιστικό Οικουμενιστικό Σας δόγμα: «άκρα του τάφου σιωπή στο κάμπο βασιλεύει», ή και το κλασικά Τεκτονικό, εξάπαντος στρατιωτικό: «άκου-βλέπε-σώπα»...!

-Ολάκερη Συνοδική Εγκύκλιος για την "τιμή και την υπόληψη" του Σεβ. Θεσσαλονίκης;
"Μεγάλη η χάρη σας" Παναγιωώτατε...!


Όπας!!!
Είτε νομικά έγραφα διαβάζει κανείς, είτε "Εκκλησιαστικές" εγκυκλίους
γιατί μας εκπέμπουσιν ένα νομικίστικο πνεύμα;
Καλά, οι Νομικοί σύμβουλοι να το κατανοήσω, να γράφουν όσα γράφουν..., οι δέ
"Επίσκοποι" της Εκκλησίας εν Ελλάδι;
Οι Ιεράρχες μας, μήπως αντιγράφουν και "φωτίζονται" εκ των νομικών εγράφων;
Και γιατί;
Σταμάτησε η "εν Πνεύματι Αγίω" επιφοίτησις;
Αυτό να με πείτε βρε καρντάσια!!!
Τώρα, στο τρίτο σημείο του εν λόγω κειμένου, έχουμεν τήν αίσθηση, ότι είναι καθαρή δουλίτσα του Παναγιώτατου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, με τις γνωστές ανόητες και άχαρες μηνυτήριες αναφορές κατά ημών και άλλων λοιπών ιστολόγων! Και μιάς και το έφερε η κουβέντα μας, ακόμα αναμένουμεν, μιάς και έχει περάσει ολάκερος μήνας, εκ των Νομικών Συμβούλων του Σεβ. Θεσσαλονίκης: την λεπτομερέστατη ειδική αναφορά των όποιων τυχόντων-ατυχέστατων και αστόχων, επίσημων σχολιαστικών περιγραφών μας εκ των αρθριδίων και κειμένων μας, για τις οποίες είμεθα μάλιστα, δημοσίως και οικουμενικά κατηγορούμενοι, με τα γνωστά και ανυπόστατα ψευδο-νομικίστικα έγραφά σας...!

Μήπως, σας έλειψε το μελάνι κ. Νομολόγοι;

Τι θα γίνει Σεβ. άγιε Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσετε ή όχι με τον άστοχο και νομικίστικο Σας  τρόπο, ή μήπως πρόκειτε να μας διώξετε «εν Αγίω Πνεύματι»;

-Οι άγιοι Συνοδίκοι δεν είναι καί Μοναχοί;
-Μοναχοί αμόναχοι!!!


Εν κατακλείδει και σε γενικές γραμμές, η Συνοδική εγκύκλιος, με βρίσκει σε πάμπολλα σημεία της, απόλυτα σύμφωνο, εκτός ελαχίστων και ειδικών εξαιρέσεων, στο οποίο μάλιστα τελευταίο της σημείο, θα ήθελα να σταθώ κριτικά, μιάς και είναι άξιο βαθυτέρου προβληματισμού και βασανισμού:
«Ἐκ τῶν ἀνωτέρω προκύπτει ὅτι οἱ μοναχοί δέν ἐπιτρέπεται νά ἐκφράζονται, ἀκόμη καί διά τῶν μέσων τοῦ διαδικτύου, διά τρόπου ὁ ὁποῖος τούς ὁδηγεῖ στήν ἀλλοτρίωση τῆς ἀσκητικῆς τους ὑποσχέσεως καί σέ ἀνάμειξή τους σέ ἐγκόσμιες μέριμνες, γεγονός πού πλήττει τήν φύση τοῦ Μοναχισμοῦ.».

Άραγε, τι μας αποκρύβουν στο σημείο ετούτο;

Εννοείται, ότι τόσο οι Κληρικοί όσο και οι Μοναχοί, θα πρέπει να ασκούν δια παντός πράγματος την λελογισμένη ελευθέρα και  διακριτική αγία υπακοή, εξάπαντος όχι αδιάκριτη(!) ή και τυφλή, προς τους Μητροπολίτες και Ηγουμένους των, υπό μίας και μόνον βασικότατης προϋποθέσεως, ίνα μη μας πιάνουσιν κορόϊδα και χαϊβάνια.

Η εκάστοτε Εκκλησιαστική Αρχή των Μοναχών και Κληρικών, θα πρέπει εαν θέλει να εμπνέει την κατά Θεόν εμπιστοσύνη και αγαστή συνεργασία, με κατ΄ουδένα τρόπο (γραπτό, ή προφορικό, ή έστω και από δήθεν παράλειψη κ.λπ.) να αιρετίζει δημοσίως, προς τον κλήρο και λαό!

Ποιό καθαρά και ξάστερα, τί εννοούμεν;

-Ούπς, λάθος εικόνα βρήκα!...
-Την άλλη με τα "ιερά" Κοράνια την μπουχτίσαμεν, έτσι;
-Παναγιώτατε άγιε Οικουμενικέ, σας πάει ασορτί ο μεταξένιος μανδύας...!
-Παναγή, κάτσε φρόνιμα, όπου και να σε, θα αρχίζω να δωρίζω
"Ιερά εικονάκια" Τρισναμούρτι!
-Ωχ...!
Εννοούμεν, ότι ο εκάστοτε Πατριάρχης, ή ο Αρχιεπίσκοπος, ή και ο Μητροπολίτης καθώς και ο εκάστοτε Γέροντας και Ηγούμενος των Μοναχών και Κληρικών, δεν πρέπει να εκφράζουν: «έτερον Ευαγγέλιο» (π.χ. «ιερόν» Κοράνιο!), κακόδοξες ή και νεοεποχήτικες αλλόκοτες εκκλησιολογίες, ύποπτες «αναβαθμισμένες» και δυσώδεις μεταπατερικές θεολογίες, κοντολογίς, ΚΑΙΡΟΣκοπίζουσες αιρετικολογίες, ή καί αθεολόγητες σοφιστίες!

Μέ τους Οικουμενιστές που μπλέξαμεν, τέτοια καραγκιοζιλίκια θα
γράφουσιν δυστυχώς, οι απλοί λαϊκοί Οικουμενιστές...!!!
Πώς είναι δυνατόν λόγου χάριν, η όποιαδήποτε προϊστάμενη Αρχή Μοναχών και Κληρικών, να αιρετίζει ασύστολα, και να καθοδηγεί το Χριστεπώνυμο Λογικό πλήρωμα και ποίμνιό Της, εις το παγκάκιστο μυστήριο της ασεβείας και της αιρέσεως: του Οικουμενισμού, του Νεονικολαϊτισμού, του Μονοφυσιτισμού, της απροϋποθέτου Μεταμοσχεύσως της δήθεν «δωρεάς οργάνων», του Προτεσταντισμού και του δόλιου Παπισμού ή και εξουνιτισμού και να συντάσσει συν τοις άλλοις ετεροχρονισμένα «Συνοδική Εγκύκλιο» περί διαδικτύου;

Με όλα αυτά τα σύγχρονα προβλήματα που μας μαστίζουν, τέτοιο αξιοπεριέργο διαδικτυακό απαγορευτικό, εκ των  Εκκλησιαστικών ταγών μας, ποιός ή ποιοί άραγε το πυροδότησαν, ποιός το εμπνεύσθηκε, ενώ πού κατά βάθος αποσκοπεί η συγκεκριμένη Συνοδική ενέργεια;

Εκτός, κι΄αν οι άγιοι Συνοδικοί πατέρες, απεφάσισαν, ότι ο «αντιρατσιστικός νόμος» θα πρέπει να εφαρμοσθεί, πιλοτικά και πειραματικά, εντός της Εκκλησιαστικής κοινότητά μας, για να καταφανεί πώς αντιδρούν τα πρόβατα της στάνης! Έτσι φυσικά, εξηγείται καί η περίφημη υπερασπιστική στάση της διοικούσας Εκκλησίας μας υπέρ του φασιστικού και ανελεύθερου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» στηρίζοντας και συμφωνόντας, εμφανώς την Πολιτεία, στά άνομα και εγκληματικά της σχέδια!

Μήπως οι άγιοι Ποιμενάρχες και Επισκόποι μας, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, πώς βρισκόμαστε σε αγωνιστική-νόμιμο και ιεροκανονική άμυνα και αντιρρητική, εξάπαντως ορθόδοξη και ιερά πολεμική, κατά του Αντιχρίστου τέρατος, της Παναιρέσεως του πανθρησκειακού Οικουμενισμού;

Όταν υφίσταται πραγματική και ισχυρά αλλοτροίωση των δογμάτων της Φίλης Ορθοδοξίας, ποιό είναι το επίλεκτο σώμα και ποιές είναι οι ειδικές δυνάμεις, που αναλαμβάνουν την άμεσο δράση, άγιοι Αρχιερείς;

Νομίζετε, πώς με τέτοιες ανόνητες εγκυκλίους, θα φιμώσετε τήν πληθώρα φωνών των αντι-οικουμενιστών Φωτισμένων Πνευματικών, Κληρικών, Γερόντων, Μοναχών-Μοναζουσών, Ασκητών, Ησυχαστών κ.λπ.;


Και πάλιν όμως «ουδέν εποιήσατε», μιάς και υφίστανται ισχυρές και ρωμαλέες φωνές, πραγματικών Ποιμένων και τσομπάνηδων, είτε εντός της εικονικής πραγματικότητας, είτε ακόμη εντός ή και εκτός της θλιβεράς Εκκλησιαστικής πραγματικότητας, που εξ όσων φαίνεται κραυγαλέα, δεν σκοπεύουν να φιμωθούν άχρι τελικής πτώσεως...! Και εμείς ο απλός λαουτζίκος, εμείς τα Λογικά προβατάκια, απλά ακουλουθούμεν την ορατή και αόρατο Εκκλησία, τουτέστιν την Χαρισματική Εκκλησία, χωρίς να υποβαθμίζουμεν και να υποτιμούμεν με άκριτο ζηλωτισμό και απόλυτο δογματισμό την θεσμική διοικούσα Εκκλησία, μιάς και η «Διοικούσα»  ή και η «Επίσημος Εκκλησία», νοσεί εκ βάθους, λόγω των πολυδαίδαλων και πολύπλοκων διαβολικών «–ισμών» που συντηρεί διαχρονικά στα σπλάχνα της...!
-Όταν προσβάλλεται η "τιμή και η υπόληψη" του Μοναχού, ή και ενός υφιστάμενου Κληρικού ή και λαϊκού υπό τινών αλλότριων Ιεραρχών "επισκόπων-κατασκόπων",  από ποία Σύνοδο  θα βρούν το δίκαιό τους;
-Άρα, η εγκύκλιος είναι φιάσκο καθότι εκδόθηκε, γιά την απόλυτο διαφύλαξην της "τιμής και υπολήψεως" των Ιεραρχών!
-Εάν ήταν όμως οι Ιεράρχες μας, κατά Θεόν φωτισμένοι ή και θεουμένοι, θα εμπνέασιν τον ανάλογο σεβασμό και ουδείς θα διενοήτο να διαταράσσει ή και να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή των, μιάς και θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση με Πνευματικό τρόπο και όχι με δικονομικό και ποινικό...!
Οι αίρεση και οι κακοδοξίες των Οικουμενιστών,
 είναι "λόγος παντελώς άσχετος με την Εκκλησία" μιάς και δεν θεραπεύει τα μέλη της Εκκλησίας!
Τα υπόλοιπα τα ακούμε βερεσιέ!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τρανή απόδειξις, είναι η μή εν εξελίξει και μή παραδοσιακή εφαρμογή, του ακραιφνούς Ορθόδοξου και Θεοφόρου, Συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας! Τελικά, δόξα τω Θεώ που υφίσταται η αγία Πατερική διάκριση, της Αγίας ανυπακοής και κακής υπακοής, την οποία διάκριση και αλήθεια αποφεύγει μάλλον σκοπίμως(;), να ενημερώσει, επ΄ αυτής το Χριστεπώνυμο πλήρωμα και Λογικό ποίμνιο της Εκκλησίας.

Άρα κοντολογίς, εάν δεν υφίσταται αίρεση στην Ορθόδοξη Καθολική και Οικουμενική Εκκλησία, ποιός ο λόγος, ο Κλήρος, οι Μοναχοί και ο λαός, να μη υπακούνε στους αξίους Μητροπολίτες των;

Υφίσταται όμως, Ορθόδοξη Εκκλησιολογία εκ του  Οικουμενικού μας Πατριαρχείου ή και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Αθηνών καθώς και αλλού, ή μήπως θα μας ζαλίζουν για πολύ ακόμη τον θείο έρωτα, με τον αδιέξοδο και νοσηρό επισκοποκεντρισμό τους;


-Δηλαδή μας ζαλίζουν, με τον αιρετίζοντα κληρικαλισμό και σιγονταροπαπισμό τους;!

-Εσείς τί λέτε;...


Π. Π. Ν.

-Γενικό το κακό με τους Οικουμενιστάς...!
-Δυστυχώς, ο νύν άγιος Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος Κυκκώτης,
εγκωμιάζει τον αιρετίζοντα Πατριάρχη μας "όπου κάτσει και όπου σταθεί" και συμβουλεύει
τους πιστούς να μην ασχολούνται με τα θέματα Πίστεως, μιάς και είναι θέματα των Επισκόπων...!
-Ελπίζω, το ΠΑ.Χ.Ο.Κ. να συνειδητοποιεί τί  είδους Ιεράρχη προώθησε στον Μητροπολιτικό θώκο!!!