Translate

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ (Σε αντίθεση με τις «ακοές πολέμων» (1981, 1993, 1998), από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν).


Του θεολόγου,  Β. Χαραλάμπους
__________________
Στο βιβλίο «Γέρων Παΐσιος  1924-1994, Προφητείες του γ. Παϊσίου για Εθνικά Θέματα -Αλεξανδρούπολη 2014 (Επιλογή κειμένων: Ανέστης Μαυροκέφαλος)», αναφέρεται το εξής από τον κ. Τσέτο Χρήστο, ε.α.  Θεσσαλονίκη «Κατάγομαι από το Χιλιομόδι Κορινθίας.  Είμαι απόστρατος αξιωματικός, επισμηναγός στο βαθμό.  Την 8η Ιουλίου 1974 επισκέφτηκα τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του.  Καθίσαμε μαζί αρκετές ώρες, σχεδόν όλο το απόγευμα.  Μιλήσαμε για αρκετά θέματα.  Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο.  Ήταν τόσο σαφής.   Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο.  Ήταν τόσο σαφής.  Έβλεπε τα πράγματα σαν να γινόταν εκείνη τη στιγμή.  Δηλαδή, έβλεπε τα πλοία να πλησιάζουν το λιμάνι της Κερύνειας και την αποβίβαση των τεθωρακισμένων στην παραλία.  Έβλεπε τον Τούρκικο στρατό και τα αυτοκίνητα να προελαύνουν, έβλεπε τα χωριά που κατελάμβαναν οι Τούρκοι, να αδειάζουν.  Έβλεπε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους Κυπρίους και να κάνουν διάφορα κακά. Τα διηγόταν με τέτοιο τρόπο, σαν να ήταν παρών.  Μου έκανε τρομερή εντύπωση.  Όταν είδε ότι γινόταν πάλη σώμα με σώμα με τους Κυπρίους, όταν χύθηκε το πρώτο αίμα, ο Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια είπε ‘’Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον’’».

Να αναφέρουμε ότι στις 20 Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.  Με μεγάλα πολεμικά πλοία και με την υποστήριξη της πολεμικής τους αεροπορίας προσέγγισαν της ακτές της Κερύνειας. Η Τουρκική εισβολή είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη 200,000 νόμιμων κατοίκων οι οποίοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.  Στις τραγικές συνέπειες επίσης της εισβολής είναι οι 4,000 νεκροί περίπου, με τους 1,619 αγνοουμένους, το δράμα των οποίων συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Να αναφέρουμε και τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία, που αρχικά ήταν γύρω στις 20,000 και τώρα είναι γύρω στους 500.  Να προσθέσουμε επίσης τις λεηλασίες και την κακοποίηση πολλών αμάχων.  Επίσης την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Τα λεχθέντα από τον Γέροντα Παΐσιο, σχετικά με την Κύπρο, μετά την Τουρκική εισβολή, ήταν λόγοι παρακλήσεως κατά το του Αποστόλου Παύλου «ο δε προφητεύων ανθρώποις λαλεί οικοδομήν και παράκκλησιν και παραμυθίαν» Α΄Κορ. 14,3. Παρετήρησα ότι τις περισσότερες φορές, που ο Γέροντας Παΐσιος μίλησε γι αυτό το θέμα, ήταν η απάντηση στην αγωνία των συνομιλητών του για «μελλούμενες εθνικές συμφορές».

Ο Γέροντας Παΐσιος στο πλήθος των προσκυνητών που επισκέπτονταν το Κελλίον της Παναγούδας, το Κελλίον της καταφυγής στους πονεμένους, κάποιες φορές αναγκάζετο, όπως ο ίδιος έλεγε με πολύ πόνο, να ομιλήσει γι αυτά εξ αιτίας των «φοβοσυμβουλών» που κυκλοφορούσαν τότε.  «Αναγκάζομαι να μιλήσω», έλεγε όταν μιλούσε γι αυτά τα θέματα.  Επαναλαμάνων πολλάκις «μη ουν φοβείσθαι αυτά» Επ. Ιερ. 1,22.  Ο Γέροντας Παΐσιος στην κατάλληλη στιγμή μας ανέπαυσε με  λόγους παρηγοριάς και ελπίδας, τα «ευαίσθητα» εκείνα χρόνια, με τις νωπές πληγές της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.  Η χαρακτηριστική του φράση «οι Τούρκοι τα κόλυβα τα έχουν τυλιγμένα στο ζωνάρι τους, λίγο να κουνηθούν θα πέσουνε», ηχεί ακόμη παρηγορητικά.  (Ας σημειώσομε ότι την ίδια φράση, είπε και για τα κομμουνιστικά κράτη).

Bίντεο αναρτημένο στο διαδύκτιο, που τιτλοφορείται «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ - ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ» (από εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα  – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη),  που δικαιολογημένα προστέθηκε από τον αναρτήσαντα, τίτλος προβολής, που αναγγέλλει ότι «ο πόλεμος θα ξεκινήσει από την Κύπρο».

Στο βίντεο αυτό λοιπόν, «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ  ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ»  αναφέρεται μεταξύ άλλων  «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα.  Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό
Ερώτηση – Θα είναι όμως σύντομα αυτό;
Γέροντας  Ιωσήφ Βατοπαιδινός  -  Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα… »

Τελικώς τα λεχθέντα από τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό  αποδείχθηκαν «είδωλα λογισμών πλανωμένων» (κατά τη φράση του Αγίου Διαδόχου Φωτικής).  Εδώ δεν πρόκειται για λανθάνουσα γλώσσα αλλά για λανθάνουσα προφητεία, δηλαδή αναληθή.  Το μόνο που κατάφερε, είναι να προκαλέσει σε μας τη λύπη του κόσμου τούτου, που τον θάνατο κατεργάζεται. «Η δε του κόσμου λύπη θάνατον κατεργάζεται» Β΄ Κορ.7,10, αναφέρει ο Απόστολος Παύλος.  Η λύπη πολλών απλών ανθρώπων και όχι μόνο, εκφραζόταν με φράσεις απογοήτευσης όπως, «ναι είναι αλήθεια, τίποτα δεν έγινε από ότι μας έλεγε», «τίποτα δεν έγινε από τα λεγόμενά του». 

Υστερογραφικώς ας αναφερθεί και το γεγονός, ότι ο Γέροντας Παΐσιος, μετά δακρύων και με τρισσή ικεσία «Κύριε ελέησον», ανέφερε τα λόγια εκείνα, ενώ ο γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός  «ισοκράτησε» αλλοτρόπως, τη «λανθάνουσα προφητεία» του, με τον χαρακτηριστικό του γέλωτα.