Translate

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ [Ανοικτή Επιστολή Προς: Michael Cashman και Ulrike Lunacek, Συμπρόεδρους της διακομματικής ομάδας του Ε.Κ για τα δικαιώματα ΛΟΑΔ]Η διακομματική ομάδα γράφει σε Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με ομοφυλοφοβικά σχόλια

1η Ιουνίου 2010

Οι συμπροεδρεύοντες της διακομματικής ομάδας έγραψαν στον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, σχετικά με τα ομοφυλοφοβικά του σχόλια.
Προς: Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Μέλος Βουλής των Αντιπροσώπων
Κοινοποίηση στους: Ηλιάνα Νικολάου, Επίτροπο Διοικήσεως και εντιμότατο κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Θέμα: Προσβλητικά σχόλια σχετικά με τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Βρυξέλλες, 31η  Μαΐου 2010
Εντιμότατε κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους,
Στις 26 Απριλίου υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι δημοσίως δηλώσατε το εξής: «το γεγονός ότι υπάρχουν μεταξύ μας παιδόφιλοι,  άνθρωποι που διαπράττουν κτηνωδίες, νεκρόφιλοι και άλλοι εγκληματίες, σημαίνει ότι και η πολιτεία θα έπρεπε να νομιμοποιήσει την κοινωνική τους θέση;»
Θεωρούμε ότι αυτό το επιχείρημα είναι παράλογο, ανακριβές και βαθιά ανησυχητικό. Είναι άπρεπο και βαθιά εσφαλμένο να συγκρίνει κανείς τις σχέσεις μεταξύ δυο συναινούντων ενηλίκων με παράνομες πράξεις όπως η νεκροφιλία και η παιδοφιλία. Τόσο εμείς όσο και οι ανά την υφήλιο σύλλογοι υπεράσπισης των δικαιωμάτων των λεσβίων, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφιλικών (ΛΟΑΔ) ατόμων, καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτές τις πράξεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις σχέσεις μεταξύ δύο συναινούντων ενηλίκων.
Η Κύπρος, όπως και τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ε.Ε., είναι μια προοδευτική κοινωνία, η οποία, πιστεύουμε ότι σκοπό έχει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της. Οι εκλελεγμένοι βουλευτές έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες της χώρας τους καθώς και να απέχουν από εκδηλώσεις μίσους και επιβλαβείς συγκρίσεις. Θέλοντας να υπερασπίσουμε τις εκτεταμένες αντιδράσεις τόσο από την Κυπριακή κοινωνία όσο και από διεθνείς μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, σας καλούμε να αποσύρετε τα σχόλια αυτά και να απολογηθείτε γι’ αυτά.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι 5 κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και κράτη με υψηλό το θρησκευτικό αίσθημα, όπως η Πορτογαλία, θέσπισαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ταυτόχρονα, 14 άλλα κράτη μέλη διέπονται από νόμους που επιτρέπουν τη συναίνεση μεταξύ ομοφυλοφίλων – ενώ καμία από τις προαναφερθείσες χώρες δεν έχει ακόμη νομιμοποιήσει τα εγκλήματα στα οποία αναφερθήκατε παραπάνω. Γιατί λοιπόν η Κύπρος να αποτελέσει εξαίρεση;
Τέλος, στις 17 Μαΐου 2010, Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ομοφυλοφοβίας, μερικοί από τους αρχηγούς κομμάτων του δικού σας πολιτικού χώρου καταδίκασαν την ομοφυλοφοβία και τις εκδηλώσεις μίσους ενάντια σε ΛΟΑΔ άτομα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding, εξέφρασαν από κοινού τη δέσμευσή τους στην απαγόρευση διακρίσεων ΛΟΑΔ ατόμων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζουμε να εμπνευστείτε από αυτό και τα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού να αλλάξουν στάση απέναντι στα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφιλικών ατόμων.
Εκ μέρους της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα ΛΟΑΔ.
Michael Cashman MEP, Συμπροεδρεύων

Ulrike Lunacek MEP, Συμπροεδρεύων 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ,ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ
Λεμεσός, 25η Ιουνίου 2010.

Ανοικτή Επιστολή
Προς : Michael Cashman και Ulrike Lunacek, Συμπρόεδρους της διακομματικής ομάδας του Ε.Κ για τα δικαιώματα ΛΟΑΔ
Κοινοποίηση : Κύριο Ανδρέα Μαυρογιάννη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αγαπητοί και εντιμότατοι συμπρόεδροι,


Κατανοώ και σέβομαι τη μεγάλη συμπάθειά σας προς τους εδώ ομοίους σας, όμως, προτού αποφανθείτε με την ταχύτητα και την ευκολία που αποφανθήκατε, για αυτό που δήθεν υπέπεσε στην αντίληψή σας, και ως η ελάχιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της θέσεως σας κατά τη γνώμη μου, σάς επέβαλλε, οφείλατε να ζητούσατε αυτούσιο το περιεχόμενο της συζητήσεως και όχι να βασιστείτε στο τι κάποιοι δόλια και επιδέξια απέσπασαν από αυτήν για να συνθέσουν αυτό που υπέπεσε δήθεν στην αντίληψή σας. 

Δείγμα, επίσης της ελάχιστης σοβαρότητας θα ήταν, αν η επιστολή σας έφθανε και σ’ εμένα που απευθύνεστε προτού την κοινοποιήσετε και την αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας και όχι να λαμβάνω γνώση της από εφημερίδα και δημοσιογράφο της που ήδη τους κίνησα αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση (λιβέλου) από τις 12 Μαΐου 2010 διότι αρνήθηκαν να αποσύρουν δυσφημιστικά δημοσιεύματα, όπως με επιστολή ημερομηνίας 6 Μαΐου 2010 οι δικηγόροι μου τους ζητούσαν να πράξουν.

Συνεπώς η προσπάθειά και η παρέμβασή σας με την επιστολή σας και την άρον – άρον και κατά τρόπο απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό άμεση δημοσιοποίηση της, σ’ εκείνο που στόχευε και στοχεύει είναι από τη μια ο διασυρμός μου και από την άλλη να παράσχετε εκ των υστέρων νομικά ερείσματα απαλλαγής των κατηγοριών τής εν λόγω εφημερίδας και του αρθρογράφου της.

Αναφορικά με την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τις απόψεις μου για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και το αίτημα τους να θεσπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία τον γάμο ή το σύμφωνο συμβιώσεως τους, και επειδή σεβόμενος τις απόψεις μου δεν αρνούμαι να τις κατονομάσω,  αυτές διατυπώνονται με περισσή σαφήνεια σε σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο της Κύπρου και το οποίο σας επισυνάπτω.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1.             Η Ευρώπη έζησε καλά στο πετσί της κάθε μορφής ολοκληρωτισμούς, φασισμό, ναζισμό, κομμουνισμό, πέρασε μέσα από δύο παγκόσμιες αιματηρές αναστατώσεις και έναν απάνθρωπο ψυχρό πόλεμο και θέλω να πιστεύω ότι κατοχύρωσε γερά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, κρίσης, κριτικής και επίκρισης για κάθε πολίτη, πολιτικό και αξιωματούχο της.

2.             Μ’ αυτήν τη θεώρηση βρίσκω, ότι είναι απόλυτο το δικαίωμα σας να κρίνετε, να επικρίνετε, να σχολιάζετε όχι μόνον αυτούσιες δηλώσεις, αλλά ακόμα και ό,τι και όπως φτάσει κοντά σας και είναι εξίσου απόλυτο δικαίωμά σας, να κρίνετε κάθε συλλογισμό ως παράλογο, ανακριβή, βαθιά ανήσυχο, ανάρμοστο και βαθιά μπερδεμένο. 

3.             Όπως εγώ σας αναγνωρίζω και αμύνομαι του δικαιώματός σας να έχετε και να εκφράζετε άποψη για όλα τα ζητήματα και για όλες τις χώρες, υποθέτω ότι και εσείς μου αναγνωρίζετε το ίδιο δικαίωμα να έχω και να εκφράζω άποψη για όλα τα ζητήματα, τουλάχιστον αυτά που αφορούν τη χώρα μου, ιδίως μάλιστα, όταν ο χειρισμός και οι αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητά της.

4.             Όπως εσείς επικαλείστε τις χώρες που θέσπισαν είτε τον γάμο ομοφυλοφίλων ή το σύμφωνο συμβιώσεως τους θα μπορούσα κι εγώ να επικαλεστώ κάποιες από αυτές που ήσαν οι πρώτες που τον υιοθέτησαν και στη συνέχεια παραχώρησαν και το δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών για να καταλήξουν σήμερα είτε στην αποποινικοποίηση της κτηνοβασίας, είτε στη δημιουργία κόμματος παιδεραστών.

5.             Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι, ότι τέτοιας ισχύος μεταβολές σε καίριους κοινωνικούς θεσμούς ηλικίας χιλιετιών οι επιπτώσεις και συνέπειες ούτε φαίνονται ούτε μπορούν να επιμετρηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε από τη μια χρονιά στην άλλη, αλλά απαιτούνται πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Αυτό, ξέχωρα από το γεγονός ότι θα μπορούσα να επικαλεστώ και άλλες χώρες που κατά την εκτίμηση μου ποτέ δεν θα υιοθετήσουν τον γάμο ομοφυλοφίλων ή το σύμφωνο συμβιώσεως τους.

6.             Υποθέτω, ότι ως ευρωβουλευτές, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε πέραν από την υποχρέωσή τους, που πλείστα από αυτά την είχαν αναλάβει αποτελεσματικά πολύ πιο πριν γίνουν μέλη της Ε.Ε, να προστατεύουν τους πολίτες τους, μη των ομοφυλοφίλων εξαιρουμένων, από αυθαίρετες επεμβάσεις στην προσωπική και ιδιωτική τους ζωή, από δυσμενείς διακρίσεις και από ρατσιστικές συμπεριφορές, ουδεμία υποχρέωση έχουν να υιοθετήσουν τον γάμο ή το σύμφωνο συμβιώσεως και να καταστήσουν είτε το ένα είτε το άλλο ως κοινωνικό θεσμό και πρότυπο τους, πολιτικά, νομικά και ηθικά νομιμοποιημένο.

7.             Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και εξ’ όσων εκ της ιδιότητας μου ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλλιστα γνωρίζω, ουδέποτε τα τελευταία χρόνια υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία που να αφορά δυσμενή διάκριση ή άνιση μεταχείριση ή ρατσιστική συμπεριφορά ή αυθαίρετη επέμβαση στην ιδιωτική ή προσωπική ζωή οποιουδήποτε κύπριου ή κοινοτικού πολίτη λόγω φύλου ή γενετήσιου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Τούτο μπορούν να σας το βεβαιώσουν τόσον οι δεκάδες χιλιάδες ομοεθνείς και συμπολίτες σας που ζουν και εργάζονται εδώ όσον και οι καλά οργανωμένες πρεσβείες των χωρών σας.

8.             Η γενικευμένη θεωρία σας, ότι οι χώρες και οι κοινωνίες της Ε.Ε πρέπει να υιοθετήσουν την ορολογία, τη ρητορική και την επιχειρηματολογία σας και να ικανοποιήσουν όλες τις επιπρόσθετες από τ’ ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα απαιτήσεις σας, ειδάλλως κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως ομοφοβικές, ρατσιστικές, αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές συνιστά απαράδεκτη ενοχοποίηση της όποιας άλλης άποψης και σοβαρό και πραγματικό κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής και υιοθέτησης ενός μεταλλαγμένου και αισχρού φασισμού. Η θεωρία αυτή χαμηλώνει και υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν σέβεται την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα στην Ε.Ε, προσβάλλει τις εθνικές, κοινωνικές και θρησκευτικές παραδόσεις,  περιορίζει θεμελιώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, αλλά και το κυρίαρχο δικαίωμα της κάθε χώρας να ορίζει και να καθορίζει τους κοινωνικούς θεσμούς που η ίδια δημοκρατικά αποφασίζει να έχει.

9.             Υποθέτω πως, όπως και στην Κύπρο έτσι και στις χώρες σας, η δράση ενός βουλευτή βασίζεται στο σύνταγμα και τους νόμους τής κάθε χώρας και δεν τίθεται υπό την αίρεση ή την έγκριση ή την κηδεμονία οποιουδήποτε άλλου, όποιος και αν αυτός είναι, ακόμα και αν είναι ευρωβουλευτής, παρά μόνο ο πολιτικός λόγος και η πολιτική του δράση ανήκει στην προσοχή και την εκτίμηση των πολιτών και γενικότερα του λαού. 

10.         Αδυνατώ ν’ αντιληφθώ βάσει ποιού δικαιώματος αντλήσατε το θράσος να καλείτε ένα ευρωπαίο πολίτη και δη βουλευτή, σε απόσυρση δηλώσεων και σε απολογία για τις θέσεις και τις απόψεις του και το ακόμα χειρότερο και μεγαλύτερο θράσος, να του υποδεικνύεται όρια, όρους, τρόπους και προϋποθέσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων και των καθηκόντων του.

11.         Η απαίτηση σας αυτή είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική που προσβάλλει αυτήν καθ’ αυτήν την έννοια της δημοκρατίας, της πολιτικής ελευθερίας και ιδεολογίας, το απαράγραπτο και κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης αλλά και το καθήκον ενός κοινοβουλευτικού να τοποθετείται, όπως αυτός κρίνει, για τα μεγάλα ή μικρά ζητήματα και προβλήματα της χώρας του.

12.         Όπως από τα πιο πάνω θα έχετε αντιληφθεί, ανήκω σ’ εκείνη τη σχολή πολιτικής που απαιτεί από τους πολιτικούς να μην παραλύουν ενώπιον του κινδύνου να χαρακτηριστούν από οιονδήποτε με οιονδήποτε χαρακτηρισμό και να μασούν τα λόγια τους, να κρύβουν τις θέσεις και τις προθέσεις και εκ του φόβου παραλυμένοι να παρακολουθούν να διαδραματίζονται γεγονότα, για τα οποία καθηκόντως έχουν και φέρουν μεγάλη ευθύνη, ως απαθείς θεατές ή ακόμα πιο απογοητευτικά, να συνεργούν εκόντες άκοντες ως χρήσιμοι ηλίθιοι.

13.         Το χρέος και το καθήκον μου ως βουλευτής, όπως εγώ βεβαίως τ’ αντιλαμβάνομαι, υπερέχουν κατά πολύ του οποιουδήποτε κόστους προέρχεται από αήθεις επιθέσεις, δυσφημιστικούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, αισχρές λοιδορίες ή ακόμα και ύβρεις. 

14.         Ως εκ τούτου και εκ πεποιθήσεως θεωρώντας, ότι σε μια ώριμη και πλήρη δημοκρατία οι καθαρές απόψεις είναι υγιές προαπαιτούμενο τής πολιτικής διαδικασίας, ξεκαθαρίζω και προς εσάς, με τον πλέον επίσημο και κατηγορητικό τρόπο, ότι αν και όταν προκύψει στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα του γάμου ή του συμφώνου συμβιώσεως ομοφυλοφίλων τότε με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο και τρόπο θ’ αγωνιστώ και θα εργαστώ σκληρά για να μην εγκριθεί. Ήδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του οποίου είμαι βουλευτής και Επίτροπος Θεσμών, Ελέγχου και Δημόσιου Βίου, ομόφωνα αποφάσισε και τάχθηκε δημοσίως εναντίον και του γάμου και του συμφώνου συμβιώσεως ομοφυλοφίλων και της υιοθεσίας παιδιών από αυτούς.  

15.         Τέλος επικροτώ και εγώ τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε εναντίον των διακρίσεων που γίνονται σε βάρος ομοφυλοφίλων, αλλά όπως η ίδια η Ε.Ε δια μέσου των οργάνων της αποφάσισε, η μη υιοθέτηση ή αναγνώριση του συμφώνου συμβιώσεως ή του γάμου ομοφυλοφίλων δεν συνιστά ούτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε δυσμενή διάκριση και εναπόκειται στα κράτη μέλη της να υιοθετήσουν ή όχι τον γάμο ή το σύμφωνο συμβιώσεως τους.

16.         Το μόνο για το οποίο πραγματικά λυπάμαι, είναι γιατί δεν έχω και πρακτικά αδυνατώ να υιοθετήσω τα δικά σας βιώματα, τους δικούς σας τρόπους εμπνεύσεως, τα δικά σας οράματα, τις δικές σας μεθόδους, πρακτικές και τακτικές, τις δικές σας πεποιθήσεις και επιδιώξεις. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τη δική του κοσμοθεωρία και τη δική του φιλοσοφία, έχει δικαίωμα να συγκροτεί και ν’ ανασυγκροτεί τη δική του πολιτική ιδεολογία, έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα τις θέσεις και τις απόψεις του και έχει τέλος, το υπέρτατο δικαίωμα νόμιμα και δημοκρατικά ν’ αγωνίζεται για την υπεράσπιση, την εξάπλωση και την επικράτησή τους.

17.         Αν παρά ταύτα, αισθάνεστε πως με την παρούσα προς εσάς επιστολή μου ή με το επισυναπτόμενο άρθρο μου, παραβαίνω οιαδήποτε χάρτα ή διακήρυξη ή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεσμεύει την Ε.Ε ή την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της, ειλικρινά, θα χαρώ πάρα πολύ, αν με δική σας πρωτοβουλία και δικές ενέργειες συναντηθούμε και τα πούμε σε αίθουσα αρμοδίου δικαστηρίου.


Υστερόγραφο

Αναλαμβάνω το ρίσκο και να εκτιμήσω, ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες και ο μεγάλος σκοπός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο, αν η επίτευξή του επιχειρηθεί να περάσει μέσα από την αποσάθρωση και διάλυση των εθνικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων και ιδιαιτεροτήτων των λαών τής Ε.Ε και τη συνακόλουθη σύνθλιψη και πολτοποίηση τους.   Μετά τιμήςΑνδρεάς Χρ. Θεμιστοκλέους