Translate

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΠΡΩΤ.ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, "ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ"!


ΓΕΡΟΝΤΟΣ  ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, «ΠΕΡΙ  ΑΠΟΦΥΓΗΣ THΣ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ …», (Αρχιμ. Αθανασίου Γ. Παπασταύρου:  Προλογικά, Βιογραφικόν, Ιστορικόν, Επίμετρον), Εκδόσεις:  «ΆΘΩΣ»,  Αθήνα 2010, σσ. 102.

                             Βιβλιοπαρουσίαση του Παναγιώτη Νούνη
Ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου αυτού βιβλίου είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος όσιος γέρων Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος γνωστός για το πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό του έργο!

Ο γέροντας Επιφάνιος έχω την εντύπωση μερικές στιγμές ότι με «παρακαλουθεί στενά» από τα εφηβικά μου χρόνια, τις πρεσβείες του να έχουμε, τον οποίο είχα γνωρίσει έμμεσα δια κάποιου βιβλίου του! Αλλά, και διότι έχω γνωρίσει αλλά και περάσει απο πνευματικούς κληρικούς, οι οποίοι ήταν πνευματικά παιδιά του, ενώ παράλληλα έχω γνωρίσει λαϊκούς, μοναχούς, κ.τ.λ. από τα γενοφάσκια μου οι οποίοι μου έλεγαν ιστορίες για αυτόν τον όσιο κληρικό!
Εκπληκτικό ε; Να μιλάνε και να γράφουνε όλοι σχεδόν χρόνια τώρα, για κάποιαν  αγία προσωπικότητα του αιώνα μας, τον οποίο δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά ποτέ, και μετά να τον διαβάζεις σιγά σιγά…! Σκέτη απόλαυση!!!
 Μιλάμε για απλές ιστορίες και γεγονότα, τα οποία με ώπλισαν κατά την φοιτητική ζωή  και μετά πλέον ως απόφοιτος, να προσπαθώ να εντοπίζω σε διάφορα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, Αθήνας αλλά και
Κύπρου τα όσα συγγράμματα έγραψε, ούτως ώστε να τα συλλέξω με αποτέλεσμα και πόθο να τον μελετήσω σε βάθος και όχι απλά να τον διαβάσω!
Μπορώ να πώ κάλλιστα ότι έχω εντοπίσει μερικά από τα βασικά βιβλία του και τα έχω ρουφήξει κυριολεκτικά! Ειδικά μάλιστα  δύο (2) βιβλία του τα έχω διαβάσει πολλές φορές για να τα καταλάβω και τα έχω συμβουλευθεί εκατοντάδες φορές για τους απολογητικούς διαδυκτιακούς αγώνες μας, οι οποίοι εξελίσσονται εντατικά τα τελευταία  εφτά (7) χρόνια! Ελπίζω να τα βρώ όλα φυσικά έστω και σε φωτοτυπίες… Φυσικά όλοι μας γνωρίζουμε, ότι το συγγραφικό έργο του ήταν τεράστιο και αναμένουμε τα πνευματικά παιδιά του σε κάποια φάση να γράψουν τόσο την βιογραφία του αλλά και να εκδώσουν άπαντα τα ανέκδοτα συγγράματά του, με σκοπό την καλυτέρα και βαθυτέρα μελέτη στο έργο του προς την Ιερά Επιστήμη της Θεολογίας μας!

Κατά την γνώμη μου, επειδή δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά αλλά έμμεσα δια των συγγραμμάτων του, θεωρώ ότι είναι ένας σύγχρονος Μέγας άγιος Πατέρας της Εκκλησίας μας αλλά, και μέγας Εκκλησιαστικός συγγραφέας του αιώνα μας, ιερόν «τέρας» μορφώσεως, ο οποίος μου θυμίζει μορφές ως σαν τους αγίους Παλαμά, Μάξιμο, Φώτιο, Βασίλειο, Χρυσόστομο κ.α.! Ειδικά τον θεωρώ ως Μεγάλο και σπουδαίο πρότυπο συγχρόνου Απολογητού Πατέρα!

Δηλαδή απορώ και προβληματίζομαι μερικές στιγμές, εάν δεν αποκληθεί ειδικά αυτός, Μέγας άγιος Πατέρας της Εκκλησίας μας, ποιος άλλος μπορεί ή πρέπει να αποκληθεί έτσι; Δηλαδή θεωρώ ότι, δεν υπάρχει άλλος για να συγκριθεί μαζί του!
Ας αναφέρουμε τώρα ενδεικτικά  μερικούς από τους τίτλους των περιεχομένων του περίφημου αυτού συγγράμματος!
Τα προλογικά, το βιογραφικό του γέροντος Επιφανίου, το ιστορικόν αλλά και το επίμετρον τα έχει συγγράψει με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη προς τον πνευματικό πατέρα του ο Αρχιμ. π. Αθανάσιος, άγνωστος στον γράφοντα, αλλά και πλέον γνωστός μου σύμφωνα με όσα μας εξομολογείται στο σπουδαίο πόνημά του!
Αναφέρει ειδικά στον πρόλογο ο σεβαστός π. Αθανάσιος ότι το βιβλίο αυτό πρόκειται περί της επανέκδοσης της μνημειώδους Επιστολαίας Διατριβής και συγχρόνως εξομολογητικής «απολογίας», του αειμνήστου Γέροντος π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου «περι αποφυγής της Αρχιερωσύνης»!

Ένα βιβλίο, το οποίο επιβάλλεται να μελετηθεί ειδικά από τους αναγνώστες μας κληρικούς και όχι μόνον, ειδικά, όσοι φαντασιώνονται «λαγούς και πετραχήλια», τουτέστιν, μήτρες, θρόνους και πατερίτσες!
Μερικά  λογικά ερωτήματα όπως:

Α) Γιατί μία τέτοια πολυτάλαντη και φωτισμένη προσωπικότητα δεν εδέχθη, αλλά αντίθετα αρνήθηκε πεισματικά, να υπηρετήση την Εκκλησία από της Επισκοπικής επάλξεως;
Β) Γιατί θέλησε και παρέμεινε απλός Πρεσβύτερος αφού ως Μητροπολίτης θα είχε περισσότερες δυνατότητες παρεμβάσεων σε καίρια ζητήματα αφορώντα την Ελλαδική Ορθόδοξη πραγματικότητα;
Γ) Πώς, πού, πότε σε ποιόν και γιατί, απεκάλυψε τους λόγους και τις αιτίες, της αρνήσεως του στην άνοδό του στο Επισκοπικό αξίωμα;
Αυτά και άλλα πολλά εύλογα ερωτήματα απαντώνται στο «Ιστορικόν» μέρος του τομιδίου αυτού! Γι’ αυτό φροντίστε να το προμηθευτείτε έγκαιρα διότι δόξα τω Θεώ, είναι διαθέσιμο ακόμη και σε προσιτή τιμή από τις εν λόγω εκδόσεις!

Αναμένουμε μετά εντονοτάτης διαδυκτιακής  άηχης κραυγής,  εν μέσω οικονομικής κρίσης οι αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, συγγραφείς και εκδότες να ρίξουνε τις τιμές απάντων των θεολογικών βιβλίων όσο πιο κάτω μπορούνε, για να μπορέσουμε τόσο εμείς οι άνεργοι μελετητές/ερευνητές αλλά όσο και οι ομοιοπαθείς αδελφοί μας χριστιανοί, να μελετούμε και να προμηθευόμαστε τα έργα σας, αλλοιώς θα τα φάει η σκόνη και η αφάνεια. Να είστε σίγουροι γι’αυτό, όσοι ειδικά κυριευθήκασιν υπό του Μαμωνά!

Ας γίνει ένα έλεος δηλαδή! Υπάρχει τόσος τεράστιος πλουραλισμός σε θρησκευτικές εκδόσεις που εξυπακούεται ότι θα κοιτάξουμε λογικά ως άνεργοι επιστήμονες, το ποιο προσιτό στην τιμή βιβλίο!
Επί τη ευκαιρία να εκφράσω μίαν πικρία αλλά και βαθυτάτη αγανάκτηση με το σημερινό εμπόριο των θρησκευτικών βιβλίων. Μια βασική διευκρίνιση όμως! Έμπορος δεν είμαι, καλή σχέση με τα οικονομικά δεν έχω και ούτε θέλω να έχω, διότι ως χαρακτήρας απεχθάνομαι την όψη των χρημάτων!
Είμαι απλά ένας συνηθισμένος άνεργος, άνθρωπος επιστήμων και οικογενειάρχης. Δόξα τω Θεώ που δουλεύουν την σήμερον οι γυναίκες μας δηλαδή!
Είναι δυνατόν π.χ., η υπό έκδοση λεγομένη νέα «Μεγάλη Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια» των Οικουμενιστών Πατριαρχών και καθηγητών μας να στοιχίζει  εβδομήντα (70) ολόκληρα ευρώ ο ένας τόμος;

Να την χαίρεστε την « Μεγάλη θρησκευτική εγκυκλοπαίδεια» σας λοιπόν! Όσο και να βάλετε «μεγάλους» τίτλους, η αξία της δεν τραβά για όσα ζητάτε διότι την προλογίζουν άπαντες σχεδόν οι Οικουμενιστές κληρικοί και ΚΑΙΡΟσκόποι ακαδημαϊκοί απάντων των βαθμίδων πλην ελαχίστων παραδοσιακών εξαιρέσεων!!! Μπορούμε να μαθαίνουμε και να πληροφορούμαστε  από άλλες παραδοσιακές έγκυρες πηγές  τις διάφορες θεολογικές πληροφορίες που αναζητούμε!
Μας ρώτησε ποτέ κανείς πώς βγαίνουν τα 70 ευρώ εν έτει 2014;
Αξίζει  σήμερα να προσφέρει κάποιος 70 ευρώ, για έναν και μοναδικό Οικουμενιστικό τόμο «πολυτελείας»;

Μπορεί κάποιος καλοθελητής να μας πληροφορήσει στο λήμμα Οικουμενισμός και Μασωνία τι θα γράψουνε όλοι αυτοί;
Κατανοώ και σέβομαι ότι είναι επιστημονική και καλαίσθητη εργασία μερικών καλών αδελφών και πατέρων, αλλά βεβαίως και μερικών οικουμενιστών καθηγητών μας (η αλήθεια να λέγεται όσο και να πικραίνει μερικούς!), δεν ξέρω όμως, με αυτήν την κατάπτυστη και ελεεινή  τιμή που φέρει έκαστος ο τόμος, απορώ ποιος α-νόητος θα τρέξει να τους αγοράσει(;!) Προσωπικά ως α-νόητος  μπόρεσα μέσα σε  δύο (2) χρόνια και έλαβα μόνο τους  δύο (2) τόμους και…, ειλικρινά, δεν έχω σκοπό να λάβω τους υπόλοιπους άλλους οκτώ (8) διότι, χαϊβάνι των εκδόσεων  δεν είμαι! Είχα και τους υπαλλήλους της κάποιας Ιερά Μητρόπολης (που μας πουλούσε φυσικά τους τόμους αυτούς) να με παίρνουνε τηλέφωνα κάθε τρίς και λίγο για να πάω να αγοράσω και τους άλλους τόμους(!) λές και το κάθε νοικοκυριό το 2014 φέρει τυπογραφεία ευρώ! Είδε ποτέ κανείς «θρονιασμένους» βολεψάκηδες ρουσφετολόγους να κατανοούν και τους αβόλευτους συνανθρώπους τους; Και όλα αυτά εντός «θρησκευτικών περιβαλλόντων»!
Ρίξτε τις τιμές, κύριοι των διαφόρων Μητροπόλεων και ειδικά των εκδόσεων αυτών ( αλλά και για άπαντα τα βιβλία σας) και ξαναμιλάμε σοβαρά και έντιμα, μα κυρίως σε λογικά ανθρώπινα πλαίσια, διότι θεωρώ χάσατε τον μπούσουλά σας με το «ζεστό παραδάκι» και βρίσκεστε εκτός ιστορικού πλαισίου!
Ο πυρήνας και η ουσία τώρα του πονήματος αυτού είναι η εκ βαθέων εξομολόγηση και απολογία περι αποφυγής της Αρχιερωσύνης, γραμμένη σε προσωπική-απόρρητη επιστολή προς τον π. Αθανάσιο!

Εντύπωση εκπληκτική κάνει στον γράφοντα τα απαράμμιλα γραφθέντα του μακαριστού οσίου αυτού ανδρός, πάρτε μια γεύση αγαπητοί μας αναγνώστες, διότι αξίζει να  μελετήσουμε αυτό το πόνημα όλοι όσοι ονειρευόμαστε προαγωγές(sic) και ανελίξεις! Φυσικά δικαίως κάποιος θα μας πεί, οι εργαζόμενοι θα είναι σπάνιο είδος της ανθρωπότητας με τους ελιτιστικούς ρυθμούς που «χορεύουμε» !Αυτό, όμως το επιχείρημα δεν αναιρεί τους άκρατους φυσιολογικούς(;) λογισμούς και φαντασίες πάντων των ανθρώπων για μία τίμια ισάξια εργασία με προοπτικές ανελίξεως τους, ε;
Ο γέρων Επιφάνιος όμως, προσωπικά μας προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα και φυσικά, εν μέρει πολλά από τα οποία γράφει εκφράζουν και τον γράφοντα εντόνως (άσχετο το ότι δεν είμαι κληρικός με βλέψεις Επισκοπικών θρόνων)!
Φυσικά να σας εξομολογηθώ το «ψώνιο» μου, όποιος με γνώριζε ως φοιτητή στην Θεολογική Σχολή, άχρι της σήμερον και με ρωτούσε εάν θα γίνω παπάς/κληρικός! Απαντούσα και απαντώ με ευθύτητα αστιευόμενος φυσικά αλλά με σοβαρό ύφος πάντοτε, ότι δεν με ενδιαφέρει να γίνω ένας απλός έγγαμος παπάς αλλά Πατριάρχης και αναμένω να χηρέψη κάποιος θρόνος για την αθρόον χειροτονία μου! Διότι με εμπνέει πολύ ο άγιος Περγάμου…!
Ξέρετε για τον Οικουμενιστή-Φαναριώτη άγιο Μητροπολίτη ομιλώ, διότι η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε αθρόα από λαϊκός καθηγητής και επειδή δεν βρίσκω κάτι άλλο για να τον μιμηθώ (ούτε κάν στην γενιάδα) παρουσιάζω αυτό το επιχείρημα για να αποδείξω στους γύρο μου και σε μένα ότι θέτω πολύ υψηλά τον πύχη για την «εκκλησιαστική καριέρα» μου! Εάν κάποιος ετοιμόλογος μου έλεγε: «μα είσαι ήδη έγγαμος» τότε το ξεκαθάριζα απλά και έντιμα ότι θα πρόσθετα και θα εφεύρισκα έναν «ιερό κανόνα» για την περίπτωσή μου και θα λύναμε το «γραφειοκρατικό ζήτημα»!
Γράφει όμως ο άγιος Γέροντας: «[…] Φρικιώ και παραλύω εις την σκέψη ότι θα εγκαταλέιψω την ηρεμία του σπουδαστηρίου, θα κλείσω τα ζωογόνα δι’ εμέ βιβλία, θα παροπλίσω την γραφίδα, θα απαρνηθώ τάς μετά των “αντιδιατιθεμένων τη αληθεία” απολογητικάς ή αντιρρητικάς συζητήσεις, θα αποχαιρετίσω το προσφιλέστατόν μου εξομολογητήριον, και θα ριφθώ εις το πέλαγος των γραφειοκρατικών περισπασμών, θα εμπλακώ εις τα αδυσώπητα και φθοροποιά “γρανάζια” της διοικήσεως και των αχωρίστως συνοδευόντων ταύτην κακών, από ευτελών κολακιών μέχρις αδιστάκτων δολοπλοκιών και μηχανορραφιών,[…] Ο χαρακτήρ μου, η “ψυχοσύνθεσίς μου”, η νοοτροπία μου, είνε δι’ άλλα έργα […] Να αφήσω τον Χρυσόστομο και τον Βασίλειον και να ασχοληθώ με το χαρτο-βασίλειον; Αποκλείεται!...»
Έτσι διαβάζοντας προσωπικά όλα αυτά τα αγιολόγια, περιστασιακοί «αεροπορικοί» λογισμοί για μεταπτυχιακά, διδακτορικά και  ακαδημαϊκές έδρες (τα καθηγητιλίκια μας μαράνανε!) και κυρίως σκέψεις, για αθρόες (sic) «πατριαρχικές χειροτονίες» φυγαδεύονται εις το εξώτερον πύρ, ευχόμενοι δια παντός!

O καλός συγγραφέας π.Αθανάσιος, αφιερώνει το πατερικό πόνημά του, μα φυσικά που άλλου, πλήν του γέροντα Επιφανίου(;!!!)
Να ευχαριστήσουμε με την σειρά μας για την επιμέλεια έκδοσης, τον εκδότη κ. Αθανάσιο Σταμούλη για την επανακυκλοφόρηση αυτού του πολύτιμου βιβλίου δια των εκδόσεων «Άθως» και ευχόμαστε να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, κυρίως σε χαμηλές τιμές!
Στο τέλος του βιβλίου μας παραθέτουν πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από τα νεανικά, φοιτητικά αλλά και ποιμαντικά χρόνια του οσίου πατρός Επιφανίου όπως και κάποιες χειρόγραφες αφιερώσεις στο πρώτο αντίτυπο εκάστου εκδιδομένου βιβλίου του! Ολιστικά το έργο είναι αρκετά αξιόλογο, πρωτότυπο αλλά και καλαίσθητο, αξίζει να θυσιάσετε σχεδόν 9 ευρώ (αυτή είναι η τιμή που αναφέρει το δικό μου βιβλίο) με μια ματιά που έριξα στο διαδύκτιο μπορείτε να το βρείτε και στα 7 ευρώ σχεδόν!!!
Ευχόμαστε, ελπίζουμε και αναμένουμε καιρό τώρα, να συνεχίσουν τα πνευματικά παιδιά του  αγίου γέροντα αυτού, να εκδόσουν και τα άλλα ανέκδοτα συγγράμματά του! Λυπόμαστε πραγματικά που δεν τον έχουμε γνωρίσει άμεσα αλλά, δόξα τω Θεώ, μια  ευλογημένη ψυχή μας έστειλε  ηχογραφημένη ομιλία του και ακούσαμε την αγία φωνή του και χάρηκε η καρδιά μας!

Αιωνία αυτού η μνήμη!!!